Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódott a vérkeringésbe
2018-02-11
 

Elhárult minden akadály, és Sepsiszentgyörgy tulajdonába vehette a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által, a Sepsi Aréna szomszédságában felhúzott új sátortetős műjégpályát.

Az ünnepi átadást a Székely Mikó Kollégium diákkórusa vezette fel a magyar, illetve a székely himnusszal, majd Ady Endre ünnephez méltó versét szavalták el.

Lélegeztetőgépről való leválás

Az ünnepi beszédek sorát Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere kezdte, aki rövid beszédében felelevenítette a helyi jégkorong múltját, illetve az elmúlt évek mostohaságait. Az új jégpálya felhúzása viszont a helyi jégkorong újraéledésének kezdete és egyben a lélegeztetőgépről való leválás időpontja, amelynek tükrében el lehet kezdeni a jövőt tervezni. Az elöljáró közeli célként fogalmazta meg, hogy a Sepsi Arénában ifjúsági jégkorong-világbajnokságot szeretne viszontlátni.Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke elmondta: „sportinfrastruktúrát csak az tud fejleszteni, akinek van hite és elkötelezettsége”. Zárásként köszönetét fejezte ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, Kelemen Hunornak, illetve a magyar kormánynak, kifejezetten Orbán Viktornak, akik nélkül ma nem létezne székelyföldi akadémia. Ugyanakkor felhívta a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy az új jégpálya nem ajándék, hanem felelősség.

A hármasság jegyében

A beszédek sorát Magyarország csíkszeredai konzulja, Percze László követte, aki a sport fontosságára hívta fel a figyelmet, majd kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett minden magyar iránt, és ez a pálya is ennek a bizonyítéka. Kiemelte, hogy az oktatás, a kultúra és a sport három alappillér, de a legkorszerűbb létesítmény sem ér semmit, ha a továbbiakban nem töltik meg élettel.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia rövid időn belül ért el eredményeket, viszont mindennél fontosabb, hogy a gyerekek mozogjanak. Megjegyezte, hogy a székely emberhez hozzánőtt a jégkorong, amelynek közösségformáló ereje van, megtanítja a sportolókat, hogy küzdelem, harc nélkül nincs siker, illetve mindig minden körülmények között fel kell állni.A szövetség elnöke zárásként, útravalóul a helyi jégkorongcsapatnak, a Sepsiszentgyörgyi Királypingvineknek felszereléseket adott át. A csomagban a Székelyföldi Jégkorong Akadémia részéről 30 rend mezőnyjátékos-, illetve három rend kapus felszerelés volt, míg a Magyar Jégkorong Szövetségében 10+1 felszerelés.

Egymásra találás helye

A beszédek sorát az áldás követte, amelyet Ft. Szabó Lajos főkanonok végzett el. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új jégpálya az egymásra találás otthona kell legyen, amely egyben a tanulás, a küzdeni akarás, a kitartás és nem utolsósorban a közösségi életre való tanulás helye kell legyen.Ennek jegyében pedig a kishokisok perceken belül belakták a helyszínt, hiszen kezdődött a Sepsi-kupa névre keresztelt U8-as, illetve U10-es torna, amelyen 15 csapat küzdött meg. Az U10-es korosztályban a Felcsík SK, az ISK Gyergyószentmiklós, az ISK Csíkszereda, a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek, a Csíkszentimrei Sasok, a Székelyudvarhelyi Küküllő, a Kézdivásárhelyi Bikák, illetve a Marosvásárhelyi Csukák, míg az U8-as korosztályban az ISK Gyergyószentmiklós, az ISK Csíkszereda, a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek, a Felcsík SK, a Székelyudvarhelyi Küküllő, a Csíkszentimrei Sasok, illetve a Kézdivásárhelyi Bikák léptek jégre. A nap utolsó mozzanataként a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek – Felcsík SK U14-es meccsre került sor.

Az átadóról készült videó anyagot IDE, míg a képanyagot IDE kattintva érhetik el.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia