Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Nagyon jól néz ki a sepsiszentgyörgyi hoki jövője
2019-07-30
 

Sepsiszentgyörgyön az elmúlt években látványosan felpezsdült a sportélet, egyre több mozgásformát próbálhatnak ki a gyerekek. Ezzel párhuzamosan erősödött meg újra a jégkorongmozgalom is, hiszen tíz éve alakult meg a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek nevet viselő egyesület, amely a sportág utánpótlását helyezi új alapokra. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia központjait bemutató sorozatunk harmadik részében a háromszéki városba látogatunk.

A jeges sportok a legkevésbé sem idegenek a sepsiszentgyörgyiektől, hiszen már az 1800-as években működött természetes jégpálya a városban, amelyhez öltöző és lelátó is tartozott. Erre a hagyományra épített aztán 1974-től kezdődően az a Köcher János, akit a sportág alapítójaként tartanak számon. A gyergyószentmiklósi sportember a szülővárosából és Csíkszeredából verbuvált csapattal indította útnak a hokit. A bútorgyár, majd az IMASA/ISAMA vállalat támogatásával működött az egyesület. A főtámogató cég a rendszerváltás után megszűnt, így hanyatlás következett, amely 2003-ban a gárda felbomlásához vezetett. A megszűnés ellenére eredményes volt a 1974-2003 közötti időszak, ugyanis az országos bajnokság második értékcsoportját többször is sikerült megnyerniük, igaz, a feljutás a kor romániai viszonyai között szinte lehetetlen küldetés volt.

Már ebben az időszakban is működött utánpótlás-nevelés a városban, sőt, volt, hogy egy női csapat versenyeztetésére is volt elégséges anyagi és humán erőforrás. Az utánpótlásképzés következetes újjáépítése azonban csak az ezredforduló után kezdődött el. Az első fontos lépés a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek létrehozása volt, amelyet a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával való együttműködés és a sátortetős műjégpálya felépítése követett. Ezek eredményeképpen mára adottá váltak a feltételek, hogy egy jól megalapozott, széles bázisra építő, erős hokiélet bontakozhasson ki.

Az elmúlt 10 évben mobil jégpályák jelentették az ideiglenes megoldást, az önkormányzat időről időre bérelt, vagy meg is vásárolt kisebb-nagyobb műjégpályákat, ezek azonban csak az évnek egy nagyon rövid hányadában tették lehetővé a korcsolyázást. Ehhez képest most a szezon során végig hazai jégen készülhetnek a szentgyörgyiek, ami hatalmas előrelépés a szakmai munka szempontjából.

A szakemberek elmondása szerint most, hogy ezek a feltételek adottak, ki tudják domborítani azokat az erősségeket, amelyek adottak a városban. Egyrészt széles merítési lehetőség van, hiszen a gyerekek és szülők jó része nyitott a sportok irányába. Ez annak is köszönhető, hogy Sepsiszentgyörgyön működik egy átfogó, Bevezetés a sportba nevet viselő program, amely heti korcsolyaoktatást és más teremfoglalkozásokat tartalmaz mintegy 2400 kisiskolás számára. A program lebonyolítását szintén a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek vállalták magukra.

A város aktív sportélete egyúttal kihívások elé is állítja a jégkorongszakosztályt, ugyanis az elsőosztályú csapattal is rendelkező sportágak, mint a kosárlabda és a foci szintén sok gyerek számára nyújtanak rendszeres lehetőséget a mozgásra. Jelenleg még a felnőtt csapat hiánya hátrányt jelent, de ha a mostani ütembe fejlődik a sportág, akkor középtávon megoldódhat ez a probléma, valamint egy jégcsarnok is felépülhet.

Jelenleg körülbelül 100 gyerek hokizik a városban, a nyolc év alatti gyerekektől egészen az U16-osokig. Ugyan a mögöttünk hagyott szezon volt az első, amelyet teljes egészében az új jégpályán tölthettek, a játékosok fejlődésének üteme és a csapatok szereplése kiváló volt. Hogyha sikerül minden korosztályt legalább 50 főre duzzasztani, akkor minden adottá válik, hogy azokhoz a nagy központokhoz hasonló munka folyjon, amelyeknél nem volt törés az utánpótlás-nevelésben. Látható, hogy az elmúlt években a dolgok kezdenek a helyükre kerülni a sepsiszentgyörgyi jégkorong-utánpótlásban, amit Kernászt Huba Attila vezetőedző úgy foglalt össze, hogy „a hoki jövője városban nagyon jól néz ki.”

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia