Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Szokolszky István: A jégkorongnak is az állóképesség az alapja
2021-07-28
 

23 év harcművészet után triatlonra váltott, Ironman és dupla Ironman versenyeket teljesített, 6000 méter feletti hegycsúcsokat hódított meg, edzőként és sporttudományi szakemberként dolgozik, eredményesen gyűjt adományokat különböző jótékonysági célokra, és mostantól a Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenységébe is bekapcsolódik. Szokolszky István az orvosi és metodikai központ sportlaborjában vállal feladatot. A sportolók fizikai állapotának, állóképességének tudományos felmérésével és a személyre szabott edzéstervek kialakításával foglalkozik majd. A sokoldalú szakember a hétvégét Felcsíkon töltötte, ebből az alkalomból beszélgettünk vele.


Egészen sokszínű a sportolói tevékenysége. Kezdjük az elején, hogy indult, hogy bontakozott ki a pályája?

Gyerekkoromban kezdtem el sportolni, a szüleim először teniszezni adtak, majd vívtam, de ezeken a területeken keveset edzettek bennünket. Valamikor középiskola végén ismerkedtem meg a harcművészetekkel, majd 23 évig benne is maradtam. Ugyan oktatói jogosultságot is szereztem, de nem nagyon volt lehetőség ebből megélni, így amikor dolgozni kezdtem, abba kellett hagynom. Persze azóta is hatással van az életemre, nagyon sok mindent köszönhetek ennek az időszaknak. Megfelelő sporthoz való hozzáállást, elvrendszereket, fegyelmet, önkontrollt tanított nekem.

Az utóbbi időben olyan teljesítménysportágakban, mint a triatlon, az ultrafutás ért el nagyon szép eredményeket. Hogy jött ez az életébe?

Először túrázni kezdtünk többet, aztán a túrázás felgyorsult, és terepfutás lett belőle. A terepfutás után megismerkedtem a triatlonnal. Most ezeket mind űzöm, futó, ultrafutó, terepfutó, triatlonos vagyok.

Mik azok az eredmények, események, amiket kiemelne a pályafutásából?

Alpinizmussal is foglalkoztam, van három említésre méltó csúcsmászásom is, az egyik az Elbrusz Oroszországban, a másik a McKinley Észak-Amerikában, a harmadik pedig az Aconcagua Argentínában. Az ultrafutások közül a két alkalommal teljesített Ultrabalatont emelném ki, ez azt jelenti, hogy kétszer kell körbefutni a Balatont egyhuzamban, vagyis 220 kilométert kell megtenni. Többszörös Ironman vagyok, kétszer teljesítettem dupla Ironmant. Terepfutásban több száz kilométer fölötti versenyt tudhatok magam mögött.

Lehet tudni Önről, hogy a sportot gyakran különböző jótékonysági akciókra is használja. Hogyan jött a társadalmi szerepvállalás a mozgás mellé?

Én úgy gondoltam annak idején, hogy ha máshogyan nem nagyon tudok hozzájárulni a közösségépítéshez, akkor hátha példaértékűnek találják azt, amit csinálok. Arra gondoltam, hogy így talán meg lehet mozgatni a közösséget, adakozásra lehet buzdítani az embereket.

Milyen akciókat szokott szervezni? Milyen eredményt hoztak ezek?

Először egy bukaresti srác mintájára azt találtam ki, hogy 24 órát futok futópadon egy bevásárlóközpontban. Eldöntöttem, hogy minden évben csinálok ilyent, mindig kitűzök valamilyen célt. Nagyon sokáig Nagyváradon a gyerekkorház onkológiai osztályának gyűjtöttünk.

Többféle géppel felszereltük az osztályt. Ez azért is működött jól, mert nem pénzt adományoztunk, hanem az összegyűlt összeggel felkerestük a beszállítókat, akik egyébként csak kórházakkal dolgoznak együtt. Először nem is akartak minket kiszolgálni, de amikor bemutattuk a kezdeményezésünket, 30-35 százalékos kedvezményt adtak. Mikor vásároltunk valamit, akkor mindig ők is mellénk álltak. De ezen kívül is felvállaltunk több karitatív akciót, mert sajnos van, akinek szüksége van a támogatásra. Árvaházaknak, hátrányos helyzetű gyerekeknek segítettünk. Mindig találunk valamilyen célt a 24 órás futáshoz.

Nemcsak sportolóként, de edzőként is aktív. Milyen területen, milyen tanítványokkal dolgozik együtt? Mit érdemes tudni az edzői munkájáról?

Ezelőtt 7-8 évvel azt vettem észre, hogy történt egy szemléletváltás. Egyre többen kezdenek el sportolni, viszont az edzők nagyrésze gyerekekkel, utánpótlás-sportolókkal és profikkal foglalkozik. Senki nem foglalkozik amatőrökkel, 30-40 éves emberekkel, akik életmódot akarnak váltani. Szakember segítsége nélkül sérülést szenvedhetnek, vagy éppen hamar abbahagyják, mert nincs gyakorlatuk, hibákat követnek el.

Elvégeztem jó néhány képzést ebben az időben, és elkezdtem foglalkozni ilyen sportolókkal.

Ezen a téren is hasonlóan sikeres?

Vannak fiatalabb tanítványaim is, de a nagyobb részük 30-as, vagy annál idősebb. Ők gyakorlatilag nulláról indulnak. Az első csoportban 14-15-en voltak, szinte még úszni sem tudtak, és két év közös munka után közülük nyolcan teljesítették az Ironmant, a többiek pedig a fél Ironmant. Ennyi idő alatt teljesen átalakult az életük, sportossá váltak, és éreztek egy kiteljesedést a megvalósításaiknak köszönhetően. Büszkék voltak magukra, és én is rájuk.

Mostantól a Székelyföldi Jégkorong Akadémia munkáját is segíteni fogja. Hogy alakult ez a kapcsolat?

Udvarhelyi és más környékbeli városokban is vannak tanítványaim, rajtuk keresztül léptünk kapcsolatba. Az akadémián komoly befektetés történt a tesztrendszerbe, amellyel a teljesítménymérés folyik, és szükség volt, valakire, aki az eredményeket kiértékeli, és ez alapján tanácsokat fogalmaz meg.

Mielőtt csatlakoztam volna, odautaztam, tudni akartam, hogy miről is van szó, de azt láttam, hogy nagyon komolyan veszik a küldetésüket, és akkor megkezdtük a közreműködést.

Egy jégkorongozó esetében egészen konkrétan hogyan kell elképzelni az ön által vezetett tesztelés folyamatát?

Ahogy minden sportnak, úgy a jégkorongnak is az állóképesség az alapja. Akkor tudsz egy sportolót edzeni, terhelni, hogyha van egy megfelelő alap. A játékosokat szezon elején vagy végén felmérjük állóképesség szempontjából, laktátszintet mérünk, savasodást, ebből kiindulva el tudjuk dönteni, hogy mennyire edzett vagy edzetlen az adott fiatal. Ezenkívül pulzuszónákat állapítunk meg, ennek segítségével meg tudjuk beszélni az erőnléti edzőkkel, hogy hogyan érdemes az egyes sportolókat felkészíteni állóképesség szempontjából. Így mindenkinek személyre tudjuk szabni az edzéstervét, és nyomon tudjuk követni.

Mire számíthatnak a hobbisportolók, akik az akadémián kívülről veszik igénybe a sportlabor szolgáltatásait?

Hasonló folyamaton mennek ők is végig. Egy olyan csomagot alakítottunk ki, amely tartalmazza az amatőr sportolók esetében is a részletes tesztelést, kiértékelést, ezenkívül fogunk írni nekik is részletes edzéstervet egy hónapra. A tesztek és a terv alapján pedig látni fogjuk, hogy mennyivel válik minőségibbé az edzésmunkájuk. Ezáltal a maguk számára kitűzött célok teljesíthetőbbek lesznek.

Ezeken a teszteken nemcsak objektív méréseket végzünk, de a rossz futótechnikától és kerékpáros technikától kezdődően minden helytelen mozgásmintát ki tudunk javítani, ami szintén fokozza az edzés eredményességét, minőségét.

Nagyváradon él és dolgozik, hogyan fog részt venni az akadémia, illetve az orvosi és metodikai központ munkájában?

Redszeresen Karcfalvára fogok utazni, a felméréseket főként hétvégékre fogjuk időzíteni. Három-négy napon keresztül intenzíven tesztelünk, az elemzéseket és az edzésterveket pedig e-mailen küldöm ki az érintetteknek. De közben egy nagyon jó csapat kezd kialakulni az orvosi és metodikai központban, akik szintén tudnak felméréseket végezni, és közösen vonunk le következtetéseket az eredményekből.

Ez azt jelenti, hogy az orvosi és metodikai központ szakembergárdájának továbbképzésében is részt vállal a csapat megszervezése által?

Így van.

Három napot már itt töltött Székelyföldön. Milyen benyomásokat szerzett az akadémiánál? Milyen kép alakult ki önben a Székelyföldi Jégkorong Akadémiáról, az itt folyó szakmai munkáról?

Egy nagyon-nagyon jól felépített rendszert láttam, ami megnyugvással tölt el. Végre egy olyan sportág, amiben azt tapasztalom, hogy úgy fektettek be, úgy alakították ki a központokat, hogy a teljes utánpótlást felölelje. Gyakorlatilag gyerekek szintjéről próbálnak kinevelni sportolókat. A modern tudományos oldala is rendben van a képzésnek, úgyhogy azt gondolom, hogy 2-3 éven belül egész nagy átalakulások lesznek a sportolók tekintetében. Teljesen máshogyan tudjuk felkészíteni a sportolókat, hogyha használjuk ezeket az eszközöket, hiszen nemcsak technikai, hanem fiziológiai adottsági is vannak egy sportolónak.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia