Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Pozitív fordulat a 70 éves gyergyói jégkorongban
2019-07-23
 

Idén kerek évfordulót ünnepel a gyergyói jégkorongtársadalom, ami nemcsak a gazdag történelem, de a most végbemenő változások és az ezekből következő jövőkép miatt is különleges pillanat. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia központjait bemutató sorozatunk második állomása az egyik legnépesebb hokiműhely, Gyergyószentmiklós.

A gyergyószentmiklósi edzésre megérkezve a sportág eltérő korszakainak építményeivel találkozunk, hiszen alig néhány méteres távolságban áll egymás mellett a közel negyvenéves Gyergyószentmiklósi Műjégpálya és a frissen felépült sátortetős létesítmény.

Az itt tevékenykedő szakemberek, sportvezetők elbeszéléseiből aztán az is kiderül, hogy a két jégpálya nagyon jól mutatja azt az átmenetet, amiben a sportág most éppen van a városban. Hét évtizedes történelme során a hoki ugyan mindig meghatározó szereppel bírt, mégis egymást váltották a sikeres és a válságos időszakok. Az 1982-ben épült műjégpálya hatalmas megvalósításnak, eredménynek számított akkoriban egy ekkora város életében. Ugyanakkor magán viseli az elmúlt majdnem négy évtized hullámvölgyeinek jeleit is, hiszen komolyabb felújítás nélkül szolgálta ki a gyakran forráshiánnyal küzdő sportág művelőit. A sátortetős pálya már egy új elképzelésnek, új mozgalomnak az eredménye, jelképe lehet Gyergyószentmiklóson.

Az elmúlt három évben az utánpótlásban, az elmúlt szezonban pedig a felnőttek között is új időszámítás kezdődött a gyergyói hokiéletben. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia megalakulásakor az ISK Gyergyószentmiklós a tanügyminisztériumi támogatások visszaesése miatt komoly nehézségekkel küzdött, problémát jelentett az alapvető felszerelések beszerzése is. Tehát egy igazán bizonytalan helyzetből kiindulva sikerült 2016 óta megfelelő irányba terelni az utánpótlást.  A felnőtteknek az elmúlt idény jelentette a nagy váltást, hiszen a Gyergyói Hoki Klubnak a városból származó, de külföldön élő vállalkozók támogatása lehetőséget adott arra, hogy ütőképes csapattal vegyenek részt az Erste Liga küzdelmeiben.

A 2002-es bajnoki ezüstérem után idén is komoly esélyekkel várhatják a szezont. A nagyok jó szereplése pozitív hatással van az utánpótlásra is, hiszen komoly motivációt jelent a fiataloknak, hogy hétről hétre román bajnoki és Erste ligás meccseken találhatnak maguknak példaképeket a város sportolói közül. Azzal egyidőben, hogy a mozgalom új erőre kapott, a jégpálya helyzete is megváltozott, hiszen a közeljövőben 42 millió lej értékben átfogó felújítást és átépítést végeznek rajta.

A gyergyószentmiklósi központ jelenleg sem áll rosszul, hiszen megközelítőleg 180 gyerek hokizik rendszeresen, akikkel 8 szakember foglalkozik. Ottjártunkkor éppen az U12-esek edzése zajlott, majd érkeztek az U10-es és U8-as jégkorongozók is. A hőség, a nyaralások, táborok, mint minden központban, itt is befolyásolják a nyári edzések létszámát, viszont így is szép számban összegyűltek a gyerekek. A nagyobbak görkoriztak, és bottechnikát fejlesztettek a műjégpálya játékterén, a legkisebbek kint végeztek ügyességet fejlesztő gyakorlatokat, játékokat.

Mind a játékosok, mind az edzők nehéz, megterhelő szezonon vannak túl, hiszen korosztálytól függően hazai, magyarországi és nemzetközi versenyeken is érdekeltek voltak. A rendszeres edzéseket az SZJA-s edzőtáborok, összetartások egészítették ki. A szakemberek elmondása szerint a zsúfolt program, a megnövekedett terhelés, amit a játékosok kaptak, egyértelműen felgyorsította a fejlődésüket.

A jelenlegi helyzetre építve ugyanakkor bővülni szeretnének. Mint mondták, legalább 50 játékossal akarnak dolgozni minden korosztályban. A gyarapodás egyik fő mozgatója a környező falvakra is kiterjesztett Korisuli program. Emellett az a felfogás is ösztönző lehet a szülők számára, amit a gyergyószentmiklósi központ érvényesíteni igyekszik. Jó érzékkel próbálják ötvözni a profi sportra történő felkészítést a sportos életmóddal és a tömegsport támogatásával. A gyergyói hokisták például rendszeresen, szervezett formában úsznak, ami azt jelenti, hogy nem kizárólag egy elitképzés folyik az ISK-nál, hanem minél több mozgásformát visznek be a közös foglalkozásokra, hogy azok is megtalálják a számításukat, akik profi karrierről álmodnak, és azok is, akik egyszerűen az egészséges, aktív életforma iránt elkötelezettek. Azt vallják, bármilyen sportot is szeretne űzni valaki, a korcsolyázással kellene kezdenie, mert kiemelten fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációs készséget, ami egy biztos alapot képez a későbbiekre nézve

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia