Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
V. Edzés, gyógyulás, rehabilitáció
 
6. lecke: Rehabilitáció után
2020-06-26
 

Lényeges kérdés, hogy mikor mehet vissza edzésre a sérült sportoló. Ehhez pszichésen is alkalmasnak kell lennie. Oldalazonosnak kell lennie az izomerőnek, a reflexeknek, az ízületi mozgás teljes, a sportágspecifikus terhelés pedig megfelelő kell legyen. Nagyon egyszerűen elvégezhető a HOP teszt, ami egyik, illetve másik lábról való elugrást nézi, és amennyiben 20 % alatt van a különbség, akkor egészséges, visszaengedhető az alsóvégtagsérült sportoló. Ez a teszt egyszerű, gyerekeknél is jól alkalmazható.

Sportorvosi vizsgálatok biztosítják a sportolók alkalmasságát, rendszeres elvégzésükkel számos kórállapot korán kiszűrhető. 18 év alatt évente 2 alkalommal, 18 év felett évente szükséges a vizsgálat. Korrekt és alapos szűrés segít a megelőzésben, így például az enyhe gerincferdülés is korrigálható. Rehabilitációt követően szükséges újra felmérni, hogy mikor folytatható újra a sport. A sportorvosi vizsgálat nagyon fontos, életet is menthet, így vegyük azt komolyan, és ragaszkodjunk is hozzá. A kiadott leleteket, eredményeket – pl. EKG görbe – őrizzük meg. Figyeljünk oda a vizsgálatokon megadott dátumokra, hogy ne érjen csalódás a versenyeken. A sérüléseket érdemes külön rögzíteni is, hogy a későbbiekben látható legyen mitől, kinél és hány alkalommal következett be.

Nagyon fontos az edző tisztelete, utasításainak elfogadása és betartása, amely segít a várható sérülések megelőzésében is, amely ma már elfogadottan a rehabilitáció szerves része.

Előző lecke: Rehabilitáció
Következő fejezet: Vezetéstechnikai tréning


Mi is a Szülőakadémia?

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia