Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Nem vihetik el a fiatal jégkorongozókat Székelyföldről
2017-11-28
 

Egy év után újra Székelyföldre látogatott a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vezetősége a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető MensSana Alapítvány meghívására.

Az MJSZ-t a látogatás során Such György elnök, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Egri Gergő sportigazgató és Gebei Péter, a játékvezetői testület elnöke képviselte. A magyar szövetség elöljárói hétfőn Sepsiszentgyörgyön kezdtek, majd Kézdivásárhelyre utaztak, ahol megtekintették a jégpályát. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető MensSana Alapítvány elnökével, Tánczos Barnával, illetve Nagy Attila ügyvezető igazgatóval sajtótájékoztató keretében számoltak be a tapasztaltakról.

Tánczos Barna elmondta, arról is egyeztettek, hogy milyen formában lehet a székelyföldi jégkorong-utánpótlást integrálni a magyarországi fejlesztési programokba. Az SZJA célja, hogy megerősítse a székelyföldi utánpótlás-bázist, és azt szeretnék, hogy kapocs legyen az utánpótlás, illetve a felnőtt csapatok között. Ezen cél érdekében egyeztetések zajlanak a csíki, illetve a gyergyói sportiskolák, illetve a felnőtt csapatok képviselőivel, hogy egy közös U23-as, egyetemista csapatot hozzanak létre már a következő idénytől.

–Egy ösztöndíjrendszert akarunk létrehozni, amely felsőfokú továbbtanulási lehetőséget biztosít a fiatalok számára. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia felnőtt csapatot soha nem fog létrehozni – jegyezte meg Tánczos, reagálva azon aggodalmakra, hogy egy városban esetleg két felnőtt csapat jön létre.

Such György, az MJSZ elnöke megjegyezte, hogy a tavaly megkezdett párbeszéd folytatása a jelenlegi látogatás, ugyanis ígéretet tettek arra, hogy minden évben eljönnek Székelyföldre.

– Jelen látogatás célja, hogy az SZJA-val megkezdett együttműködés minél szorosabb és minél szélesebb legyen. Az elmúlt egy év során szemel látható fejlődés tapasztalható. Sorra épülnek a pályák, zajlanak a beruházások. Örvendünk annak, hogy a székelyföldi jégkorong nem egy sziget lesz, hanem egy több központú bázis – fogalmazott az MJSZ elnöke, majd kitért a Csíkszeredai Sportklub felnőtt csapatára is. – Ha a székelyföldi jégkorong a magyar hoki bölcsője, akkor Csíkszereda ezen bölcső ringatója. Ennek fényében is örvendetes, hogy a Sportklub kezd régi fényében tündökölni – mondta.

Gál Sándor, a Csíkszeredai ISK U18-as csapatának edzője megjegyezte, hogy az SZJA munkájának eredménye az elkövetkezendő 5-7 évben fog megmutatkozni, míg Póra Róbert, a Csíkszeredai Sportklub menedzsere hozzátette, hogy a felnőtt csapatot kivezették a válságból, és most azon dolgoznak, hogy a siker tartós legyen, hogy ezáltal is példát tudjanak mutatni a fiataloknak.A konkrét látogatásra rátérve Such György elmondta, hogy az elmúlt időszak együttműködése során olyan jellegű kihívásokkal, problémákkal találkoztak, amelyek megoldására szabályok kellenek. Első körben egy szándéknyilatkozatot írtak alá a két fél érintett szakemberei, amely meghatározza az együttműködés további lehetőségeit. A szándéknyilatkozat viszont még nem szerződés értékű, hiszen azt az MJSZ elnöksége még jóvákellhagyja.

Az MJSZ, illetve az SZJA vezetősége kedd délután Gyergyószentmiklósra utazik, ahol találkozik az ottani felnőtt csapat vezetőivel, illetve utánpótlás-edzőkkel, és Székelyudvarhely képviselőivel is.

Az alábbiakban az aláírt szándéknyilatkozat olvasható.

SZÁNDÉKNYILATKOZAT

Székelyföldön, a Magyarország Kormánya által nyújtott támogatásnak köszönhetően, olyan infrastrukturális fejlesztések indultak el, amelyek lehetővé teszik a jelenlegi csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és felcsíki központok mellett új utánpótlás-nevelő rendszerek beindítását Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen valamint Székelyudvarhelyen.

A székelyföldi jégkorongmozgalom mindig szerves részét képezte a magyar jégkorongéletnek, fejlesztése a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) hosszú távú fejlesztési stratégiájának részét képezi, viszont a folyamatos játékos és edző elvándorlás kritikus helyzetet teremtett a székelyföldi utánpótlás-nevelő egyesületeknél, veszélyeztetve a sportág fenntartható fejlődését.

Alulírottak, az MJSZ és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) képviselői saját érdekkörükben mindent elkövetnek annak érdekében, hogy olyan szerződést írjanak alá, amely a következőket tartalmazza:

•Az MJSZ a magyar jégkorongmozgalom fejlődése és kiteljesedése szempontjából fontosnak tartja a székelyföldi jégkorong-utánpótlás integrálását a magyarországi fejlesztési programokba, lehetőséget teremtve ezáltal az utánpótlás-nevelő egyesületek és jégkorongozó gyerekek létszámának növelésére, és a magyar válogatott számára a szelekciós bázis kiterjesztésére.

•Az MJSZ és azSZJA-t működtető MensSana Alapítvány egyetértenek abban, hogy a székelyföldi gyerekek sportolói és szellemi fejlődése érdekében szükség van azokra az infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésekre, valamint a felek közötti szakmai együttműködésre, amelyek biztosítják a gyerekek számára a lehető legjobb felkészülési feltételeket a szülőföldjükön.

•AzSZJA-t működtető MensSana Alapítványaz MJSZ bizottságaiba állandó meghívottat delegál.

•Az U12-es és U14-es korosztályok esetében a 2018/2019-es, az U16-os és U18-es korosztályok esetében pedig a 2019/2020-as idénytől kezdődően az MJSZ szervezésében lebonyolított utánpótlás-bajnokságokba nevezett székelyföldi egyesületek vezetőedzői teljesítik az MJSZ Edzőképzési Programjában rögzített feltételeket.

•Az SZJA által delegált edzők folyamatosan jelen lesznek a korosztályos magyar válogatottak számára szervezett összetartásokon vezetőedzői, segédedzői, kapusedzői vagy vendégedzői minőségben.

•Az összetartásokra mindig meghívást kapnak a székelyföldi korosztályos válogatott legjobb sportolói.

•Az MJSZ nem teszi lehetővé, hogy a székelyföldi egyesületekben, utánpótlás-korosztályokban jégkorongozó fiatalok az általános iskola befejezése előtt (jellemzően a betöltött 15. év alatt) átigazoljanak magyarországi egyesületekhez, illetve hogy a versenyengedélyt ilyen átigazolás esetén megkaphassák.

•Kivétel ez alól, ha az érintett sportoló családjával együtt Magyarországra költözik, családjával együtt életvitelszerűen Magyarországon él, szülei Magyar-országon dolgoznak, és ezt kétséget kizáróan bizonyítják.

•Az MJSZ Elnöksége a versenyengedélyt különleges esetben, egyedi szempontok alapján (pl. magyar válogatottban való szereplés) megadhatja.

Csíkszereda, 2017. november 27.

Magyar Jégkorong Szövetség,
Such György elnök                                                                                                               

MensSana Alapítvány,
Tánczos Barna elnök

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia