Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

1880-ban alakult meg az első „jeges” egyesület Csíkban, a Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet, amelyet 1881-ben jegyeztek be. A Jégkorong Egyesület létrejöttére azonban még több, mint 40 évet kellett várni.

A városi vigadóban vetített filmhíradót nézve, ami egy jégkorongmérkőzésről tudósított, pár fiatalember fejében szöget ütött egy ötlet, és arra az elhatározásra jutottak, amelyet Vákár Lajos így fogalmazott meg: „Ilyent mi is tudunk csinálni”! Levágtak egy pár alkalmatos csigolyát (fűzfaágat), a Vákár-féle könyv- és írószerüzlet kirakatából előkerült egy nagyobbacska, amolyan békebeli reklám-radírgumi, és már kezdődhetett az első meccs. Így indult útnak 1929-ben a jégkorong térhódítása Csíkszeredában.

A későbbiekben Mihai Flamaropol mesteredző a következőképpen emlékszik vissza az eseményekre: „Kezdetben nem ismerték a hockey szó igazi értelmét. Tény az, hogy elkezdtek szervezkedni”. Dóczy András és Trohán Antal személyében adakozó, jómódú szponzorokra találtak az induláshoz és a folytatáshoz. Hamarosan megrendelték az igazi botokat, korcsolyákat, kesztyűket, amelyeket Bécsből hozatott a helyi illatszerárus, de nem mindenki engedhette meg magának a drága felszerelést.

Megindult tehát a lelkes tevékenységsorozat – igaz, ezek még edzéseknek nem nevezhetőek –, de dr. Balogh János minden tevékenység során ismertette velük mit és hogyan szabad tenni a játékosoknak a játéktéren. Tehát Balogh János nevezhető az első csíkszeredai játékvezetőnek, mivel igen nagy jártassággal rendelkezett a nemzetközi sportéletben is, és őt tekintették vezetőjüknek, szellemi irányítójuknak.

 

Az első hivatalos meccsre a Bukaresti Tenis Club ellen került sor 1929. január 6-án Szinaján. A székely fiúk hősiesen helytálltak két harmadon keresztül, az utolsó játékrészre azonban beállt Bâzu Cantacuzino herceg, aki Svájcban profi játékos volt, és az ő góljaival 4-0-ra nyertek a bukarestiek. A visszavágóra 1931. január 24-25-én került sor. Az első mérkőzést elvesztette az SC, másnap azonban 1-1-es döntetlenre végeztek, ekkor született meg a jégkorong történelem első csíki gólja, mely Császár Jenő nevéhez fűződik, érdekessége, hogy ez volt az első, amit Romániában lefotóztak. További érdekesség, hogy dr. Sprencz György megbotlott a botjában, elvágódott, fogta magát, és lesétált a jégről, mivel a fiúk csak felületesen olvasták a szabályokat, és csak annyit jegyeztek meg, hogy bottal való akasztás után kiállítás jár, de hogy kit állítanak ki, azt már elfelejtették megnézni.

Az újabb kutatások viszont arra engednek következtetni, hogy az 1929-es dátum nem valódi, és az első TCR elleni mérkőzés 1931. január 4-én volt. Három héttel később, 1931. január 24-én és 25-én Csíkszeredában újra megmérkőzött a két csapat, pár nappal később pedig – 1931 februárjában – Románia jégkorong-válogatottja részt vett a lengyelországi Krynicában megrendezett világbajnokságon; ebbe a válogatottba a csíkiak közül egyedül a kapus Dóczy kapott behívót, így ő volt az első csíki válogatott jégkorongozó. 

A csapat 1932-től vesz részt az országos bajnokságban, és 1935-től veszi fel a Csíkszeredai Sport Club nevet. A második bécsi döntés után a csapat először játszott a magyar bajnokságban. A világháborút követően újfent a román bajnokságban szerepelnek a csíkiak, és 1949, illetve 1963 között öt bajnoki címet szereznek különböző nevek – IPEIL, Termés, Akarat – alatt. A Sport Club nevet 1972-ben újra felveszi a klub, de a bajnoki címek csak a rendszerváltást követő időszakban jönnek.

 

A csapat alkotja a gerincét a román válogatottnak, valamint Székelyföld jégkorong csapatának, amely 2006. december 30-án 8-7-re megverte a magyar válogatottat Gyergyószentmiklóson egy jótékonysági meccsen.

Ugyancsak 2006-tól egy új fejezet nyílt a csíki jégkorongéletben. A román bajnoksággal párhuzamosan részt vesz a csapat a magyar bajnokságban is – bár korábban a Pannonia Ligában is érdekelt volt a Sport Club –, majd a 2008/2009-es idénytől az újonnan létrehozott MOL Ligában. 2007-től egy másik szeredai csapat, a Csíkszereda Hockey Club is indul a magyar bajnokságban is, amely egy MOL Liga győzelmet ért el, majd 2010-ben felbomlott. 

A 2010/2011-es idénytől a Sport Club jégkorongcsapata HSC Csíkszereda néven indul a bajnokságokban, és ugyancsak ebben az évben megszerzi első MOL Liga bajnoki címét is. Az újabb névváltásra a 2015/2016-os idényben kerül sor, amikor újfent Sportklub lesz.

Forrás: A csíkszeredai ISK által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia