Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

Felcsíkon a jégkorong többévtízedes múltra tekint vissza. A kistérség községei rendszeresen résztvettek utánpótlásnevelésben, a 89-es változások előtt az "Előre kupa" egyik meghatározó bázisa Felcsík volt. Ezek a versenyek meg sem kezdődtek Domokos, Karcfalva, Dánfalva, Madaras csapatai nélkül. A későbbiekben községekre lebontva feltárjuk a történelmet, addig is bemutatjuk 2002-től, a műjégpálya felépítésnek első mozzanataitól az elmúlt 15 év történéseit. 

2002-ben Kurkó János, a csíkszeredai Sportklub elnöke, pályázatot hirdetett egy felcsíki műjégpálya létrehozására. A pályázatot pozitívan bírálták el Karcfalva részére. 2004-ben elkezdődött az épület újrafödése és megnagyobbítása, nekifogtak a kazánház bővítésének, bekertelték a pályához tartozó területet, bevezették a magasfeszültségi áramot, megérkezett Londonból a hűtőgép, felszerelték a pálya világításához szükséges reflektorokat, és beindúlt a fagyasztás.

2005 januárjában élvezhették a felcsíki emberek az első közkorcsolyázást és január végén sor került az első jégkorong mérkőzésre is, ahol a helyiek csapata mérte össze tudását a csíkszeredai ISK csapatáéval.

2005 február 13-án átadták és felavatták Románia első vidéki műjégpályáját, a Felcsíki Műjégpályát.

Az átadás óta felcsíki gyerekek tömkelege tanult meg korcsolyázni és sajátította el a jégkorong alapjait a Felcsíki Műjégpályán, amely azóta is a székely hoki egyik bázisának számít.

A Felcsíki Műjégpálya 2011-ben tető alá került és 2011 december 5.én ujra átadták a nagyéerdemünek, a megnyítón a romániai U16-os válogatott (FOTE) két csapata mérkőzött meg egymással és a közönség örömére több felcsíki fiatal is a csapat tagjaként jelen lehetett az átadáson, az első között kiprobálva a pálya jegét.

A 2012-ben elindított Gyere Hokizni programban már közel 60 gyerek tanulta a jégkorong ábécéjét, és ebben az idényben már két U10-es(tíz év alatti) gyerekbajnokság zajlott le a jégpályán. Az elsőt, februárban, Csíkszentdomokos, a másodikat, március elején, Madaras, Dánfalva és Karcfalva közösen szervezte. A két gyerekkupán közel 400 gyerek kergette a korongot és bizonyította, hogy van tehetség és utánpótlás a térségben.

2014 májusában alakult a Felcsík Sport Klub. Alapító tagjai a 8 felcsíki község valamint Csíkszereda. Célja a Felcsík kistérségben élő gyerekek bevonása még nagyobb számban a jeges sportok világába három szakágban: jégkorong, műkorcsolya és kispályás gyorskorcsolya. 

A felcsíki jégkorong fontos mérföldkövei voltak mind 2005 mind 2011, 2014, 2016 mivel azóta több száz fiatal ragadt korcsolyát és barátkozott meg a jégkoronggal, amit bizonyíttanak az Felcsík SK által elért egyre jobb eredmények és az egyre népesebb korosztályok. A növekvő tendencia a napjainkig kitart és a célok egyre magasabbra mutatnak ha a felcsíki jégkorongról van szó.

Forrás: a Felcsík SK által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia