Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Sapientia U23-ösztöndíj szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatására
2022-07-11
 

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is egy társadalmilag fontos ügyet karol fel a Sapientia U23. Két évvel ezelőtt a környezetvédelem kérdésére hívta fel a figyelmet, tavaly pedig a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak ellen foglalt állást a felszerelésén megjelenített szimbólumokkal. Az egyetemi csapat ezúttal a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület tevékenységét segíti azáltal, hogy megjelenési felületet biztosít a szervezetet támogató vállalkozásoknak.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) filozófiájának alapja, hogy a sport és a tanulás nem választható el egymástól. Ennek a törekvésnek egyik megvalósulása a legidősebb korosztályos együttes, a Sapientia U23 is, amely egyetemi csapatként lehetőséget ad fiatal jégkorongozóknak, hogy a továbbtanulás mellett felkészüljenek a hivatásos sportra.

A Sapientia U23 ugyanakkor abban hisz, hogy sportegyesületként a rendelkezésére álló eszközökkel társadalmi felelősséget kell vállalnia. Ennek jegyében állt ki korábban tematikus mezével a környezetkárosítás, illetve a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak ellen.

A megkezdett sort folytatva idén a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület programjait karolja fel. A 2022-23-as szezonban a Sapientia U23 hazai és idegenbeli mezén kiemelt helyen fog szerepelni a Nyilas Misi Egyesület logója, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon a tevékenysége, valamint általánosságban az a probléma, aminek a megoldásáért létrejött az Egyesület.

A Nyilas Misi nonprofit szervezetként 2003 óta azon dolgozik, hogy tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű fiataloknak nyújtson segítséget ösztöndíjprogramjain keresztül, ezáltal pedig lehetőséget teremtsen tanulmányaik folyatására.

Az egyesület logójának megjelenítése mellett egy kézzelfogható együttműködés is kezdetét veszi. A Sapientia U23 gyűjtési kampányt is indít a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesülettel közösen. Arra buzdítja a társadalmi felelősségük tudatában lévő jogi személyeket, vállalkozásokat, hogy pénzbeli felajánlásokkal járuljanak hozzá az Egyesület ösztöndíjprogramjaihoz.

A kampány időszakában (július 11 - augusztus 1.) a Sapientia U23 felhívására adományozó jogi személyek számára a csapat reklámfelületet, megjelenési lehetőséget biztosít a következő idény során a közösségi média platformjain, online eredményjelzőkön, a Felcsíki Műjégpályán, hazai mérkőzéseinek internetes közvetítése, illetve néhány sajtómegjelenés alkalmával.

A Sapientia U23 csak jogi személyek számára tud megjelenési lehetőséget kínálni, de a Nyilas Misi Egyesület természetesen magánszemélyek adományait is várja, hogy eljuttassa azokat tehetséges fiatalokhoz. Bizonyára a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Sapientia U23 közösségéhez hasonlóan sokan érzik úgy, hogy a tehetség támogatása nemcsak nemes gesztus, de a közösség jövője szempontjából is hasznos befektetés. Remélhetőleg lehetőségeikhez mérten magánszemélyek is hozzájárulnak majd a kampány sikeréhez.


TÁMOGATÓNAK JELENTKEZEM.


Az adományozás részletei

Minden jogi, illetve magánszemély a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület honlapján jelezheti támogatói szándékát. Ehhez első lépésként a főmenüben a Támogatnék egy gyermeket! menüpontot kell kiválasztania. Ez alatt a Támogatónak jelentkezem fülön keresztül eljuthat egy rövid űrlaphoz, melynek kitöltésével jelzi támogatói szándékát.

A Sapientia U23-ösztöndíj a legelső legördülő menüből választható ki. A jelentkezést követően az Egyesület munkatársai e-mailen egyeztetnek a jelentkezőkkel a támogatás és az utalás pontos részleteiről. A Sapientia U23-ösztöndíj adományozási időszaka augusztus 1-ig tart.

A Nyilas Misi alapösztöndíjának értéke évi 240 000 forintnak megfelelő román lej. Nagyságrendileg tehát 3000 lej adományra van szükség ahhoz, hogy egy tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatal tanulmányait egy éven át segíteni tudja az Egyesület.

Hogyha az adományozónak bármilyen kérdése van, a 0787 671 137-es, illetve a 0787 200 690-es telefonszámokon léphet kapcsolatba az Egyesülettel hétköznaponként 10 és 17 óra között.

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület tevékenységéről bővebben

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület nonprofit szervezet, 2003 óta támogat ösztöndíjprogramokon keresztül tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű tanulókat, diákokat. Az Egyesület tehetségmentő akcióként indult erdélyi és magyarországi egyetemi tanárok kezdeményezésére. Évente több száz romániai magyar fiatal folytatja tanulmányait a világ számos pontján élő támogatók anyagi hozzájárulásának köszönhetően. A program fontos jellemzője, hogy a támogatók személyesen figyelemmel kísérhetik pártfogoltjuk tanulmányi előmenetelét, a sikeres érettségit követően pedig felsőfokú tanulmányait is segíthetik. A Nyilas Misi Egyesület irodája Kolozsváron működik, elnöke a kezdetektől Péntek János nyelvészprofesszor.

Ösztöndíjprogramjukon belül az éves támogatás alapösszege 240 000 forintnak megfelelő lej, a támogatás minimuma ennek fele, de jelenleg is vannak támogatók, akik az alap többszörösét vállalják. A támogatásként befizetett összeg tíz százalékát az Egyesület működési költségeire fordítja, kilencven százalékot továbbít havi ösztöndíj formájában. Az alapösztöndíj havi 18 ezer forint, azaz évi 216 ezer forintnak megfelelő lej. A sikeresen pályázó szülővel/gyámmal az Egyesület szerződést köt, szeptember 1-től a következő év augusztusának végéig, 12 hónapra vállalja az ösztöndíj folyósítását.

A 2021/2022-es támogatási évben összesen 277 ösztöndíjast támogat az Egyesület, közülük 171 általános és középiskolai tanuló, 106-an egyetemi hallgatók vagy posztliceális képzésen vesznek részt. 2003 óta összesen 1436 tanuló részesült ösztöndíjban, legtöbbjük néhány évig volt pártfogolt, de olyanok is viszonylag sokan akadtak, akiket 12 éves koruktól az egyetemi diploma megszerzéséig segítettek a támogatóik.

Fontos, hogy jelenleg is lehet pályázni a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület ösztöndíjára. A nyári időszakban várják a pályázatokat. Bővebb információk az Egyesület honlapján találhatóak.

Kik pályázhatnak ösztöndíjra a 2022-23-as tanévben? Milyen feltételeknek kell megfelelniük a pályázó tanulóknak?

  • a pályázó tanuló a 2021/2022-es tanévben a romániai magyar közoktatásban folytatta tanulmányait a 6–10. évfolyamokon.
  • a család anyagi helyzete megnehezíti a gyermek továbbtanulását, az egy családtagra eső reális jövedelem nem haladja meg a havi nettó 1200 lejt.
  • a szülő vállalja, hogy támogatás esetén legalább érettségiig (szakoktatásban tanulmányai befejezéséig) tőle telhetően biztosítja gyermeke továbbtanulását a romániai magyar közoktatásban.
  • csak olyan tanulók szülei pályázhatnak, akiknek gyermeke a 2021/2022-es tanév végén legalább 8,50-es általánost ért el.

A Sapientia U23 és a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület hisz abban, hogy összefogásuk által sikerül széles körben felhívni a figyelmet a szociálisan hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok támogatásának fontosságára, ezáltal pedig anyagi forrásokhoz juttatni őket.


TÁMOGATÓNAK JELENTKEZEM.


 

 

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia