Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

Már az 1900-as években létezett korcsolyapálya Sepsiszentgyörgyön. 1974-ben Köcher János volt az, aki újrainditotta a jégkorongot Sepsiszentgyörgyön és megalakította az első felnőtt csapatot Unirea Sepsiszentgyörgy néven, amelyben sok csíkszeredai és gyergyószentmiklósi születésű játékos is játszott, mint például Bogyán János, Sárosi Vilmos, Tódor András, Tódor József, Baka András, Tamás Sándor, Csedő Péter, Kémenes Balázs.

2003-ig felnőtt A divíziós csapata is volt  a városnak IMASA v. ISAMA néven vettek részt a román jégkorongbajnokságban, a csapat főtámogatója a városban működő IMASA RT.(fémmegmunkáló vállalat) volt, amely a rendszerváltást követően megszűnt, így a jégkorong is elkezdett hanyatlani Sepsiszentgyörgyön.

A sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub (sportiskola) 1977-től egészen 2006-ig működtetett külön jégkorong szakosztályt, amelyben olyan edzők munkálkodtak, mint a többszörös román válogatott Fogarasi Zoltán, Baka András, Bogyán János.

A 2008-2009-es idénytől új kezedet elé nézett a megyeszékhelyi gyermek jégkorongcsapat, amikor a Skoda és a Román Jégkorongszövetség közösen a romániai jégkorong támogatására kiosztott 300 rend gyermekfelszerelést. Ebből a felszerelésből kapott a város is, amely révén betudtak öltöztetni egy csapatra való gyereket, és sor került egy toborzásra, válogatásra, amely végén ismét megalakult a megyeszékhelyi gyermekhokicsapat a 2001-2002-ben született gyerekekből Királypingvinek néven.

Ezt követően lett Szentgyörgynek két kis jégpályája, amit később meg is vásárolt az önkormányzat, és ezekre már lehetett is alapozni. Az újdonsült alakulat támogatást kapott Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalától, a helyi HC. Királypingvinektől, a Hc Fenestela 68-tól, valamint a Román Jégkorongszövetségtől, és nem utolsósorban a  gyerekek szüleitől, amely révén az első szezonban mintegy 200 gyermek vett részt  korcsolyaoktatáson.

A 2010-2011 évadtól Sepsiszentgyörgy csapatai részt vesznek az U8, U10, U12 U14-es korosztályos bajnokságokon, tornákon, megpróbálva helytállni olyan csapatok között mint az ISK. Csíkszereda, ISK. Gyergyószentmiklós vagy a Felcsík SK.

 Forrás: a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia