Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Nagyléptékű beruházások éve a SZJA-nál
2018-05-05
 

Rendhagyó éves sajtótájékoztatót tartott Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, illetve Nagy Attila, az akadémia igazgatója Csíkszeredában. Tematikusan, az intézményt érintő összes témát felölelve számoltak be az elmúlt jeges idény eseményeiről és az akadémia előtt álló feladatokról.

Tánczos Barna az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a futó építkezések közül a csíkkarcfalvi orvosi- és metodikai központ építése a tervek szerint halad, így augusztus végén, szeptember elején az átadásra is sor kerül. Ugyanakkor az épületegyüttes felszerelésére az eszközvásárlás is megkezdődik. A csíkszeredai, illetve a sepsiszentgyörgyi sátortetős pálya mintájára épül a gyergyószentmiklósi is. Itt egy pici csúszás van az előre tervezetthez képest, de a napokban befejeződik a jégfelület előkészítése, és kezdődik a próbaüzem. Ősszel a gyergyószentmiklósi sportolók és a nagyközönség előtt is megnyílik a pálya.

Az alapítvány elnöke hozzátette, hogy amennyiben az Országos Beruházási Ügynökség (CNI) átveszi a Gyergyószentmiklósi Műjégpályát és elkezdi annak felújítását, az SZJA által épített sátortetős pálya alkalmas lesz annak pótlására, viszont hivatalos meccs megtartására a Progym-nek másik csarnokot kell keresnie.

A hokiélet újraindítása

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia különös figyelmet fordít azokra a településekre, ahol valaha pezsgő hokiélet zajlott, ám az évtizedek alatt megszűnt. Marosvásárhely az egyik ilyen város, ahol ismét elindulhat a jégkorongmozgalom. Év végéig felépülhet itt egy sátortetős pálya, az akadémia arra vár, hogy a megyei önkormányzat a kiválasztott telket átadja. Ugyanakkor Székelyudvarhelyen a jelenlegi nyitott pálya sátras borítást kap őszig, így ott is nyolc hónapon át lesz jég.

– Székelyföld ma az egyik legsűrűbb régió a jégpályák számát illetően, 100 km-es zónában jelen pillanatban nyolc működik – fogalmazott Tánczos, aki kitért az utolsó nagy projektre, a csíkkarcfalvi kollégiumra is. – A bentlakás épületének kivitelezése csúszik, mivel a szakminisztérium engedélye késik, ugyanis a kollégium árvízterületen épülne. Remélhetőleg a kollégák a lehető legrövidebb időn belül megtalálják a legális megoldást és elkezdődhet annak is az építése.

A korisuli program sikere

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia megalapításakor az egyik kitűzött cél az volt, hogy a szakágban sportoló gyermekek száma folyamatosan növekedjen. Ennek érdekében az SZJA számos toborzót szervezett, illetve elindította minden alközpontban a korisuli programot, így közel 5000 gyerek ismerkedik a jeges sportokkal. Ezzel párhuzamosan nőtt az U8-as és az U10-es korosztályokban is a jégkorongozó fiatalok száma.

Nagy Attila igazgató ismertette a konkrét számokat. Az akadémia indulásakor elvégzett audit szerint a fentebb említetett korosztályokban 200 gyerek jégkorongozott, míg mára dupla ennyien járnak edzésre.

Komoly kihívások

Az SZJA-nak köszönhetően a magyar jégkorong-bajnokságban Székelyföldről U12-es, U14-es, U16-os, illetve U18-as csapatok vettek részt. A versenyeztetést az SZJA finanszírozta, és a szakmai értékelések alapján mindegyik alakulat tisztességesen helyt állt. Akárcsak az SZJA által indított 2003-as formáció, amely az U16-os bajnokságban szerepelt, bár az akadémiás sportolók egy évvel fiatalabbak voltak a korosztálynál. Ugyanakkor az ISK Csíkszereda U12-es és U14-es csapatainak tagjai még nem állnak szerződéses viszonyban az intézménnyel, esetükben más forrásokból oldották meg a részvételt.

A jövőre kitérve Nagy Attila elmondta, hogy várhatóan az U12-es bajnokságban kettő vagy három, az U14-es bajnokságban kettő, az U16-os pontvadászatban szintén kettő, míg az U18-as kiírásban egy székelyföldi csapat lesz érdekelt. Ugyanakkor szót ejtett a húsvéti időszakot követő nemzetközi tornákról is (Genf, Bilina, Mahiljov, Most), amelyeken az SZJA csapatokat indított.

– Igyekeztünk olyan tornákat választani, amelyeken komoly ellenfelekkel mérkőzhettünk meg. A csoportos utánpótlás csapatokkal versenyeztünk, de igyekeztünk úgy választani, hogy ne legyen nagy tudásbeli szakadék, mert az senkinek sem jó. Így előjöttek a hiányosságok is, amelyekkel foglalkoznunk kell. Átszervezzük az összetartásokat, nagyobb hangsúlyt fektetünk az egyéni képességekre, de specifikus táborokat is rendezünk majd. Lesz külön a hátvédeknek, külön a csatároknak, míg a kapusedzések maradnak a szokásos módszer szerint – mondta az igazgató.

Az akadémia edzői stábját sikerült az elmúlt két évben profin kialakítani. A technikai igazgató továbbra is a kanadai Del Pedrick, míg a három mentoredző Antal István, Antal Előd, illetve Farkas Csaba. Változás áll be a kapus mentoredzőknél, mivel a finn Sam Liebkind saját iskolájára fektet ezentúl nagyobb hangsúlyt. Pótlására a Csíkszeredai Sportklub korábbi emblematikus kapusával, Stanislav Kozuchal tárgyalnak.

– Kozuch remek szakember, elismert sportoló Székelyföldön, és nem elhanyagolható tényező, hogy ismeri a nyelvet. Az edzőkkel kapcsolatban kiemelten fontos követelmény, hogy vezetésük alatt komoly munka legyen a pályákon. Nyugati mintára fel kell venni a ritmust, pozitív, elkötelezett hozzáállást várunk el a szakembereinktől. Sokat kell fejlődjünk ezen a téren. Remélhetőleg az infrastrukturális beruházások zárásával több energia jut erre is – hangsúlyozta Tánczos.

Nagy Attila elmondta, hogy az edzők számára belső képzéseket rendeztek a technikai igazgató és a mentoredzők vezetésével, de két alkalommal Budapesten is részt vettek egy-egy tréningen. Ugyanakkor elhangzott, hogy a következő idénytől egy belső licencrendszer lép érvénybe a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) segítségével, amely a minőségi javulást szolgálja.

Meghatározó lépés a Székelyföldi Jégkorong Akadémia életében, hogy elkezdődött az egyetemi, U23-as csapat keretének kialakítása. Folyamatosak az egyeztetések úgy a szülőkkel, mint a sportolókkal.

Zárásként az SZJA és a Magyar Jégkorong Szövetség között még múlt év novemberében létrejött szándéknyilatkozatról is szó esett, amely többek között korlátozná a sportolók tömeges elvándorlását Székelyföldről. A következő bajnoki kiírástól magyarországi csapatok U15-ig – a nyolcadik osztály befejezéséig – nem nevezhetnek Székelyföldről átigazolt sportolót, U15-től fölfelé pedig csapatonként egyet szerződtethetnek. A szabály alól kivételt képeznek azok a gyerekek, akiknek a családja életvitelszerűen Magyarországon él.

Az éves beszámolóból kiderült, hogy a Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatásával létrehozott Székelyföldi Jégkorong Akadémia alapítása óta folyamatosan fejlődik, a szakágban sportoló fiatalok száma egyre nő. Az egyetemista csapat megalakításával pedig a szülőföldön tartható sok olyan hokista, aki eddig lehetőség hiányában elhagyta Székelyföldet.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia