Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Tartalmas héten van túl az U16 és az U15
2018-10-10
 

Két csapatunk vett részt magyarországi túrán az elmúlt héten. Mindkét együttes az U16-os bajnokság különböző értékcsoportjaiban játszott mérkőzéseket. A nagyobbak zsinórban ötször csaptak össze az A csoport legjobbjaival, a kisebbek a B bajnokság keleti csoportjában négy ellenféllel találkoztak. A változatos eredménysor sok olyan értékes tanulsággal járt, amelyre építeni lehet a szezon további részében.

Az erőviszonyok tekintetében három bajnokságra osztott versenysorozat legerősebb vonalában szerepelt az SZJA 2003 ISK Csíkszereda névre keresztelt együttesünk. Első meccsüket az Ifj. Ocskay Gábor JA vendégeként 5-1-re elveszítették, ezt követően Győrben sikerült 2-0-s sikert aratni. Ezután Újpesten büntetők után, a MAC Budapest otthonában pedig rendes játékidőben egyaránt 4-3-ra veszítettek. A túra utolsó állomásaként Miskolcon maradtak alul 3-2 arányban a hazaiakkal szemben.

A második legszínvonalasabb csoportban a tizenöt éves játékosokból álló SZJA 2004 két megnyert és két elveszített mérkőzésen van túl. A jászberényi és a szegedi ellenfeleket sikerült legyőzni 12-1-re, illetve 7-6-ra, míg a MAC Budapest B (7-1) és az Óbuda (7-2) jobbnak bizonyult.

Mivel előfordult a kiszállás során, hogy vesztes mérkőzésen sikerült jobb színvonalú játékot mutatni, mint egy győztesen, a csapatok vezetőedzői az eredmények mögé tekintve értékelték az elmúlt időszak történéseit.

Antal István, az SZJA 2003 szakvezetője például a címvédő székesfehérvéri gárda elleni bemutatkozást a négygólos különbséggel együtt is pozitívan látta. „A liga topcsapata ellen kezdtünk, véleményem szerint nagyon jól játszottunk annak ellenére, hogy 5-1-re kikaptunk. Védekezésben, helyezkedésben teljes mértékben sikerült felnőni az ellenfélhez. A gondot a helyzetkihasználásunk okozta” – mondta Antal

A rossz helyzetkihasználás és a pontatlan emberelőnyös játék a későbbiekben is fontos tényezőnek bizonyult, ugyanis a győztes meccset leszámítva mindig egy egyéni tévedés, egy gól döntött.  A vezetőedző kiemelte, hogy a liga másik domináns, jól korcsolyázó csapata, az Újpest ellen több gólt érdemlő helyzet is kimaradt, míg végül az utolsó másodperceben hatalmas tartást mutatva egyenlíteni tudott az SZJA.

Ugyanakkor az eredmények és a kiegyenlített játék is azt mutatja, hogy folyamatosan sikerült a legerősebbekkel azonos színvonalon jégkorongozni. Amennyiben a későbbiekben a koncentráció a mérkőzés egészében A csoportos szinten lesz, ezek a meccsek egészen más eredménnyel zárulhatnak.

Az SZJA 2004 alakulóban lévő csapata számára az első magyarországi mérkőzések elsősorban a kísérletezésről szóltak.

„Majdnem minden meccsen más sorösszetételekkel játszottunk, kerestük a megfelelő összeállítást, nem láttuk pontosan, hogy melyik párok érzik leginkább egymást a jégen” – értékelt Antal Előd.

A gárda vezetőedzője szerint az elmúlt négy összecsapáson leginkább az volt feltűnő, milyen fontos, hogy a játékosai megtanuljanak alkalmazkodni a különböző erősségű ellenfelekhez.

 „Egy ilyen sűrű héten nagyon nehéz felkészíteni a gyerekeket a következő mérkőzésre, mert egy gyengébb képességű Jászberény után jött az A csoportos játékosokkal megerősített MAC Budapest. Az a döntési idő, ami az első meccsen tökéletesen megfelelt, a MAC ellen kevésnek bizonyult. Leszűkültek a területek, nyomás alatt nem hoztak megfelelő döntéseket” – nyilatkozta a vezetőedző.

A szakember elmondása szerint máskor, például a Szeged ellen, nagy arányú vezetésnél éppen ennek az ellenkezője érvényesült. „Érezték magukon, hogy az ellenfél nem olyan erős, mint a MAC vagy az Óbuda, hirtelen lett tér, lett idő a pályán, utolsó percekben pedig ezt nem tudták kezelni.”

A felmerült hiányosságok pótlására novemberig lesz idejük az egyesületeknek, legközelebb ugyanis ekkor szerepelnek a magyar bajnokságban.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia