Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
V. Edzés, gyógyulás, rehabilitáció
 
3. lecke: A sérülések megelőzése
2020-06-26
 

Kiemelten kell foglalkozni a gerinc mélyizomzatának a megerősítésével. Ebben segíthet gyógytornász által betanított gyógytorna, de sokat segíthet a hátúszás is. Nagyon fontos a gyermekek, fiatalok számára a szülői példamutatás. Ne csak az edzésre vigyük el gyermekünket, hanem hetente egyszer ússzunk is vele. Nekünk is szükségünk van erre. Tehát nekünk is jót tesz, ha a gyermekünkkel tartunk.

A feszes izomzat lazításában, strechingben számos kiváló gyakorlat sajátítható el, azonban ma már elfogadott és legegyszerűbb a streching az SMR hengerrel, ami szinte bárhol beszerezhető. Nagyon jól alkalmazható, rendszeres használata sokat segít a sérülések megelőzésében is.

A lábak boltozatának erősítésével kiküszöbölhető a helytelen fixáció, azaz egészséges marad a láb boltozata. Cipőben a talpbetét segít abban, hogy megtartva a lábat meggátolja a boltozat további süllyedését, de nem gyógyítja azt. Tehát a következőt lássuk: a lúdtalpbetét nem gyógyítja meg a már kialakult lúdtalpat. (Ugyanígy a gerinctorna elmaradása, nem megfelelő végzése esetén el fog maradni a javulás gerincferdülés esetén, ami időveszteséget jelent a növekedő szervezet számára.)

A bemelegítés szintén ugyanilyen fontos. A sérülések nagy része helytelen technika, fáradtság, vagy a bemelegítés hiánya miatt következik be. A képzett edzők tudatos és tervezett bemelegítése segít a sérülések megelőzésében, majd rávezeti a szervezetet a biztonságosan terhelhető periódusra.

Gyakori sérülések, megelőzés esetén segíthetnek a teljesítménydiagnosztikában használt gépi objektív felmérések. Fontos kiemelni, hogy annak legyen terápiás konzekvenciája is, azaz ne csak grafikonok készüljenek, hanem a hiba konkrét feltárása után gyógytorna, betanítás, korrekciók is legyenek.

Előző lecke: A sport pozitív hatásai
Következő lecke: A sérülések


Mi is a Szülőakadémia?

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia