Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

Gyergyószentmiklóson 1882-ben alakult meg a Korcsolya Egylet, amely a Békény patak két ága, illetve a mai Cloșca és Arany János utca között kiképzett pályával, melegedővel és öltözőházzal rendelkezett.

Basilides Tibor testnevelő kezdeményezésére megalakult 1948 végén – miután osztálymérkőzéseket szerveztek – az első csapat az UAR. Az 1949. január 1-én megalakult csapat játékosai: Kuna Miklós (kapus), Almási Szilveszter (tartalék), Balog Zoltán, Dobribán Gábor, Kémenes Ármin tartalék, Gáll Ödön, Giacomuzzi Béla, György László, Lázár Alfréd. A csapat vezetői Basilides Tibor és id. Dobribán Sándor voltak. Első mérkőzésüket Csíkszeredában játszották. 1949-ben megalakult a Vasutasok csapata, Karda László irányításával. Ugyanebben az évben létesült a GYMTE is, Székely Imre és id. Dobribán Sándor vezetésével.

1952-ben Gyergyószentmiklós két csapata SPARTAK néven egyesült, viszont 1955-től HALADÁS megnevezéssel szerepelnek, amelynek edzője Karda László volt. A csapat tagjai: Váradi István kapus, Almási Géza, Almási Szilveszter, Balla Ernő, Benedek Pál, Burján Attila, Dobribán Gábor, Fodor József, Giacomuzzi Béla, Kari Árpád játékosok. 1958-ban a Haladás megszerzi az országos harmadik helyet, amit negyven év után 1998-99-es fordulók végére sikerült megismételni.

1961-ben a jégkorong támogatását a fafeldolgozó üzem veszi át. A zöld-fehér együttes Lendület néven szerepel ezután, az edzője Tomor Zoltán lesz. 1963-64-ben újra bekerül a csapat az első csoportba, de ezt a helyét csak két évig tudja megtartani. 1976-77-től az első osztályban a bajnokság két csoportra oszlik, a gyergyói csapat a második csoportba kerül, mígnem 1980-ban a Lendület újra bejut az első osztályba és a negyedik helyezést éri el. Az 1981-82-es bajnokságban különböző okok miatt nem hozzák a várt eredményeket.

Az 1977-es év meghozza a nagy változást ennek a sportágnak, amikor elkezdődik a fedett műjégpálya építése. A gyergyószentmiklósi jégpálya 1982. január 22-én került átadásra, ám alig nyolc év múlva a rendszerváltást követően a jégkorongsport sorsa veszélybe kerül, amikor a csapat támogatás nélkül marad.

1994-ben megalakul Progym Sportegyesület torna, sí és tenisz szakosztályokkal.1995-ben veszik be a jégkorongsportot is soraikba. Ezekben az években a Basilides Csaba által vezetett csapat nagyon jó eredményeket ér el az országos ifjúsági bajnokságba és ebből a csapatból kerülnek ki olyanok is akik később a felnőtt bajnokságban szerepelnek.

A gyergyói jégkorong történetének legsikeresebb szezonja volt a 2001-2002-es idény. A Progym-Apicom először szerepelt hivatalos nemzetközi megmérettetésen. A 2000-2001-es év harmadik helyezettjeként a Ferencváros visszalépésével részt vehetett a csapat a Kontinentális-kupán. A törökországi Izmitben megrendezett küzdelmekben a kazahsztáni Kazzinc Torpedo, a jugoszláviai Partizan Belgrád, és a török Polis Akademisi voltak az ellenfelek. A Progym-Apicom egy győzelemmel és két vereséggel a csoport harmadik helyén végzett.

A 2004/2005-ös szezon végén úgy tűnt, hogy az akkor megszerzett bronzérem lesz az utolsó a gyergyói jégkorong történetében, mivel a klub újra szponzori háttér nélkül maradt, a játékosokat elküldték, a városvezetés a magas adósságok miatt a jégpálya bezárásával fenyegetett.

2008-ban úgy tűnt, újabb szép napok elé néz a gyergyószentmiklósi jégkorong, a csapat benevezett a MOL Ligába, a vezetőség pedig szép eredményeket várt a piros-fehérektől, főleg úgy, hogy a kispadról a szlovák edző, Dusan Kapusta irányított. Sergej Ploskov, Mikhail Mikeshin, Ramon Kerata és Jan Skokan után újabb idegenlégiós játékosok kerültek a Progymhoz. Hricina kapusba, és Vitalij Kyrychenko csatárba nagy reményeket fektettek a szurkolók. Nem játszott rosszul a Progym a bajnokságban, azonban a 8. helynél nagyobbak voltak az elvárások, Kapustának pedig haladéktalanul mennie kellett. Kapustát az orosz Valerij Szidorov váltotta a kispadon, azonban a siker kulcsát így sem tudta megtalálni a Progym, amely elindult a lejtőn.

A Progymot saját nevelésű fiatal játékosokra alapozták, majd az elmúlt években visszatértek a légiósok foglalkoztatására. Ez egy román bajnoki bronzéremben nyilvánult meg a 2014/2015-ös idényben.

Forrás: A gyergyószentmiklósi ISK által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia