Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Tiszteletbeli tag lett Takács István
2017-05-30
 

Megtartotta éves rendes küldöttgyűlését a Magyar Jégkorong Szövetség, amelynek egyik felemelő pillanata volt, hogy id. Ocskay Gábort és Takács Istvánt tiszteletbeli taggá választották, a székely, illetve a magyar hokiért tett sok éves áldozatos munkájáért.

Takács Istvánt útban hazafelé Csíkszeredába értük el telefonon, aki óriási megtiszteltetésként élte meg a kitüntetést.

– Óriási meglepetés volt, hogy tiszteletbeli taggá választottak, hiszen az utolsó pillanatban tudtam meg. Fel sem tudtam igazán készülni. Nagy megtiszteltetésként ért, mivel annak ellenére választottak meg, hogy soha nem játszottam magyar színekben. Mindig ellenfelek voltunk, de nem ellenségek. Barátságok kötődtek és itt leginkább Pásztor Györgyöt emelném ki, akivel 1951-ben a Brassó Pojánai főiskolai világbajnokságon találkoztam. Nagy öröm és büszkeség, hogy nem felejtettek el – fogalmazott Takács István.

Takács Istvánról

Takács István 1930. szeptember 17-én született Csíkszeredában, Takács Lajos és Cseh Gizella első gyermekeként.

A sportággal, illetve a korcsolyázással viszonylag korán megbarátkozott édesanyja hatására, aki rendszeresen korcsolyázott és elkísérte őt. „1935-36-ban tanultam meg korcsolyázni, fokozatosan barátkoztam meg a sportággal” – fogalmazott Takács István.

A jégkorong bűvkörébe a gimnáziumi osztálybajnokságok során került, ahol felfedezték és 16-17 évesen már bemutatkozhatott a város nagycsapatába. Itt játszhatott együtt, többek között, Vákár Lajossal, aki mindaz mellett, hogy csapattársa volt, tanítómesterévé is vált. Ifjú hokistaként az 1946/1947-es idényben bronzéremig jutott a Csíkszeredai Sportklubbal a Marosvásárhelyen megrendezett döntőben, ahol a góllövő lista másodikja volt Incze Gábor mögött.

Két évre rá már bajnoki címet ünnepelhetett, amely az első volt a csíkszeredai jégkorong történelmében. 1949-ben végzett az iskolai tanulmányaival, majd 1950-ben Kolozsvárra került egyetemre, ahol a Kolozsvári Tudomány alakulatát erősítette annak ellenére, hogy hívták a Bukaresti Steaua elődjéhez a CCA-hoz is, méghozzá Mihai Flamaropol. A kolozsvári alakulattal az 1953/1954-es idényben bajnokok lettek.

Egyetemi tanulmányai befejeztével hazatért Csíkszeredába, ahol fiatal mérnökként vállalt munkát és erősítette a Csíkszeredai Lendület csapatát, majd az újabb névváltás után a Csíkszeredai Akaratot. Utóbbi névváltozat alatt további két alkalommal sikerült bajnoki címet szerezni 1960-ban, illetve 1963-ban.

A klubcsapatok mellett viszont 1950-től tagja volt az ország válogatottjának is egészen sportolói karrierje befejezéséig, 1964-ig.


A sportágért tett erőfeszítései nyomán Takács Istvánt Csíkszereda városa 2000-ben az Évszázad Csíki sportolója elismeréssel tüntette ki, majd 2008-ban Pro Urbe-címben is részesült. Ezúttal pedig a MJSZ is kitüntette áldozatos munkájáért.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia