Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

Felcsíkon a jégkorong többévtizedes múltra tekint vissza. A kistérség községei rendszeresen részt vettek az utánpótlás-nevelésben. A 89-es változások előtt az "Előre kupa" egyik meghatározó bázisa Felcsík volt. Ezek a versenyek meg sem kezdődtek Domokos, Karcfalva, Dánfalva, Madaras csapatai nélkül.

2002-ben Kurkó János, a csíkszeredai Sportklub elnöke, pályázatot hirdetett egy felcsíki műjégpálya létrehozására. A pályázatot pozitívan bírálták el Karcfalva részére. 2004-ben elkezdődött az épület újrafödése és megnagyobbítása, nekifogtak a kazánház bővítésének, bekertelték a pályához tartozó területet, bevezették a magasfeszültségi áramot, megérkezett Londonból a hűtőgép, felszerelték a pálya világításához szükséges reflektorokat, és beindult a fagyasztás.

2005 januárjában élvezhették a felcsíki emberek az első közkorcsolyázást, és január végén sor került az első jégkorongmérkőzésre is, ahol a helyiek csapata mérte össze tudását a csíkszeredai ISK csapatával.

2005. február 13-án átadták és felavatták Románia első vidéki műjégpályáját, a Felcsíki Műjégpályát.

Az átadás óta felcsíki gyerekek tömkelege tanult meg korcsolyázni, és sajátította el a jégkorong alapjait a Felcsíki Műjégpályán, amely azóta is a székely hoki egyik bázisának számít.

A Felcsíki Műjégpálya 2011-ben tető alá került, és 2011. december 5-én újra átadták a nagyérdeműnek, a megnyitón a romániai U16-os válogatott (FOTE) két csapata mérkőzött meg egymással. és a közönség örömére több felcsíki fiatal is a csapat tagjaként jelen lehetett az átadáson, az elsők között kiprobálva a pálya jegét.

A 2012-ben elindított Gyere Hokizni programban már közel 60 gyerek tanulta a jégkorong ábécéjét, és ebben az idényben már két U10-es (tíz év alatti) gyerekbajnokság zajlott le a jégpályán. Az elsőt februárban Csíkszentdomokos, a másodikat március elején Madaras, Dánfalva és Karcfalva közösen szervezte. A két gyerekkupán közel 400 gyerek kergette a korongot és bizonyította, hogy van tehetség és utánpótlás a térségben.

2014 májusában alakult a Felcsík Sport Klub. Alapító tagjai a 8 felcsíki község valamint Csíkszereda. Célja a Felcsík kistérségben élő gyerekek bevonása még nagyobb számban a jeges sportok világába három szakágban: jégkorong, műkorcsolya és kispályás gyorskorcsolya. 

A felcsíki jégkorong fontos mérföldköve volt 2005, 2011, 2014, 2016 mivel azóta több száz fiatal ragadt korcsolyát és barátkozott meg a jégkoronggal, amit bizonyítanak az Felcsík SK által elért egyre jobb eredmények és az egyre népesebb korosztályok. A növekvő tendencia a napjainkig kitart és a célok egyre magasabbra mutatnak ha a felcsíki jégkorongról van szó.

Forrás: a Felcsík SK által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia