Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Székely-magyar szurkolói faluról is egyeztettek
2019-11-21
 

A Magyar Jégkorong Szövetség és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közti szoros együttműködés, valamint a kiváló szakmai kapcsolat már a 2016-os alapítás óta tart. Ennek jegyében, az MJSZ évről évre rendszeresen ellátogat Székelyföldre, hogy számba vegye az aktuális megvalósításokat, eredményeket, és tanácsokkal, támogatással szolgáljon a következő időszakra. Éppen a napokban tette tiszteletét nálunk a népes küldöttség, ebből az alkalomból sajtótájékoztatóra került sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán.

Az elmúlt szezon során is több ízben köszönthettük a Magyar Jégkorong Szövetség képviselőit, hiszen a hagyományos őszi látogatás mellett még tiszteletüket tették nálunk néhány jeles alkalommal. Elég a mögöttünk hagyott idény legnagyobb büszkeségének, az orvosi és metodikai központnak az átadó ünnepségére utalnunk.

Az utóbbi években a székelyföldi jégkorong minden szinten be tudott kapcsolódni a sportág anyaországi vérkeringésébe. Ehhez szükség volt az MJSZ következetességére, nyitottságára, arra, hogy egy különleges, de teljes értékű magyar jégkorongműhelyként tekintsenek a Székelyföldi Jégkorong Akadémiára. Az aktív és élő partnerséget mutatja az is, hogy hattagú küldöttség érkezett, hogy szakmai kérdésekről, jövőbeli tervekről folytassanak egyeztetést.

A Magyar Jégkorong Szövetség részéről Such György elnök, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Misovicz Tibor elnökségi tag, Zsigmond Barna Pál elnökségi tag, valamint Kovács Csaba, az MJSZ Szakmai Bizottságának elnöke volt a vendégünk.

A Sapientia EMTÉ-n tartott sajtótájékoztatón közülük Such György, Sipos Levente, Zsigmond Barna Pál és Kovács Csaba volt jelen. Hozzájuk csatlakozott a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviseletében Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke.

Tánczos Barna bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy a magyar és a székelyföldi jégkorong között kialakult szoros kapcsolat sajátossága, hogy mindkét fél nyer vele. Mint mondta, ez nemcsak az utóbbi időben van így, hiszen különösen nagy büszkeség, hogy a sportág szakmai alapjainak lefektetéséhez Magyarországon székely edzők és játékosok is hozzá tudtak járulni.

Az alapítványi elnök ezután kitért a MJSZ idei látogatása során terítékre került főbb kérdésekre. A most futó szezon végén rendezik meg Ljubljanában a Divízió I/A csoportos világbajnokságot, ahol a magyar válogatott mellé a többnyire székelyföldi játékosokból álló romániai csapat is feljutott.

„Ljubljanában egymásnak feszül majd a két válogatott, ami egy jó alkalom lesz arra, hogy ismét együtt ünnepeljük a jégkorongot. Egy közös szurkolói falut szeretnénk kialakítani, az a célunk, hogy ez az esemény ünnep legyen a székelyföldi és a magyarországi szurkolók számára egyaránt, hogy buzdítani tudjuk a magyar válogatottat a feljutásért, a romániait pedig a bentmaradásért” – összegezte Tánczos.

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke a szakmai együttműködés részleteiről beszélt. A napokban lefolyt tárgyalások egyik lényeges eredménye, hogy ezentúl a Székelyföldi Jégkorong Akadémia egy képviselője állandó meghívottja lesz az MJSZ szakmai bizottságának.

A második bejelentés a tavaly átadott orvosi és metodikai központhoz kapcsolódik.

„Tekintettel arra, hogy tavaly elkészült a karcfalvi épületegyüttes, amely nemcsak kielégít minden igényt, de Európában is párját ritkítja, törekedni fogunk, hogy minden évben legalább egy válogatott összetartást Karcfalván szervezzünk meg” – vetítette előre az elnök.

Miniszteri biztosként Zsigmond Barna Pál felelősségi körébe tartozik az erdélyi sportinfrastruktúra fejlesztése, így jó rálátása van a Székelyföldi Jégkorong Akadémián folyó munkára is, amely szerinte rendkívül hatékony és operatív, hiszen alig néhány év alatt Sepsziszentgyörgytől Marosvásárhelyig egyre növekvő mértékben megteremtette a lehetőséget, hogy több ezer gyerek sportolhasson.

A miniszteri biztos ugyanakkor kitért azon lépésekre is, amelyek a jelenlegi helyzethez vezettek. Egyrészt szükség volt arra, hogy a határon túli magyarok is állampolgárságot kaphassanak, másrészt a 2014 óta a külhoni magyaroknak folyósított sporttámogatásra. Mint mondta, a különböző sportágak fejlesztésére irányuló források segítenek a hagyományos értékek megtartásában, de a nemzeti öntudat erősítésében is.

Zsigmond Barna Pál zárásképpen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a külhoni sportélet támogatása mellett.

A következő felszólaló, Sipos Levente főtitkár felidézte azokat a konkrét problémákat, kihívásokat, amelyekre megoldást kerestek az elmúlt napokban a székelyföldi szakemberekkel közösen.

A legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan lehet a következő szezon programját úgy megtervezni, hogy a Székelyföldön élő iskoláskorú gyerekek jelen tudjanak lenni a tanórákon, valamint az MJSZ és az SZJA által szervezett versenyeken egyaránt.  Ehhez nagyon korai és előrelátó tervezésre van szükség, ami az utóbbi napokban megtörtént, ezekből kiindulva kell majd a gyakorlati lépéseket megtenniük az érintett szervezetek munkatársainak.

Sipos azokról a közös programokról is beszélt, amelyek már gördülékenyen működnek. Ilyen a játékvezető-, valamint edzőfejlesztés. A tervek szerint a jövőben a mentorezdői programok bizonyos állomásait szintén Felcsíkra hoznák.

Kovács Csaba egy kis múltidézéssel kezdte mondandóját, kitért azokra az időkre, amikor a román jégkorong a magyar előtt járt. Ez mára jórész fordított tendenciát mutat, ami viszont közös, hogy a székelyek változatlanul értékes tagjai mindkét válogatottnak. A korábbi legendás játékos ugyanakkor kijelentette, hogy a legjobb székely hokistákra továbbra is számítanak a magyar nemzeti csapatban.

Mivel a szakmai egyeztetés, illetve a sajtótájékoztató során folyamatosan felmerült a tavasszal Ljubljanában esedékes világbajnokság, Tánczos Barna, a Mens Sana elnöke a két válogatott és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közös pontjaira utalva zárta a beszélgetést:

„Akkor lennénk a legbüszkébbek, ha a román és a magyar válogatott első sorát is kizárólag székely játékosok alkotnák, akkor elmondhatnánk, hogy jól elvégeztük a feladatunkat.”

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia