Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Öt pontban a Sapientia U23 2020-as éve
2020-12-31
 

A 2020-as év mindenki számára plusz kihívásokat tartogatott. Ez alól egyetemista csapatunk sem volt kivétel. A Sapientia U23 azonban ezzel együtt is töretlenül haladt előre csapatként és hosszú távú fejlesztési programként egyaránt. Szilveszter alkalmából öt pontban gyűjtöttük össze azokat az eseményeket, amikre büszkék lehettünk idén.

A Sapientia U23 az észak-amerikai egyetemi sport mintájára jött létre 2018-ban, és azóta is hasonló elvek mentén működik. A cél, hogy a korosztályos csapatokból kinövő játékosok segítséget, időt és megfelelő képzést kapjanak, hogy később átléphessék a felnőtt jégkorong küszöbét.

Ennek megfelelően a Sapientia U23 névvel fémjelzett program nem kizárólag az eredményjelzőn megjelenő számok alapján értékelhető. A játékosok egyéni fejlődése, a gárda körül összpontosuló tudás legalább ennyire fontos. 2020 minden szempontból sok emlékezetes pillanatot tartogatott.

1. EUHL Sekler Cup

A 2019-2020-as szezonban, azaz fennállásának második évében máris egy nemzetközi bajnokságban mutatkozhatott be a csapat. Az European University Hockey League (EUHL) az Európában működő egyetemi csapatokat tömöríti, és rögtön a csatlakozási szándékunk kinyilvánítása után soraiba fogadta a Sapientia U23-at is.

Az új versenysorozatnak köszönhetően szlovák, cseh és magyarországi csapatok otthonában bizonyíthattak a fiúk. Februárban pedig EUHL Sekler Cup néven saját tornát rendeztünk a Felcsíki Műjégpályán. A négycsapatos kupán a házigazda mellett az UK Praha, a Gladiators Trencin és az UKF Nitra lépett pályára.

Az EUHL-es részvétel már önmagában is komoly sportdiplomáciai sikernek számított, hiszen egy frissen indult csapatnak szavazott bizalmat egy nagy múltú sportszervezet. Különösen nagy megtiszteltetés volt, hogy rögtön az első szezonban hazai pályán tornát rendezhettünk, amely a legnagyobb rendben le is zajlott.

2. A Sportklubba és a GYHK-ba igazolt több játékosunk

Mivel a Sapientia U23 ifjúsági, egyetemista csapatként határozza meg magát, ezért természetes, hogy minden nyáron komoly átalakuláson megy át a keret. Vannak, akik elérik a 23 éves kort, vannak, akik 17-18 évesen csatlakoznak, és nagy örömünkre olyanok is akadnak, akik profi szerződést kapnak, és valamelyik felnőtt csapatnál folytatják a pályájukat.

Idén nyáron több játékosunkra is büszkék lehettünk emiatt. Néhányan olyan egyesületektől kaptak bizonyítási lehetőséget, amelyek úgy a hazai, mint a magyar-román közös liga élvonalába tartoznak. Ilyés Tamás, Gecse Olivér és Szabó Zsolt Ákos a Csíkszeredai Sportklub, Lázár Kain pedig a Gyergyói Hoki Klub mezét ölthette magára. Ugyancsak Csíkban játszik a 2020-21-es idény elejétől Részegh Zsolt, aki egy sapientiás év után került Svédországba, majd onnan tért haza szülővárosa csapatába.

A távozó játékosok helyére szintén tehetséges jégkorongozók léptek. Öten érkeztek székelyföldi U18-as együttesektől, ketten más hazai csaptokból igazoltak hozzánk, három játékos pedig Magyarországról tért haza a Sapientia U23 kedvéért.

3. Skandináv hokit tanulhatnak az egyetemista fiúk

Az egyetemista csapat élére igyekszünk évről évre olyan stábot kinevezni, amely új impulzusokkal, új szakmai szempontokkal járulhat hozzá a játékosok fejlődéséhez. 2020 első felében a szezon végéig a kanadai Del Pedrick Antal Istvánnal közösen irányította a csapatot.

Az új idényben a skandináv jégkorong szakmai elveivel is megismerkedhettek a fiúk, ugyanis Jens Brändström vezetőedző vette át a gárda irányítását. A kapusedzői feladatokat pedig az akadémia mentor kapusedzője, a finn Aleksi Jääskeläinen látja el.

Fontos újdonság a szakmai stáb munkájában, hogy a kiváló svéd vezetőedző mellé 3 fiatal hazai másodedzőt is kineveztünk, akik váltásban dolgoznak az együttesnél. Ezzel nagyon értékes szakmai tapasztalathoz és tanulási lehetőséghez juttattunk pályájuk elején járó motivált edzőket.

Antal Zsombor, Tamás Nándor és Todor Krisztián az utánpótlásban szerzett ismereteik mellett rengeteg új szemponttal, munkamódszerrel gazdagodnak a felnőtt jégkorong küszöbén álló csapat mellett.

4. Róth Zoltán vezeti a ponttáblázatot

A román bajnokságban szereplő csapatok nagy része már túl volt 6-8 mérkőzésen, amikor a legeredményesebb játékosok versenyében két sapientiás támadó is dobogós helyen állt. A november 21-én közzétett összesítésben Róth Zoltán 19 ponttal (11 gól és 8 assziszt) a lista élén állt, Márton Koppány 17 ponttal (6 gól és 11 assziszt) pedig a harmadik helyet foglalta el.

A csapat egészében is jól, kiegyensúlyozottan teljesített a bajnokság őszi meccsein, amihez kiváló egyéni teljesítmények társultak. Róth és Márton jelenleg is előkelő helyen áll szerzett pontok tekintetében. A december 29-i táblázatban a 9-10. helyet foglalják el, mindössze 7 ponttal vannak lemaradva az élen állótól.

5. Kommentátor közvetíti a Steaua négygólos legyőzését

Rendszeresen hangsúlyozzuk, hogy a Sapientia fejlődését nem esősorban a meccsek eredményein mérjük, de természetesen ezekből is következtetéseket tudunk levonni. 2020-ban játszottunk jó mérkőzéseket külföldi egyetemista csapatokkal szemben is, de az előrelépés leginkább a román bajnoki találkozókon volt szembetűnő.

A Sportul Studențesc ellen a kezdetektől pozitív a csapat mérlege, viszont idén sokkal érezhetőbb a mieink fölénye. Szintén jellemző és tanulságos párharc a Steaua București elleni. Az év második felében már teljesen egyenrangú ellenfelek tudtunk lenni.

December 12-én a Felcsíki Műjégpályán kiváló játékkal, izgalmas meccsen sikerült legyőzni a nagymultú bukaresti együttest. A győzelem azért is különleges volt, mert először közvetítettük úgy a csapat meccsét, hogy kommentátor és szakkommentátor tette teljesebbé az élményt.

A Steaua ellen egy bajnoki vereség után a Románia Kupában ismét nagyon szoros meccset vívtunk. A bajnokság legerősebb együtteseivel is egyre gyakrabban, egyre hosszabb ideig tudunk pariban lenni.

2020 egyik negatívuma, hogy az Európai Egyetemi Hoki Liga új idénye még nem tudott elrajtolni a koronavírus-járvány miatt. Ezzel együtt is a Sapientia U23 szempontjából egy tanulságos, sikeres, fejlődést hozó év volt.

Köszönjük mindenkinek, aki egész évben követte a csapat körüli híreket, szurkolt a fiatal együttesnek! Bízunk benne, hogy 2021-ben is számíthatunk a figyelmükre, érdeklődésükre.

Boldog új évet kívánunk!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia