Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
„Teljesen egyedi a Magyar Jégkorong Szövetség hozzáállása” – Interjú Tánczos Barnával
2020-05-23
 

Tisztújításra készül a Magyar Jégkorong Szövetség. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia fennállása óta nagyban támaszkodik az anyaországi ernyőszervezet támogatására, útmutatására. Az együttműködés rengeteg előnnyel járt a megújuló székely jégkorongmozgalom számára. Az elmúlt időszakról, az elnökválasztás tétjeiről beszélgettünk az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökével, Tánczos Barnával.


2016 óta működik a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, szintén 2016 óta vezeti az MJSZ-t a jelenlegi elnökség. Milyen volt ez a négy év a két intézmény együttműködése szempontjából?

A Magyar Jégkorong Szövetség elnökségében mindig voltak olyan tagok, vezetők, akik a székelyföldi jégkorongot szívügyüknek tekintették. Ilyen intézményes együttműködésre viszont korábban nem volt példa. Mióta Such György vezeti a szövetséget, olyan szervezeti és szakmai intézkedéseket sikerült gyakorlatba ültetni, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy be tudjunk kapcsolódni az anyaországi jégkorong vérkeringésébe. Ennek részeként évente ellátogatott a teljes elnökség hozzánk, mérlegre tettük a megvalósításokat, és a következő évre meghatároztuk a tennivalókat. Ez a példaértékű kapcsolat több évtizedes közös munkának fektette le az alapját.

Természetesen ennek fényében számunkra nem közömbös, hogy ki vezeti a következő időszakban az MJSZ-t, kik lesznek az elnökség tagjai. Úgy gondolom, ebből a négy évből kiindulva minden további nélkül azt mondhatjuk, hogy szeretnénk, ha az elnök úr, az elnökség folytatni tudná a munkát. Ez nemcsak a székely hoki perspektívájából, de sportág magyarországi fejlődése szempontjából is megállapítható.

Mennyire általános, hogy egy szakági szövetség egy határon túli sportszervezetet ilyen elkötelezetten támogasson?

Teljesen egyedi az, hogy 100 évvel ezelőtt Magyarország elveszítette területének kétharmadát, és lakosságának felét. Ugyanilyen kivételes az, hogy több millió nemzettársunk él kisebbségben az anyaország határain kívül úgy, hogy nem kivándorolt, hanem szülőföldjén lakik és igyekszik boldogulni. Ugyanígy nem általános az a mód sem, ahogyan a Magyar Jégkorong Szövetség a határon túli jogkorongmozgalmakhoz viszonyul.

Ennek is köszönhetően évről évre több olyan játékos van a magyar válogatottakban, akik Székelyföldön húztak először korit. Mostanra szinte magától értetődő, hogy a megoldandó problémák rangsorában előkelő helyen találhatók a székelyföldspecifikus témák. Bízom benne, hogy a mostani vezetés megkapja a magyar jégkorongtársadalom bizalmát, és továbbra is folytatni tudjuk ezt a kiváló együttműködést.

Sportszakmai szempontból milyen folyamatok indultak el az akadémián, amelyekben része volt az MJSZ-nek, és amelyeket fontos lenne fenntartani a jövőben is?

Négy évvel ezelőtt a székelyföldi jégkorong legnagyobb problémája a tömeges és kontrollálatlan elvándorlás volt, ennek kívántunk véget vetni az SZJA fejlesztési programjával. Az MJSZ segítségével ez a folyamat lelassult, szinte le is állt.

Az edzőképzésben kiemelt támogatást kaptunk, elég, ha az edzőszemináriumokra gondolunk, vagy a székelyföldi edzők részvételére a magyar válogatott programjaiban. Gebei Péter barátunk szakmai vezetésével játékvezetők számára biztosítottunk tanulási lehetőséget.

Ezek mellett fontos, hogy közösen tudtuk megbeszélni az utánpótlás csapatok programját, a közös versenysorozatok kiírását. Függetlenül attól, hogy magyar bajnokságnak vagy Kárpát-medencei Magyar Ligának hívjuk, a lényeg, hogy a mi sportolóink is folyamatosan összemérhessék az erejüket az anyaországi jégkorongozókkal.


Világszerte a legtöbb sportágnak meg kell küzdenie a gazdasági válság okozta nehézségekkel. Hogy látja, mik lesznek a legfőbb feladatai, kihívásai egy MJSZ-hez hasonló intézmény vezetőinek?

A következő hónapokban, de akár években a magyar jégkorongsport számára is az egyik legfőbb kihívás a koronavírus okozta gazdasági válság lesz. Úgy gondolom, Such György és a jelenlegi elnökség bizonyította, hogy képesek a jégkorongnak jelentős anyagi forrásokat biztosítani.

Emellett természetesen komoly szakmai kihívások elé is néznek. Magyarországon, egy kétszeres A csoportos résztvevő országban mindig a feljutás a cél. Ebből a szempontból nagyon magasak az elvárások a szakág vezetői felé, amelyeknek nem könnyű megfelelni. Emiatt nagyra becsülöm azt az elkötelezettséget, amellyel az elnök úr folytatni szeretné a munkát egy ilyen kritikus periódusban, hiszen ilyenkor jóval nehezebb elérni a célokat és eleget tenni az elvárásoknak.

Ha az SZJA következő négy évre vonatkozó terveire gondolunk, milyen szerepe van ebben a Magyar Jégkorong Szövetségnek? Hogyan, miben számít az ő segítségükre?

Mindenképpen szeretnénk folytatni az utánpótlás-bajnokságokban az együttműködést. Úgy gondoljuk, hogy a megnövekedett gyereklétszám Székelyföld viszonylatában is sokkal jobb, színvonalasabb utánpótlás-bajnokság megszervezésére ad lehetőséget. Ugyanilyen fontos lesz az edzők képzése, hiszen az ő hozzáállásuktól, szakmai tudásuktól függ a gyerekek fejlődése, sportághoz fűződő viszonya.

A mi következő négy évünk egyik nagy kérdése természetesen az, hogy hány játékost tudunk a magyar jégkorong-válogatottnak adni, amely még mindig magasabb minőséget képvisel, mint a román. Aki nem kap bizonyítási lehetőséget, az a romániai válogatottat fogja erősíteni, ez nyilván szintén nem mellékes.

A finanszírozás számunkra is állandó kihívás, ezután is meg kell találnunk a megoldást, hogy a mozgalmunk számára előteremtsük az anyagi forrásokat. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a magyar kormány támogatása nélkül nem kezdődhetett volna el új időszámítás a székely hoki történetében. Még egyszer köszönjük a miniszterelnök úrnak és a magyar kormánynak azokat a feltételeket, amelyeket biztosítottak a székelyföldi gyerekek számára!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia