Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

A kézdivásárhelyi jépkorongot három időszakra lehetne osztani:

-            az első az 1953-1954-es kezdeti időszaktól 1976-ig,

-            a második korszak 1977-től 1991-ig,

-            a harmadik pedig 2002-től napjainkig tart.

Györfi Gyula ügyvéd alapította az első jégkorong csapatot Kézdivásárhelyen. A csapat összeállása után, újra beindították a Józsiás kertben a jégpályát.  Megkezdték az ifjúság toborzását. Érdekes módon az ötvenes években a gyermekek soraiban hokiláz uralkodott. Az 1971/72-es tanévben megalakult a sportiskola, melynek keretében két csoporttal jégkorong szakosztály indult.

A második szakasz 1991-ig tartott. Akkor támogatás hiányában megszűnt a jégkorongcsapat.

A harmadik szakaszban a KSE 2004. január 22-én négy csapat részvételével jégkorong-bajnokságot szervezett. A 2004-es évi közgyűlésén a jégkorong szakosztály  csatlakozott a sportegyesülethez. 2004 februárjában sikerült kapcsolatot teremteni a kézdivásárhely-i születésű, Amerikában élő Mátyás Attilával, akivel őszinte barátság kezdődött. Nélküle nem tudták volna újra indítani a jégkorong szakosztályt hisz rengeteg felszereléssel támogatta a csapatot, sőt a jégpálya berendezését is tőle kapták. Ekkor indították újra a szakosztályt melynek elnöke Máthé Zsolt, alelnök Márton Sándor és ifj. Deme László. Idős Deme László is kivette részét az újjászervezésben és a fennmaradásban. 2005-ben a szakosztálynak 65 tagja van, ebből 43 gyerek és 22 felnőtt.

Edzéseket a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán folytatták Márton Sándor edző vezetésével. A nagycsapat részt vesz a székelyföldi amatőr jégkorong-bajnokságon, a gyerekek meg az országos bajnokságban. Az országos bajnokság mellett továbbá részt vettek klönböző tornákon úgy belföldön, mint klföldön. Minden korosztályból sikerült kinevelni egy két gyermeket, amely az ország nemzeti válogatottjában játszott, amelyekre büszkék is lehetnek, hisz szép eredményeket értek el.

2005-ben elkezdték a műjégpálya építését amely sajnos 2008-ban abba maradt, de 2006-tól egész 2016-ig tudták működtetni a nyitott műjégpályát ahová ez idő alatt sikerült nagyon sok gyereket oda csalogatni.

Forrás: A KSE által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia