Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Todor Krisztián: A Sapientiánál profi légkör veszi körül a játékosokat
2020-10-25
 

Az idei szezon során a Sapientia U23 edzői stábjában egy sajátos felállás alakult ki. Jens Brändström vezetőedző munkáját három fiatal szakember segíti, akik havonta cserélik egymást az egyetemista csapat padján. Jelenleg Tamás Nándor dolgozik az együttes mellett, őt Antal Zsombor követi. Todor Krisztián az elmúlt napokban fejezte be a közös munka első felvonását. A csíkszeredai edzővel a sapientiás tapasztalatairól beszélgettünk.


A csapat felkészülése és a legelső tétmeccsek alatt voltál Jens Brändström segítője. Milyen feladatokat kaptál ez idő alatt?

Az elején megismerkedtem a taktikával. A vezetőedző leült velem, és elmagyarázott mindent ezzel kapcsolatban. Kellett jó két hét, amire teljesen letisztult, hogy hogyan gondolkodik ő, hiszen egy teljesen más filozófiát képvisel, mint amihez korábban hozzászoktam.

Az edzéseken teljes bizalmat kaptam, Jens kíváncsi volt a meglátásaimra, segítettem a csapat és az edző közötti kommunikációt, a bonyolultabb utasítások megértését. Jónéhány száraz edzést én vezettem le, de részt vettem a játékosokkal folytatott személyes beszélgetéseken is, amelyek a céljaikról, terveikről, mentalitásukról szólt.

Említetted, hogy sok újdonsággal találkoztál te is az utóbbi hetekben. Miben különleges Brändström edző munkamódszere?

Nagyon precízen körülhatárolja a feladatokat. A döntés nyilván a játékosok kezében van, de kapnak egy úgynevezett playbookot, ami tartalmazza, hogy a különböző játékhelyzetekben hogyan kell csapatként eljárni. Tehát van egy világos, kézzelfogható alaptaktika, amit mindenki önállóan is tanulmányozni tud, lehetőség van az edzéseken kívül is készülni, tanulni. Ha a játékrendszer bármelyik elemével kapcsolatosan kérdés merül fel, kulcsszavak alapján könnyedén választ lehet találni. Ennek köszönhetően nagyon hamar körvonalazódik, hogy mit vár el, milyen játékot szeretne látni a jégen.

A vezetőedző betegsége miatt néhány edzés erejéig neked kellett beugrani a helyére. Milyen tapasztalat volt ez?

Számomra különleges lehetőség volt, nagy élményt jelentett, mert korábban felnőtt csapatnak nem tartottam edzést. Nagyon készültem rá, nagyon akartam, hogy minden a helyén legyen.

A csíkszeredai U18-asokkal már több éve dolgozol együtt, idén te irányítod őket vezetőedzőként. A Sapientia és az U18 között életkorban nincs is nagy távolság, mégis egész más a két csapat helyzete. Te miben látod a különbségeket?

Az elvárásaimban én személy szerint nem igazán teszek különbséget, mert ugyanúgy elvárom mindkét csapattól a kemény munkát, az odafigyelést, a koncentrációt, a küzdést. Viszont egy U18-as csapat minden tagjától nem követelheted meg, hogy a hoki jelentse az életének a fő irányvonalát. Életkorban valóban nincs nagy különbség, de az attitűdjük egész más.

A Sapinál már mindenkinek van egy konkrét célja, amit a sportágon belül el szeretne érni: jégkorongozó szeretne lenni, igyekszik eljutni egy felnőtt csapatba. Az U18-ban még sok más téma is leköti a figyelmüket. Én azt látom, hogy a sapientiás fiúk fejben egy fokkal előrébb járnak, ők mindannyian eldöntötték, hogy ezzel akarnak foglalkozni.

A szezon első két meccsén a Sportklub ellen ott voltál te is a padon. Hogy értékeled a csapat teljesítményét? Játékban mennyire sikerült azt hozni, amit a felkészülés és a tervek alapján elvártatok?

Az első meccsen 28 percig nagyon-nagyon jól játszottunk, látszott is az eredményen. Aztán az ellenfél egy fokozattal feljebb kapcsolt, és akkor előjött a különbség a hokitudásban: rutinosabbak, jobban járatják a korongot. Mi például a kanadai légiósokat nem helyeztük eléggé nyomás alá. Amíg viszont bátran és a taktikát követve játszottunk, addig rendben voltunk.

A második összecsapáson korán, az első cseréből gólt kaptunk, ez rányomta a bélyegét a folytatásra. A Sportklubnál játszottak a legponterősebb hazai játékosok is. Ha nem lett volna elég, hogy túlzottan tiszteltük a kanadai sorukat, most már ezt a sort is hasonlóan kezeltük. A két találkozó eredményén is látszott a csapatunk játékában a különbség.

A versenyszezon legelején vagyunk. Hogy látod, a felkészülési időszak alapján mire kell fókuszálniuk a játékosoknak az idény során? Mely területeken kell mindenképp fejlődni, melyeken áll jól az együttes?

Szerintem nagyon rendben vagyunk abból a szempontból, hogy van jónéhány olyan játékos, aki képes teljesen felnőni arra a szintre, ami kell az Erste Ligához, és itt nem egy-két emberre gondolok. Ugyanakkor hatalmas pozitívum a srácok hozzáállása, hogy ezt akarják csinálni, ez a vágyuk, ez hajtja őket.

Viszont fejlődni kell az edzésen belüli koncentráció terén. Persze van, amikor maximálisan odateszik magukat, viszont a meccshiány miatt előfordult, hogy fásultabbak voltak. Egyébként pedig kell szívják a tudást magukba, arra kell törekedniük, hogy minden nap, minden edzésen egy kicsit fejlődjenek, hogy biztosan el tudják érni azokat a célokat, amiket kitűztek maguk elé.

Nem szokványos edzői szerep, amit két társaddal együtt kaptatok a Sapientiánál. Neked személyesen mit nyújtott ez a lehetőség?

Taktikailag nagyon sokat tanultam, de edzésmódszertanban is rengeteget kaptam, főleg arra nézve, hogyan építsük fel a foglalkozásokat, hogy már az elején felpörögjenek a fiúk.

A kérdésre egy szóval válaszolva: profizmust. Profi légkör veszi körül a játékosokat, amit én elsősorban a vezetőedző hozzáállásán keresztül tapasztaltam meg, de ebben ugyanúgy benne van a csapatvezető vagy épp a felszerelésmenedzser munkája is.


Todor Krisztián 1995-ben született Csíkszeredában. A jégkoronggal 3-4 éves korában ismerkedett meg Györgypál Tamás révén, majd egy Sportklub-Steaua rangadónak köszönhetően végleg a hoki mellett köteleződött el. Szülővárosában végigjárta a korosztályos csapatokat az ISK színeiben, majd érettségi után Debrecenbe igazolt, ahol a felnőttek között is bemutatkozott, és egy Magyar Kupa ezüstérmet ünnepelhetett. A jégkorong mellett egyetemi tanulmányokat folytatott.2017-ben Debrecenben a Sportszervezés és Menedzsment szakot fejezte be sikeresen, 2018-ban a Budapesti Testnevelési Egyetemen szerzett edzői diplomát. 2018 óta dolgozik az ISK Csíkszereda és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kötelékében.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia