Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Nemzetközi tornára indul a SZJA
2017-03-27
 

Közös csapat kialakításán fáradozott vasárnap a Székelyföldi Jégkorong Akadémia szakmai igazgatója Del Pedrick, illetve edzőkollégái a 2005-ös korosztályból. A feladat az volt, hogy a korosztálynak tartott összetartáson kiválasszák azt a 20+2 játékost, aki Húsvétkor – április 14-16. – Helsinkiben vesz részt egy nemzetközi tornán.

Minden 2005-ös születésű – gyakorlatilag U12-es korosztály – játékos „behívót” kapott és a szakmai stábnak az volt a feladata, hogy kiválasszák különböző készségek alapján azon játékosokat, akik utazhatnak. Ebben a korosztályban alig pár napja hirdettek győztest az Erdélyi Jégkorong Ligában (THL) – a román bajnokságnak felel meg –, ahol az ISK Csíkszereda szerezte meg az elsőséget az ISK Gyergyószentmiklós és a Felcsík SK előtt.

A nemzetközi torna hivatalos neve az Esa Tikkanen „Five Rings” Trophy, avagy Finland Lions Spring Cup, amelyet az Espoo Blues rendezi. Tikkanen pályafutása során négy alkalommal az Edmontonnal – 1985, 1987, 1988, 1990 –, míg egyszer a New York Rangersel – 1994 – hódította el a Stanley-kupát, ahonnan ered a „Five Rings” elnevezés. A tornán 16 csapat fog részt venni. A székely válogatott mellett egy svéd alakulat – Sweden Select Hockey Developement –, illetve 15 finn – Espoo Blues Junior Lv., Espoo Blues Junior Mk., EPS Espoo, Harjun Kiekko, HIFK Helsinki, Karhu-kissat, Kiekkoait, Kerava KJT, KKP Oulu, LeKi75, S-Kiekko, TPS Turku, VG-62 Naantali, Assat Pori – csapat vesz részt. A torna során minden csapat 6-6 mérkőzést fog játszani.

A szakmai igazgató, mentoredző, illetve különböző klub edzői elégedetten nyugtázták a fiatalok hozzáállását és egy visszajelzésnek tekintik az előttük álló tornát.

Del Pedrick, szakmai igazgató
– A fiatalok egy nagyon hosszú út után érkeztek meg a mostani kiválasztásig. Egy nagy lehetőség számukra, hogy megmérettessék magukat, felmérjék lehetőségeiket. Nem utolsó sorban ez egy új lépés számukra, hiszen nemzetközi szintre lépnek ki. Top hokinemzetek csapataival fogjuk összemérni erőinket, így választ kapunk arra, hogy hol tartunk most, illetve merre kell elmozdulnunk.

Koncsag Kinga, ISK Csíkszereda másodedző
– A gyerekek részéről megvan a motiváció, hiszen nagy a konkurencia. Negyven gyermeket hívtunk be a 2005-ösökből, akikből fele ki kell essen. Két csapatra osztottuk a gyerekeket és mi edzők értékeltünk különböző értékrendszer szerint. Mindenki szeretne utazni, így nagy ambíciókkal álltak fel a jégre, de ezzel nem volt probléma az idény során sem.

Antal Előd, Felcsík SK vezetőedző
– Úgy látom, hogy a gyerekek felfogták, hogy miért is vannak itt, de erről fel is voltak készítve. Nem elég a klubcsapatban jól dolgozni, hanem minden összetartáson, illetve válogatón oda kell tegyék a tudásukat. Már az első jégedzést követően pozitív visszajelzések voltak. Hogy mit nézünk? Mindent, ami jégkorong. A korcsolyázást, a kapura lövést, a korongvezetést, a fizikumot, a játékkal való azonosulást. Tehát mindent, ami hoki.

Daradics Csaba, ISK Gyergyószentmiklós vezetőedző
– Óriási lehetőség a gyerekek számára, hiszen Finnországba utazhatnak, ami egy hoki állam. Nagyon odatették magukat a gyerekek, de izgulnak is. Ennek ellenére mindenki a maximumot akarja kihozni magából. Az ilyen összetartásokon nagyobb a harc és a küzdőszellem is a gyerekekben, miután kialakult egy egészséges versenyhelyzet.

Antal István, mentoredző
– Amennyiben nemzetközileg megméretteted magad, az mindenkinek az előnyére válik. Meglátják, hogy milyen külföldön játszani és nemcsak az itteni bajnokságban, úgymond a saját komfortzónájukba, más országok más csapataival, továbbá más stílust képviselőkkel szemben. Egyrészt látod saját magadon, hogy hol állsz. Egy visszajelzés az edzőknek, hogy jó úton haladunk, vagy min kell változtatni. Tehát mindenkinek a javára fog válni, főleg a gyerekeknek. Azt várjuk, hogy hozzanak ki magukból mindent, de legfőképp azt, hogy élvezzék az egész tornát. Dolgozzanak maximálisan a csapatért és mutassák meg mit tudnak. Soha nem lehet tudni, hogy mikor jönnek még ilyen lehetőségek. Az is lehet, hogy valaki felfigyel a játékra és pár éven belül nemzetközileg jegyzett csapatba landolsz.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia