Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
V. Edzés, gyógyulás, rehabilitáció
 
4. lecke: A sérülések
2020-06-26
 

Akut sérülések elszenvedése esetén a legfontosabb az ismert RICE protokoll alkalmazása.

Rest - nyugalomba helyezés

Ice - jegelés

Compression - rögzítés, kompresszió

Elevation - emelés, polcolás

A jegelést 6-8 alkalommal javasoljuk mintegy 30 percen át naponta. Ezek egyszerű dolgok, de igen hatékonyak.

Fájdalomcsillapítás szükségessége esetén kérjünk orvosi segítséget. Jónéhány szer van patikai forgalomban, amelyek vény nélkül kaphatók, azonban számos eltérő nevű készítmény hasonló hatóanyagot tartalmaz, illetve más hatóanyagok dózison felüli kombinálása is veszélyes lehet. A gyógyszerek esetleges allergizáló hatása a gyors reakció miatt akár végzetes is lehet, így nem javasoljuk a bőröndből való gyógyszerelést, egymásnak való átadást.

Zúzódás esetén jegelés elégséges. Lényeges, hogy ne használjunk vizes borogatást, mert az feláztatja a sebet. Szintén nem javasolt sebhintőpor sem. Sajnos generációs probléma, hogy a sebet mindenféle anyaggal szórják, igyekezzünk azt elkerülni.

Nyílt seb esetén legyen kéznél Betadine, amit gazdagon használjunk, majd steril fedőkötést alkalmazzunk.

Ficam, rándulás esetén stabil rögzítés, majd orvosi ellátás javasolt. Számos orthesis kapható, amelyek segítenek egy ficam után az ízületi lazaságot elkerülni. Bokaszalag szakadás esetén 6 héten át javasolt azt rögzíteni, 4 hét után érdemes újra megvizsgálni, majd ezt követően jöhet az utókezelés, szükséges esetekben rehabilitáció.

A traumatológiai ellátás során ritka esetekben csonttörés eredményeképpen műtét válhat szükségessé. A műtét célja, hogy a helyre rakott csontvégeket anatómiai helyzetben rögzítse és ezáltal azok teljes mértékben szöglettörés nélkül gyógyulhassanak. Bordatörés esetén –  szinte mindig konzervatív kezelést igényel –  fájdalomcsillapítás mellett lokálisan érdemes kenőcsöket, krémeket, tapaszt használni. Elektromos kezelések is szóba jöhetnek, sokat segíthetnek. Nagyon lényeges a védőfelszerelések használata, amely sokat segíthet a korong elleni védelemben, de véd a közelharcoktól, ütközésektől is.

Amennyiben műtét válik szükségessé, akkor figyelni kell a ritkán előforduló végtagduzzanatra, amely akár mélyvénás trombózis is lehet. Ezen eseteket elkerülve használnak a legtöbb esetben valamilyen véralvadásgátló módszert.

Az edzések során jónéhány esetben valósul meg egyes mozdulatok ismétlése. Igen ritka esetben előfordulhat fáradásos csonttörés, amelynek hátterében a legtöbb esetben egy statikai rendellenesség áll, amelyre rárakódik a monoton túlterhelés sorozata, gyakran D-vitamin hiánnyal, táplálkozási zavarral együtt. Ezekben a ritka esetekben kivizsgálás javasolt.

Gyakoriak az ín és csont találkozásánál kialakuló gyulladások. A teniszkönyök, az ínhüvelygyulladás nem ritka kórkép. Jelentőségét adja az is, hogy elhanyagolva krónikussá válhat, és ezáltal nehezebben múlik el. Tovább bonyolíthatja a képet, ha valamilyen gyulladásos góc jelenik meg a szervezetben, amely szinte állandó táptalajt adva nem hagyja meggyógyulni a krónikus gyulladást.

Az izomsérülések szintén nem ritkák. Nagyon fontos, hogy azokban a sportokban, ahol kényszertartásban van a sportoló, végezzünk nyújtást. A térdhajlító izomzat és a lábszárhajlítók rendszeres lazítása meghálálja az odafigyelést.

A térd porcainak sérülése, a keresztszalagok szakadása szintén előfordulhat. Legtöbbször folyadékgyülemmel, melegséggel jár, gyakran van instabilitás érzés, hajlítás közbeni elakadás, fájdalom. Az oldalszalagok sérülése a térd oldalán okoz fájdalmat instabilitás érzéssel, gyakran a térd oldalán duzzanattal, hematómával. Az elülső keresztszalag sérülésnél kiemelendő a nyílirányú instabilitás, ami akut esetben a fentiekkel együtt nehezen különíthető el, amennyiben az ízületben folyadékgyülem alakul ki, továbbá heves fájdalom is nehezíti a vizsgálatot. Ilyenkor a csonttörést röntgennel kizárva pár nap múlva már fizikálisan is tisztázható a pontos ok. Az MR pontos diagnózist adhatna, azonban erre legtöbbször nincs lehetőségünk.

Vállficam, váll rotátor (izomköpeny, amely több izomból áll) sérülése is előfordulhat. Ficam esetén lehetőleg szakember rakja azt helyre.

A fej sérülése komoly figyelmet igényel. Amennyiben a nap, vagy éjszaka folyamán az orrból, vagy a fülből vérzés indul meg azonnal forduljunk orvoshoz. Az ütést követően kialakult eszméletvesztés, emlékezetkiesés, hányás agyrázkódást jelezhet, ami kórházi ellátást, megfigyelést igényel.

Előző lecke: A sérülések megelőzése
Következő lecke: Rehabilitáció


Mi is a Szülőakadémia?

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia