Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Nagy tervek a Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál
2017-08-31
 

Három fontos elemről tartottak sajtótájékoztató a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány vezetői Csíkkarcfalván. Tánczos Barna elnök az infrastrukturális beruházásokról, Nagy Attila ügyvezető a finanszírozásról, míg Del Pedrick a SZJA technikai igazgatója a szakmai tervekről beszélt.

Elkezdődik a karcfalvi központ építése

Tánczos Barna felvezetőjében megjegyezte, hogy ezen év legnagyobb kihívása, hogy Csíkkarcfalván elkezdődik a metodikai központ, illetve az orvosi rendelő építése a jégpálya szomszédságában. Előbbi 953, míg utóbbi 770 négyzetméteres felületű lesz egyaránt két szinttel.

A metodikai központ elsősorban a jégkorong specifikus termeknek fog helyet adni, mint a szintetikus jégfelület, lövőgépek, kézügyesség fejlesztő terem, korcsolyázógép. De helyet kap egy súlyzó terem, egy három sávos 27 méteres gumiszőnyeges futópálya, illetve egy elméleti terem.

A metodikai központ, illetve az orvosi rendelő épülete az öltözőkön keresztül lesz egybekötve. Utóbbiba négy orvosi rendelőt, két masszás, illetve három kezelő szobát terveztek. Ezen kívül szaunák, jacuzzik, szószobák, rehabilitációs tornatermek, irodahelyiségek lesznek találhatóak az épületben.

– Mindkét épület a csíkkarcfalvi katolikus egyház területére épül, tovább nem csak kizárólag sportolók használhatják. Mivel Csíkszereda messze van Csíkkarcfalvától ezért a helyieknek, illetve környékbelieknek is nyitott lesz az orvosi rendelő, amely remélhetőleg ki tudja majd őket is szolgálni. Mint ahogyan a metodikai központnak is lesznek olyan részei, ahol nem csak jégkorong specifikus edzéseket lehet végezni, hanem akár a labdarúgók, vagy épp a kézilabdázók is igénybe vehetik. A beruházás októberben kezdődik és remélhetőleg a következő idény kezdetéig be is fejeződik. A beruházás összege 6.286.000 lej lesz fogalmazott Tánczos Barna.

Az idei beruházások között van viszont a sepsiszentgyörgyi, illetve a gyergyószentmiklósi sátortetős mobil jégpálya megépítése is, amelyek a tervek szerint idén októberre elkészül. Székelyudvarhelyen a helyi önkormányzat önerőből építi meg a jégpályát, amelyhez az akadémia egy palánkrendszert biztosít.

Sportoló-fejlesztő program előtérben

Az idei idényben a bajnoki kiírásokkal összehangolva a SZJA Del Pedrick technikai igazgató vezetésével tovább folytatódnak a különböző programok. Az idén nagy hangsúly lesz a toborzáson és ezáltal a gyereklétszám növelésen. Ezen célt fogja szolgálni a többi – Csíkszereda és Csíkkarcfalva mellett – központban is útjára induló „kori, illetve hokisuli”.

Továbbra is nagy hangsúly lesz a különböző korosztályos összetartásokon, amelyek már elkezdődtek. Nemrég kapustábor volt, míg jelenleg is zajlik Csíkkarcfalván azon központok számára a tábor, ahol jelenleg nem tudnak jégen készülni a sportolók. A csúcspontja az összetartásoknak december, illetve jövő év áprilisa lesz, amikor a különböző korosztályos válogatottak külföldi tornákra utaznak majd.

A gyerekek mellett nagy hangsúly lesz az edzőképzésen is. Lesz tömbösített edzőképzés, illetve lesz a különböző központok edzői számára is külön-külön.

Idén újdonságként a Kanadában élő Balyi István által kidolgozott és nemzetközi szinten is elismert úgy nevezett LTAD-t (hosszú távú sportoló-fejlesztési program) is be szeretné vezetni Del Pedrick. A LTAD komplex testkultúrális műveltségen alapul, amely figyelembe veszi és követi a fejlődést, az érést és az életkori sajátosságokat.

Ebben az évben legalább akkora hangsúly lesz a székelyföldi jégkorong stratégiájának a befejezésén, mint az előbb felvázolt LTAD program elindításán. A múlt éve a felmérésről szólt, amely eredményeiből kiindulva készül el ezen stratégia.

Széleskörű finanszírozás

A SZJA nemcsak működése nem csak az infrastrukturális beruházásokra terjed ki, hanem további más területeken is mutatott rá Nagy Attila. Ennek fényében az akadémia teljes körű támogatásáról biztosította a magyar ifjúsági jégkorong-bajnokságba benevezett U15-ös korosztály alatti csapatokat. Ennek egy feltétele van, hogy a jégkorongozóknak aláírt szerződésük legyen a Mens Sana Alapítvánnyal.

Jelen pillanatban az alapítványnak közel 140 gyerekkel – olyanokkal, akik részt vesznek korosztályos magyar bajnokságban – van szerződése, de ez alól kivételt képeznek az ISK Csíkszereda U12-es, illetve U14-es csapatai, amely tagjai, ha továbbra sem írják alá a szerződést, akkor más forrásokból kell megoldják a magyar bajnokságban való indulást.

Nagy Attila megjegyezte, hogy csapatonként átlagban egy szezon 25 ezer euróba kerül, ami a magyar bajnoki részvételt illeti. Ennyire rúgnak az utazás, a szállás, illetve az étkezés költségei.

Második nagy támogatás az a felszerelések kiegészítése. Idén 250 felszerelést osztanak ki az U8-as, illetve az U10-es korosztályoknak, továbbá 16 rend kapusfelszerelést. A nagyobb korosztályok közül az U16-osak, illetve az U18-asok részleges felszerelés támogatást kapnak.

További költségekkel jár az edzők, illetve segédedzők fizetése, vagy épp fizetés kiegészítése, a toborzó akciók támogatása, amelyekkel népszerűsítik úgy a sportágat, mint az akadémiát, illetve a kisebb központok költségeinek részleges támogatása – utaztatás, szállás, étkeztetés, jégbérlés.

Az akadémia keretében ösztöndíj rendszer is működik, amellyel élhet a finnországi Vierumakiba működő hoki egyetemre bejutó két fiatal edző, vagy a Kolozsváron tanulmányait folytató további két edző is.

Fontos az együttműködés

A sajtótájékoztató résztvevői továbbra is fajsúlyos problémának nevezték meg az elvándorlást, hiszen az idén is tiz sportoló tette át székhelyét Magyarországra ezzel kockáztatva az ISK Csíkszereda U18-as csapatának részvételét. Az akadémia vezetői továbbra is tárgyalásokat folytatnak a Magyar Jégkorong Szövetséggel ezen ügyben, akik kijelentették, hogy támogatják az elvándorlást, de sok magyarországi csapat csak így tud fennmaradni.

– A legjobbak elé nem szándékozunk akadályokat görgetni. Ezt a játékosokkal kötendő szerződésben is vállaljuk, de a tömeges elvándorlásnak nem vagyunk a hívei. Olyan körülményeket kell teremtsünk, hogy a gyerekeknek ne kelljen itthonról, általános iskolás korukban kiszakadva a családi közegből, elmenjenek – zárta Tánczos Barna.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia