Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
V. Edzés, gyógyulás, rehabilitáció
 
2. lecke: A sport pozitív hatásai
2020-06-26
 

A megfelelő, fiatalkorban elkezdett sportnak kiemelkedően jó hatása van a szív és érrendszerre.  Ismert tény, hogy az edzett ember nyugalmi szívfrekvenciája kevesebb, mint az edzetlené. Míg az edzetlenek szíve 70-75 alkalommal húzódik össze percenként, addig az edzettek szíve 50-60 alkalommal. Számos vizsgálat mutatja azt is, hogy sok esetben a nyugalmi perctérfogat – amit percenként megmozgat a szív – is kevesebb az edzetteknél. Ennek az oka, hogy az edzett szervezet gazdaságosabban működik, sokkal jobb kapacitása van, érgazdagabb.  Nagy terhelésre szinte dupla annyi pulzustérfogatot eredményezhet, tehát dupla annyi vért mozgathat meg. Emiatt több oxigént tud szállítani, kisebb az elfáradás esélye. A szívizomzat erősebb lesz, ami minőségi átalakulás, mivel a koszorúér ellátás is kedvezőbb. 

Az elhízottak szívizomzata is megvastagodhat, azonban ez nem minőségi érgazdag szívizom, hanem egy kedvezőtlen anyagcseréjű vastagabb, de gyengébb működésű izomzat. Az edzett szív kedvezőbben húzódik össze, nagyobb pumpálóerővel bír. A sportok közül különösen a dinamikus sportok vannak kedvező hatással a szívre. Rendszeres gyakorlásukkal jelentősen csökkenthető a szívbetegségek pl. szívinfarktus, a stroke kialakulásának a kockázata.

Az edzett sportolók légzőizmai erősebbek, légzéstechnikájuk jobb és gazdaságosabb. Mindezek eredményeként az egy perc alatti percventilláció közel kétszeresére nőhet az edzetlenekhez képest. A helyes légvétel tanítható, számos sportág alapját is ez képezi, például a jógáét.

A szervezet dinamikus terhelést kap, ami pl. a súlyemeléssel szemben a szívre nézve egészséges. A test azonban előre dől a játék során, a térdek és csípők rogyasztva vannak. Az ütőoldal gyakran van rotációban. A talpak a cipőben nincsenek alulról teljesen mértékben alátámasztva, így a lábboltozat terhelése erőteljes.

A medence gyakrabban dől előrefelé, a háti görbület fokozódhat, gerincferdülés – scoliosis - gyakrabban alakulhat ki tartós rögzülés esetén. A porckorongokra a csigolyatestek között nagyobb terhelés jut. Kétoldalt a comb külső izomzata feszesebb, a test súlyvonala előrehelyezett, ami által a csípőkre, térdekre is nagyobb terhelés jut. A lábak hosszboltozata elsimultabb, a sarkak bedőlhetnek. A lábszárhajlítók feszesebbé válhatnak. Az ízületekre való kóros terhelés azok sérülékenységét, túlterhelését okozhatja, ami ellen vannak védőeszközök, illetve az edző irányítása is segít rajta. A tartósan rossz tartás rögzülhet a gerinc mélyizomzatának elhanyagolása mellett. Ugyanígy a láb boltozatának lesüllyedése is rögzülhet, ami idősebb korban tartós panaszokat okozhat. Lényeges megjegyezni, hogy minden sport magában hordoz egy esetleges tartászavart, nagyobb esélyt sérülésre. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy mit nyerünk vele!

Előző lecke: Az edzés közben fellépő terhelések és a mozgás által kiváltott nyereségek
Következő lecke: A sérülések megelőzése


Mi is a Szülőakadémia?

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia