Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Orvosi központunk újabb modern eszközzel segíti a gerincbántalmak enyhítését
2021-05-14
 

Értékes berendezéssel bővült az orvosi és metodikai központ gépparkja. Nemrég egy úgynevezett elongációs ágyat helyeztek üzembe, amely lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb módszerekkel kezeljék a különböző hát-, illetve gerincproblémákat. Az új eszköz működéséről, használatának módjáról és jótékony hatásairól Gidró Saroltával, a központ gyógytornászával beszélgettünk.


Az elongációs ágy kifejezés egy laikus számára idegenül hangozhat. Hogyan kell elképzelnünk ezt a gépet?

Valójában egy háromdimenziós gerincnyújtó ágyról van szó. A háromdimenzióst itt úgy kell értenünk, hogy képes a gerincet három különböző síkban manipulálni. Nemcsak nyújtani tudja, hanem forgatni is, illetve képes a csigolyatesteket zárni egyik vagy másik oldalra. Ennek a berendezésnek a segítségével úgy végezzük el a különböző nyújtásokat, forgatásokat, hogy a medencét semleges helyzetben tartjuk, az izmok pedig nyugalmi állapotban vannak, így teljesen fájdalommentes a művelet. Ilyenkor nincsen semmilyen teher a gerincünkön, a medencénken, ezt más eszközzel rendkívül nehéz elérni.

Hogyan zajlik egy kezelés az elongációs ágy segítségével?

A deréknál felhelyezünk két hámot a páciensre, a lábakat is fel kell tennie egy kis sámlira ezt követően hátfekvésben zajlik a kezelés. Minden testrészt rögzítünk, hogy a mozgások, nyújtások egyenletesek és pontosan kiszámíthatóak legyenek. Értelemszerűen a páciens teljes nyugalmi állapotban van, nem kell semmit csinálnia.

Például hogyha egy nyújtásról van szó, akkor derék- vagy nyaktájékon zajlik a művelet. Személyre szabott paraméterek alapján kezdődik a nyújtás. Derék esetében hosszabb, nyak esetében rövidebb ideig tart. Bármilyen kényelmetlenséget érez a használó, jelezni tud egy erre a célra szolgáló gomb megnyomásával, és a gép azonnal reagál, tehát teljes biztonságban érezheti magát a páciens.

Mik azok a tipikus panaszok, amelyek esetében eredményesen használható a gép?

Akut vagy krónikus nyaki, illetve deréktájéki fájdalom esetén tudjuk például alkalmazni. Akut vagy krónikus gerincvelői ideggyulladásakor, az ülőideg begyulladásakor is sikerrel bevethető. Leggyakrabban porckorongeredetű problémáknál használjuk, legyen az kitüremkedés vagy éppen sérv. Utóbbi népbetegségnek számít, annak ellenére, hogy sokan tünetmentesek. Kisizületi problémáknál ugyanolyan eredményes tud lenni, például irritáció okozta gyulladásnál.

Kiknek ajánlott az új eszközt? Csak a tünetek jelentkezésekor érdemes kipróbálni, vagy megelőzés céljából is használható?

Akkor tapasztalhat a páciens igazi különbséget, hogyha van valamilyen konkrét tünetes gerincbántalma, esetleg nyaki, deréktájéki panasza. Hogyha tud róla, hogy bármilyen sérülése problémája van, de nincs ennek érezhető jele, akkor is tudjuk tehermentesíteni a gerincet, érezhető változást azonban akkor fog átélni, hogyha valamilyen tünettel érkezik hozzánk.

Az elongációs ággyal történő kezelés önmagában elegendő egyes panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy más kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe kell vennie a páciensnek?

Minden esetben, amikor valaki eljön hozzánk például egy gerinc eredetű problémával, akkor fizioterápiás orvossal konzultálva megvizsgálja őt a gyógytornász. Figyelembe vesszük a korábbi MR-, illetve röntgenfelvételeket mielőtt elkezdődne a közös munka.

Az ágy önmagában is használható, de nem lehet tőle csodát várni. Egy passzív megoldást jelent, tehermentesíti a problémás gerincszakaszt, viszont a teljes gyógyulásért a betegnek is meg kell dolgoznia. Ha a mindennapi rutinjába nem építi be a gyógytornát, akkor a kiváltó ok nem szűnik meg, így visszatérhet a panasz.

Egyszóval abban az esetben tudunk hosszú távú eredmény elérni, hogyha az ágy ki van egészítve hagyományos gyógytornával is.

Mit kell tennie annak, aki úgy érzi, szüksége lenne egy hasonló kezelésre?

Az orvosi és metodikai központ recepcióján lehet jelentkezni személyesen, valamint a 0729830050-ás telefonszámon. Regisztráció után a várólista hosszától függően felvesszük vele a kapcsolatot és időpontot egyeztetünk. Minden esetben egy gerinc állapotfelméréssel kezdjük a folyamatot, eldöntjük, hogy milyen gyógytornára van szükség, javasolt-e az ágy használata. Amennyiben szükség van rá, az elongációs ágyat általában öt vagy tíz egymást követő napon szokás alkalmazni. Utóbbi esetben középen kétnapos pihenőt iktatunk be.

Van-e olyan helyzet, amikor nem javasolt az ágy használata?

Csontritkulás, gerincvelői tumor, a csigolyák összecsontosodása, csigolyatörés, gerincvelői gyulladás esetén nem tudjuk alkalmazni. Érdekesség, hogy várandós nőknél deréktájékon nem, a nyaki részen viszont használható.

Kevés idő telt csak el az üzembe helyezés óta. Milyen tapasztalatok vannak a legelső időszakból?

A múlt héten voltak már sikereink egy nyaki porckorong eredetű problémával, amelynek a tünetei az ujjak zsibbadásában jelentkeztek. Öt alkalommal használtuk az elongációs ágyat, ezt manuális terápiával egészítettük ki. Negyedik alkalom után már egyáltalán nem zavarták a korábbi tünetek a páciens alvását, ötödik nap után pedig tünetmentessé vált.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia