Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
V. Edzés, gyógyulás, rehabilitáció
 
5 lecke: Rehabilitáció
2020-06-26
 

Elhúzódó gyógyulás, tartós funkciózavar, fogyatékosság rehabilitációs kezelést igényel.

Sajnos hazánkban sok a tévhit a rehabilitációval kapcsolatban. Bokaficam után a bokát ultrahanggal kezelgetve nem beszélhetünk rehabilitációról.

A rehabilitáció csapatmunka, akárcsak a jégkorong.

Van egy rehabilitációs orvos és körülötte a szükséges szakemberek.

A gyógytornász, masszőr, dietetikus, pszichológus, segédeszközös asszisztens, rehabilitációs edző, nővér-ápoló. De segítenek a középpontban levő gyógyulni akaró sportolón csapattársai, családja, a szurkolók, egyesülete és edzője.

A rehabilitáció akkor jó, ha a sportoló a rehabilitációban rendszeresen részt vesz, találkozik az orvossal is, aki rugalmasan tud változtatni a rehabilitációs terven, ha a sportoló nem javulna. Az állapotfelmérés történhet FMS használatával (Functional Movement Screen), vagy dinamometriás mérés alapján. Lehet más eszköz is, ami segít. A tesztek lényege a későbbi összehasonlítás lehetősége, ami demonstrálhatja a gyógyulást, munkánk eredményességét.

A gyógyszeres kezelések közül a különböző tapaszokat, géleket, pakolásokat érdemes megemlíteni. Több tucatot is használunk a napi gyakorlatban.

Ezek mellett túlnyomórészt fizioterápiás módszerek terjedtek el a rehabilitációs gyógyításban. A gyógytorna kiemelkedő szerepet kap minden esetben. Kezdődik az állapotfelméréssel, majd ezt követően különböző gyakorlatsorokkal a kívánt cél elérése érdekében azt betanítja, és hatékonyságát ellenőrzi a gyógytornász. Térd instabilitás esetén proprioceptív tréning, a gerinc porckorong érintettsége esetén mélyizomtorna, gerincstabilizálás segíthet. Ezek egyike a McKenzie torna, amely azonban nem mindenkinek segít, talán ebből megérthető, hogy miért kell folyamatosan a képzett gyógytornász segítsége, ellenőrzése. Úszni sem lehet megtanulni a tévéből.

Külön érdemes szólni a különböző ízületi rögzítőkről. Teniszkönyök esetén például sokat segíthet a teniszkönyök bandázs, amelynek a lényege, hogy a tehermentesítést biztosít, amelyet azáltal ér el, hogy a gyulladt, fájdalmas részt kikapcsolja a mozgásból. Ma már elfogadott tény, hogy korszerű eszközökkel nagyon lerövidíthető a sérülésből való visszatérés ideje. Lényeges azonban azt is tudni, hogyha felelőtlenség miatt ez túl korán történik meg, akkor újra sérülés következhet be.

Előző lecke: A sérülések
Következő lecke: Rehabilitáció után


Mi is a Szülőakadémia?

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia