Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

A kézdivásárhelyi jépkorongot három időszakra lehetne osztani:

-            az első az 1953-1954-es kezdeti időszaktól 1976-ig terjed

-            a második korszak 1977-től 1991-ig,

-            a harmadik pedig 2002-től napjainkig tart.

Györfi Gyula ügyvéd alapította az első jégkorong csapatot Kézdivásárhelyen. A csapat összeállása után újra beindították a Józsiás kertben a jégpályát.  Megkezdték az ifjúság toborzását. Érdekes módon az ötvenes években a gyermekek soraiban hokiláz uralkodott. Az 1971/72-es tanévben megalakult a sportiskola, melynek keretében két csoporttal jégkorongszakosztály indult.

A második szakasz 1991-ig tartott. Akkor támogatás hiányában megszűnt a jégkorongcsapat.

A harmadik szakaszban a KSE 2004. január 22-én négy csapat részvételével jégkorongbajnokságot szervezett. A 2004-es évi közgyűlésén a jégkorong szakosztály  csatlakozott a sportegyesülethez. 2004 februárjában sikerült kapcsolatot teremteni a kézdivásárhelyi születésű, Amerikában élő Mátyás Attilával, akivel őszinte barátság kezdődött. Nélküle nem tudták volna újraindítani a jégkorongszakosztályt, hisz rengeteg felszereléssel támogatta a csapatot, sőt a jégpálya berendezését is tőle kapták. Ekkor indították újra a szakosztályt, melynek elnöke Máthé Zsolt, alelnöke Márton Sándor és ifj. Deme László. Id. Deme László is kivette részét az újjászervezésből és a fennmaradásból. 2005-ben a szakosztálynak 65 tagja van, ebből 43 gyerek és 22 felnőtt.

Edzéseket a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán folytatták Márton Sándor edző vezetésével. A nagy csapat részt vesz a székelyföldi amatőr jégkorongbajnokságon, a gyerekek meg az országos bajnokságban. Az országos bajnokság mellett továbbá részt vettek klönböző tornákon úgy belföldön, mint külföldön. Minden korosztályból sikerült kinevelni egy-két gyermeket, amely az ország nemzeti válogatottjában játszott, amelyekre büszkék is lehetnek, hisz szép eredményeket értek el.

2005-ben elkezdték a műjégpálya építését, amely sajnos 2008-ban abba maradt, de 2006-tól egész 2016-ig tudták működtetni a nyitott műjégpályát, ahová ez idő alatt sikerült nagyon sok gyereket odacsalogatni.

Forrás: A KSE által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia