Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Stanley-kupa-győztes edző az SZJA-nál
2019-03-02
 

Újabb észak-amerikai szakember segíti munkájával a székelyföldi jégkorong-utánpótlás fejlődését. A jelentős NHL-es múlttal rendelkező Don MacAdam március végéig mentoredzőként csatlakozik be az akadémia tevékenységébe.  A szakember előtt nem ismeretlen a régió sportélete, ugyanis ezelőtt a Sportklub Csíkszereda együttesét irányította. A kanadai születésű, változatos szakmai tapasztalattal rendelkező edző rövid interjúban mesélt magáról, pályafutásáról, és arról, hogy mire van szüksége a helyi jégkorongnak ahhoz, hogy a legmagasabb szintet célozhassa meg.

Hogyan mutatkozna be valakinek, akit Don MacAdam mint ember érdekel? Mit tenne ehhez hozzá, ha Don MacAdam mint edző is érdekelné?

Olyan embernek tartom magam, aki szereti az életet egy nyitott, pozitív hozzáállással megélni. Arra törekszem, hogy a lehetőségeket találjam meg, és soha ne a nehézségekre figyeljek, igyekszem keresni az apró kalandokat mindenhol, amerre járok. Edzőként abban hiszek, hogy jónak kell lenni a játék alapelemeiben, nagyszerű csapattársként kell viselkedni, és azon dolgozni, hogy minden nap jobbá váljunk.

Nagyon izgalmas, tanulságos pályafutást tudhat maga mögött. Hogyan indult el ezen az úton? Mit tart a legnagyobb sikerének, mire a legbüszkébb?

Korcsolyázni a szülőfalumban kezdtem el, télen a befagyott folyón tanultam meg az alapokat. Komolyabban, versenyszerűen sportolni csak az második egyetemi évem alatt kezdtem a New Brunswick Egyetemen. Három év egyetemi jégkorong után két évig profi játékos voltam, majd visszatértem, hogy mesteri diplomát szerezzek testnevelés szakon.

A legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy képes voltam nagyon sok magas színvonalú közegben dolgozni edzőként, ami az elmúlt 40 évben azzal is együtt járt, hogy számtalan szakemberrel és játékossal működtem együtt. Ez az időszak jónéhány sikert foglalt magába, köztük egy Stanley-kupa győzelmet is, illetve egy rólam elnevezett ösztöndíjat az egykori egyetememen. A legbüszkébb mégis azokra a személyes kapcsolatokra vagyok, amelyeket a jégkorong közelében tevékenykedő emberekkel ápolhatok.

Több éven keresztül a Detroit Red Wings stábjának tagja volt, mesélne erről a munkájáról?

Szívesen. Másodedzőként dolgoztam ebben az időszakban. Az én felelősségi körömbe tartozott a fizikai felkészítés az edzőtáborok során, a védekezés és az emberelőnyös játék megszervezése, valamint részben az edzések előkészítése és vezénylése is. Ezidő alatt csapatkapitányunk Steve Yzerman volt, aki később a Tampa Bay Lightning általános igazgatói tisztségét is betöltötte. Nálunk játszott Gerard Gallant, aki jelenleg a Las Vegas Golden Knights vezetőedzője, vagy a Dallas Stars csapatát általános igazgatóként vezető Jim Nill.

Melyek a legfontosabb dolgok, amiket megtanult az NHL-es pályafutása során?

Először is az, hogy az NHL-ben sokkal fontosabb a kemény munka, mint a tehetség. Másodszor, hogy elengedhetetlen, hogy kialakíts megfelelő szokásokat, beidegződéseket a jégkoronghoz, harmadszor látnom kellett, hogy a professzionális hoki milyen megerőltető fizikailag és mentálisan egyaránt.

Hogyha csupán egy dolgot hozhatna át az NHL-ből hozzánk, ami segítené az itteni jégkorong fejlődését, mi lenne az?

Egyértelműen annak a megértését szeretném importálni, hogy mennyire fontos a sikerhez a kemény munka és az áldozathozatal. A legtöbb ember azt hiszi, hogy elég keményen dolgozik, az igazán profik azonban tudják, hogy még odaadóbban, még fáradhatatlanabbul kell ma dolgozz, mint tegnap.

Mára már egyáltalán nem ismeretlen Ön előtt a székelyföldi jégkorongélet. Véleménye szerint melyek a legnagyobb erősségei és gyengeségei?

A legfontosabb erőssége az itteni közegnek, hogy nagyon komoly hagyományokra tekint vissza ez a sport, emellett a játék iránti szenvedélyt kell mindenképpen megemlítenem. A hiányosságok közé azt sorolnám, hogy gyakran lehet tapasztalni a változással szembeni ellenállást, előfordul, hogy nehezen fogadják el, hogy modernebb hokit kell játszaniuk. Emellett a játékosok fizikai felkészültéségét látom néha hiányosnak. Ugyancsak hibának tartom, hogy jellemzően jobban elismerik a légiósokat, mint a hazai születésű játékosokat.

El tudja képzelni, hogy egy napon olyan játékos mutatkozzon be az NHL-ben, aki a Székelyföldi Jégkorong Akadémián nevelkedett? Milyen feltételeknek kell ehhez teljesülniük?

IGEN! Miért ne? A helyi játékosoknak arra van szükségük, hogy elit bajnokságokon, megmérettetéseken vegyenek részt, hogy megtapasztalják, milyen elköteleződésre van szükség a legmagasabb szint eléréséhez. A felkészülésre és a versenyeztetésre kell leginkább fókuszálni. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia megteremti az alapokat a sikerhez, ez egy folyamat, ami időbe fog telni, és elhivatottságot, valamint kemény munkát kíván.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia