Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
I. Edzői-játékos-szülői etika
 
1. lecke: Az általános iskolai évek
2020-03-30
Sport tekintetében az iskolás évek többnyire a versenyzés kezdetét jelentik. A korai évek a sporthoz kapcsolódó szeretet és örömélmény alapjait teremtik meg, a 6-12 éves kor pedig a sportélmények gerincét, tartóoszlopát alkotja. Ebben az életkori szakaszban a tanulás és a fejlődés áll a középpontban. A fizikai változás inkább fokozatos, kevésbé látványos, mint az ezt megelőző és követő időszakokban.
tovább
 
 
2. lecke: A viselkedés négy világa
2020-03-30
I. A gondolkodás világa II. Érzelmek, érzelemszabályozás világa III. Társas kapcsolatok világa IV. Önbizalom világa
tovább
 
 
3. lecke: Szülői fókuszpontok
2020-03-30
A gyerekek a szülők érzéseit, véleményeit, nem elsősorban a szavaik alapján értelmezik, sokkal érzékenyebbek a szavakon túli, akarattal nehezebben irányítható szülői viselkedésre, jelekre. Figyeljünk azokra az üzenetekre, melyeket nem csak szóban, de mimikánkkal, tekintetünkkel, hanghordozásunkkal is közvetítünk a fiatalnak.
tovább
 
 
4. lecke: A család szerepe a sportban, sportoló a családban
2020-03-30
A családi közeg a legoptimálisabb a gyermek felnevelésére, és ezért a család az a közeg, ahol a sporttal kapcsolatos meghatározó élmények, minták, hatások érnek minket.
tovább
 
 
5. lecke: Családi forgatókönyv
2020-03-30
A családoknak és a felnevelkedő gyerekeknek is meg kell birkózniuk a múltból örökölt kapcsolati mintákkal, családi titkokkal és mítoszokkal, melyek hiedelemmé alakulnak. Ilyen például a „mi családunkban...”, a „szeretjük a focit”, „nálunk nem szabad...”.
tovább
 
 
6. lecke: Szülői modellhatás
2020-03-30
A sport családban betöltött funkcióiban, az életmódunk „választásában”, az egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében, a szabadidő és élsportokban a szülői befolyás az egyik meghatározó tényező. A szülők szerepmintája meghatározó a sporttevékenység kialakulásában és folytatásában. Ha a szülő maga is sportol, vagy sportos tevékenységet (kirándul, táncol, túrázik), rendszeres testedzést végez, akkor ez a szerephatás az egyik legerősebb arra, hogy a gyermek maga is sportoljon.
tovább
 
 
7. lecke: Szülői bevonódás
2020-03-30
A szülők a gyerekeikkel kapcsolatos hiedelmeik és percepcióik – pl.: miben és mely területen látják ügyesnek, motiváltnak, stb.– nagymértékben a gyermek nemével, a szülők nemhez tartozó elvárásaival, értékeivel áll összefüggésben, amelyet a szülő a saját sztereotípiái is befolyásolnak. Ugyanakkor a szülői hiedelemrendszer meghatározza azt is, hogy a szülő mely értékeket tartja elsődlegesnek – pl.: inkább a zenét, tanulást –, hiszen a gyerektől elvárt teljesítményt elsősorban a szülő által preferált területen támogatja és értékeli a szülő.
tovább
 
 
8. lecke: Szülői, edzői és sportolói szerepkonfliktusok
2020-03-30
Optimális esetben a szülői, családi szerepek és a pedagógusi, edzői sportszerepek elkülönülnek egymástól. E két önálló rendszer együttműködik a saját határaival és hálózataival. Elsősorban a család támogatja, segíti a gyermek fejlődését és a sport szeretetét, míg a pedagógus, az edző más hangsúlyokkal és rendszerint sportágspecifikus feladatokkal, szabályokkal, módszerekkel, keretekkel befolyásolja, és tanítja a sportoló gyermeket.
tovább
 
 
9. lecke: Családi fókuszpontok
2020-03-30
Járjunk jó példával, és ha még nem kezdtünk el egészségesen élni, sportolni, ennek elkezdése sosem késő, hiszen a gyermek sporttevékenysége a szülőkre is visszahat.
tovább
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia