Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Vizi Botond

Névjegy: Vizi Botond
Születési dátum:
1989. február 2.
Központ: Felcsík SK
Korosztály: U8-U10,  kapusedző (U8, U10, U12, U14, U16)

Gyerekkor, sporthoz fűződő viszony kialakulása

Csíkdánfalván születtem, és ott is nőttem fel. Édesapám a mai napig nagy focirajongó és nálunk a tévében mindig csak futballmérkőzést lehetett nézni. Éppen ezért néha kitört a háború, mert a testvéremmel rajzfilmet szerettünk volna nézni a foci helyett. Édesapám a győzelem érdekében elkezdte nekünk viccesen kommentálni a mérkőzéseket, hogy egy kicsit érdekesebbé tegye. Ezt annyira jól csinálta, hogy azóta én is focirajongó vagyok.

A jégkoronggal is a tévében találkoztam először, nagy izgalommal néztük otthon a Sportklub-Steaua összecsapásokat. Dánfalván az iskola udvarán minden télen csináltak természetes jeget, és ott adódott lehetőségem, hogy megtanuljak korcsolyázni. Ötödik osztályos koromban létrejött egy iskolai hokicsapat aminek én lettem a kapusa, és ezzel a csapattal 4 éven át jártuk sorra a falusi bajnokságokat minden télen.

Pályaív

Az aktív sportolói pályám a jégkorongban hamar véget ért, mert iskolai csapat csak 8. osztályig volt. A líceumot is Dánfalván végeztem, és a szüleimnek nem volt lehetőségük, hogy engem edzésekre hordozzanak heti 4 alkalommal Csíkszeredába, így a jégkorongos pályafutásom véget is ért. Akkor még a Felcsíki Műjégpálya nem létezett. Utolsó lehetőségként maradt az amatőr hoki, amit a mai napig nagy szeretettel űzök.
A labdarúgás volt a másik nagy kedvenc, amit 22-23 éves koromig nagyon aktívan űztem. Tagja voltam az FK Csíkszereda csapatának egészen addig amíg feljutottunk a harmadosztályban. Majd a munka mellett döntve abbahagytam az aktív focit.

Edzői hivatás

Én már 16-17 éves koromban eldöntöttem, hogy a sport körül szeretnék dolgozni majd felnőtt koromban, mert úgy éreztem, hogy ebben tudok igazán kiteljesedni, és maradt még egy kis hiányérzet is bennem, mert nem tudtam olyan hosszú ideig aktívan sportolni, ahogy azt én szerettem volna.  Éppen ezért, miután sikeresen leérettségiztem, beiratkoztam Brassóban a Transilvania Egyetem testnevelés szakára, amit sikeresen el is végeztem. Majd egy sikeres versenyvizsga után sikerült állást kapnom Csíkkarcfalván az iskolában mint testnevelő tanár. Majd néhány hónap múlva Nagy Attila, aki akkor még edzőként is dolgozott a Felcsík SK-nál, felajánlott egy segédedzői posztot az U8-10-es korosztályban, amit természetesen el is fogadtam. Ez úgy 2012 novemberében lehetett, és azóta tagja vagyok a Felcsík SK edzői stábjának.
Az edzői hivatás a hobbijaim közé tartozik, és egyben nagy felelősséget is jelent. Felelőséggel tartozunk a következő nemzedéknek, hogy megismertessük, és megszerettessük velük a jégkorongot, ezáltal pedig megtanulják, megérezzék mindazt az örömet, amit a jégkorong adhat egy embernek.

Értékrend/filozófia

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy az edző és a gyerekek között legyen egy bizalmi kapcsolat. Érezzék jól magukat edzésen, és úgy menjenek haza edzésről, hogy alig várják már a következő találkozást. Én úgy gondolom, hogy ez hosszú távon kifizetődik, megnövekedik a létszám, és ez automatikusan hozza maga után a sikereket.

Siker

Véleményem szerint az utánpótlásban a sikert azt jelenti, ha az U8-10-es korosztályban folyamatosan növekszik a étszám, és a nagyobb korosztályokban egyre kevesebben hagyják abban a sportolást.

Bónusz:

Hobbi: zongorázás, labdarúgás, jégkorongozás, túrázás a hegyekben
Kedvenc csapatok: Nincs kedvenc csapatom, inkább az izgalmas mérkőzéseket szeretem.
Kedvenc játékosok: Gyerekkoromban Dominik Hasek volt a kedvencem, most meg elég sok kapus van, akiket szeretek nézni, például Marc-Andre Fleury, Pekka Rinne vagy Carey Price.
Legemlékezetesebb pillanat edzőként: Amikor az esküvőmön, a templomból való kivonuláskor egy nagy, gyerekekből álló hokicsapat várt és állt sorfalat hokibottal a kezükben. Felejthetetlen élmény volt.

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia