Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Történelem

A Küküllő jégkorongcsapatának múltja visszanyúlik az 1930-as évekbe, pontosabban 1934-be. A hokit az udvarhelyiek hamar megszerették, gyorsabb és keményebb volt a többi sporthoz képest, rövid idő alatt sok esemény történt egy mérkőzésen.

1946-ban az udvarhelyi sportemberek (Csifó László, Török Ernő, Gyarmati Sándor, Orbán Kuna, Kaptza Ignácz, Jászay István, Fejér Sándor, stb.) egy Csíkszeredábában játszott mérkőzésen olyan nagyságokkal találták szembe magukat, mint például a mai csíkszeredai műjégpálya névadója, Vákár Lajos.

1948-tól kezdve már jegyzett jégkorongcsapatokról beszélhetünk: megalakult az UMTE jégkorongszakosztálya, 1950-től Május 1 Sportegyesületnek hívták az udvarhelyi hokicsapatot, egy év múlva a Spartak nevet, majd az 50-es évek végén a Küküllő SE nevet vette fel. Az 1950-es esztendők második felében a B-osztályban játszott a csapat, 1959-60-ban bejutott a legfelsőbb osztályba, majd 1965-ben az országos bajnokságban negyedik helyre küzdötte magát, ez lévén azóta is minden idők legjobb székelyudvarhelyi hokieredménye.

Több neves játékos került ki a Küküllő csapatából az évek folyamán, akik az országos válogatott színeiben is felléptek számos rendezvényen és bajnokságokban (világbajnokság, Európa-bajnokság, Universiade stb.): Csóg Csaba (válogatott kerettag, kapus), Orbán András (a Dinamo Bukarest és a Sport Club Csíkszereda kapusa), Török István (válogatott jégkorongozó, vébé-résztvevő), Török Ernő (válogatott jégkorongozó az '50-es években), id. Tarcsi András (1970–1993 között 23 évig volt a Küküllő edzője, vébé, Eb-résztvevő, Universiadén ezüstérmes román válogatott tagja).

Az 1968-as megyésítés elvitte az Udvarhelyre tervezett műjégpályát, de a megfelelő infrastruktúra hiánya ellenére a csapat, nagy erőfeszítések árán, heti három-négy csíkszeredai edzéssel, rendszerint az országos bajnokság A divíziójának második értékcsoportja élén zárta a szezonokat.

A rendszerváltás drámai fordulatot hozott azonban a jégkorongcsapat életébe: a korábbi támogatás megszűnt, az állami tulajdonú, de piaci körülmények közé került vállalatok már nem merték vállani a kiadások fedezését, új támogató pedig nem került.

A székelyudvarhelyi Küküllő SE jégkorongcsapat a rendszerváltás „járulékos áldozata” lett, tehát az országos bajnokságból kimaradt, s rövidesen feloszlott.

A második évezred elején – új helyszínen, a Városi Strand mellett – létesített fedetlen műjégpálya megjelenésével feltámadni látszik a jégkorongsport Székelyudvarhelyen: az utóbbi tíz esztendő során két stabilabb amatőr csapat szerveződött: az Old Boys Küküllő és a HokiSokk Székelyudvarhely. A civil lelkesedés a gyerekek oktatásával is megpróbálkozott, magántámogatók segítségével egy csapatnyi gyereknek felszerelést szereztek és ifj. Tarcsi András vezetésével beindult az utánpótlásképzés. Egy másik civil kezdeményezés egy geotermikus energiára támaszkodó környezetbarát jégcsarnok tervét kezdte kidolgozni.

  

Ezek a civil kezdeményezések viszonylagosan rövid idő elteltével elérték erőforrásaik korlátait, a város vezetésének támogatása nélkül kudarcra voltak ítélve. Bebizonyosodott, hogy a sportág intézményes újrahonosításához, a fenntartható működéshez a város vezetésének proaktív szerepvállalása, támogatása szükséges.

Úgy tűnik, ilyen "történelmi" időket élünk: a 2016-os önkormányzati választásokat követően hivatalba lépett városvezetés kinyilvánította szándékát a jégkorongsport támogatására, partnerségi megállapodás megkötésére a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával. Azóta már túl vagyunk a nyilatkozatok fejezetén, az infrastrukturális beruházások már ebben a szellemben történtek. Bán-Széll István szakmai irányításával a jégkorong akadémia székelyudvarhelyi központja is megnyitotta kapuit a gyerekek előtt, sőt, megrendezésre került már az első Székelyudvarhelyi Gyerek Hokitorna is.

Újra elindult tehát a profi jégkorongképzés Székelyudvarhelyen, s csak idő kérdése, hogy a befektetett erőforrások sporteredményekben is megtérüljenek. A munkához addig is erőt adnak a csillogó gyerekszemek, és a kacagás.

Forrás: A székelyudverhelyi Hokisokk által küldött anyag alapján

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia