Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Nagy Attila: Szintet akarunk lépni!
2020-07-31
 

Ahogy az egész sportvilágot, úgy a székelyföldi jégkorongot is negatívan érintette a márciusban felerősödő járványhelyzet. A karantén alatt a lehetőségekhez mérten folyt tovább a játékosok felkészítése és az edzők képzése, ugyanakkor több idő jutott szervezeti fejlesztésekre, hosszú távú folyamatok megalapozására. Az ősszel rajtoló szezonban pedig már megvalósulnak azok a szakmai újítások, amelyekről az utóbbi időszak szólt. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiával kapcsolatos aktuális témákról Nagy Attila ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.


Ahogy szinte mindenhol, Székelyföldön is szigorú korlátozásokat vezettek be március közepén a járványhelyzet miatt. Hogyan érintette a karantén az akadémia tavaszi szezonját?

Akárcsak az iskolákban, az élet sajnos nálunk is teljesen leállt. Keserű szájízzel zárult le az idény, mert nem tudtuk befejezni a korosztályos bajnokságokat, és nem vehettünk részt azokon a nemzetközi tornákon sem, amelyekre korábban neveztünk.

Persze nem ültünk tétlenül, online megszerveztük az összes központban az egyéni beszélgetéseket a családokkal, így részletes kiértékelést kaptak a sportolók. Hasonló személyes egyeztetés folyt az edzők, mentoredzők és a szakmai igazgató között, a szakemberek visszaigazolást kaptak az éves tevékenységükről.

A kijárási tilalom alatt hogyan sikerült megszervezni, hogy az SZJA-s játékosok ne essenek ki teljesen a ritmusból?

Az első időszakban a központok saját sportolóik számára szerveztek online edzéseket, játékos vetélkedőket, kihívásokat, amelyek segítettek, hogy aktívak maradjanak a gyerekek. Májustól kezdődően aztán az U12-es, U14-es, U16-os és U18-as korosztályok számára központilag rendeztük az online edzéseket. Ez azt jelenti, hogy az adott évfolyamért felelős mentoredző az összes sportolónak azonos foglalkozást vezetett.

Mikor kezdődtek újra a közös, csoportos foglalkozások? Hol tart most a felkészülés a következő szezonra?

Amikor a törvény megengedte, hogy maximum hatfős csoportokban sportolni lehessen, mi is rögtön elkezdtük a közös foglalkozásokat. Nyilván nem tudunk pontosan ugyanolyan ütemterv szerint haladni, mint amit egy átlagos szezon előtt megszokhattunk. Normális esetben májuselsejétől egy 6-8 hétig tartó száraz felkészülés kezdődött volna, utána 2-3 hét pihenő, ezt követően pedig már jégre is mehetnénk. Ez most kicsit átalakul, mert később kezdtünk, de próbáljuk ehhez alkalmazkodva kialakítani a megfelelő beosztást.

Az előttünk álló idényről sem beszélhetünk ugyanolyan magabiztosan, mint a korábbi években, mert a járvány terjedése, egy esetleges második hullám sok mindent befolyásolhat. Hogyan lehet intézményi szinten tervezni, készülni az új versenyévadra?

Igyekszünk a realitás talaján maradni, de mi továbbra is optimistán állunk hozzá a helyzethez. Próbálunk úgy nekivágni ennek a szezonnak, mint a korábbi években, ugyanolyan idénnyel, hasonló versenyeztetési formával számolunk.

Milyen versenyeztetést terveznek? Melyik korosztály hol játszik majd?

Az U18-as magyar bajnokságban a Székelyföldi Jégkorong Akadémia egy, az U16-osban pedig két csapattal versenyzik majd. Amennyiben elindul, ezekkel a korosztályokkal a Carpathian Junior Hockey League-ben (CJHL) is rajthoz állunk.

Az U14-es és U12-es korosztályokban kisebb módosításokkal folytatjuk a Magyar Jégkorong Szövetséggel közösen szervezett Kárpát-medencei Magyar Ligát. Az MJSZ-szel történt egyeztetés értelmében annyi újdonság várható, hogy a B csoportban is el fog utazni hozzánk minden magyarországi csapat. Ez azt jelenti, hogy még a tavalyihoz képest is jóval több anyaországi egyesület vendégszerepel majd nálunk. Így a B csoportban játszó székely jégkorongozók is négy tornántalálkoznak magyarországi ellenfelekkel.

A legkisebbeknél marad a jól bejáratott tornák rendszere, ahol minden egyesület házigazdaként megszervez egy-egy bajnokságot.

Az új szezon szakmai újjászervezéssel is jár. Mit jelent ez a stáb szintjén?

A kialakult járványhelyzet és az utazási korlátozások miatt az idén nem szeretnénk észak-amerikai szakemberekkel dolgozni, mert úgy ítéljük meg, hogy túl kockázatos és nehezen kiszámítható lenne az együttműködés. Emiatt kizárólag európai országokból érkeznek új munkatársak. Természetesen nem a legjobb szívvel határoztunk így, ugyanis Del Pedrick szakmai igazgató az első pillanattól kezdve velünk volt, és nagyon sokat tett azért, hogy idáig eljutottunk. A mögöttünk hagyott szezonban rajta kívül is kiváló észak-amerikai edzők segítették a munkánkat, emiatt nagyon sajnáljuk, hogy nem folytathattuk változtatás nélkül.

Ahogy már korábban bejelentettük, a Sapientia U23 élére Jens Brändström személyében svéd szakembert igazoltunk, a kapusok és a kapusedzők felkészítéséért pedig a finnországi Aleksi Jääskeläinen fog felelni.

Ez a döntésünk a szakmai struktúrát is módosította. A technikai igazgató helyét nem egy személy veszi át, hanem a mentoredzőkből és a menedzsmentből álló szakmai tanács vállalja át az ő felelősségi körét. Vagyis Antal Előd, Antal István, Peter Bolin, Sille Tamás mentoredzők, a kapusokra koncentráló Aleksi Jääskeläinen alkotja ezt a szakmai bizottságot, amelynek a menedzsment részéről én is tagja leszek.

A szervezeti és személyi átalakulások a munka átszervezésével is járnak majd?

Pontosan körülhatároltuk, hogy melyik mentoredző szakmai támogatására, irányítására számíthatnak az egyes központok. A felsorolt szakemberek ezenkívül egy-egy akadémiai korosztály technikai vezetői is lesznek. Eszerint Peter Bolin Gyergyószentmiklóson fog dolgozni, az SZJA U18-as programjaiért is felel, és az U18-as székelyföldi közös csapatot is ő vezeti majd. Sille Tamás Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy koordinálását végzi, és ő vezeti az U16-os programokat is az akadémián, valamint az U16-os SZJA-s csapat vezetőedzője lesz. Antal Előd felcsíki mentoredző és az U14-es korosztály vezetője lesz, Antal István pedig Csíkszeredát, Alcsíkot és Székelyudvarhelyt, valamint az U12-es korosztályt fogja kiemelten támogatni. Marosvásárhelyen jelenleg folyik a jégpálya építése, amint elstartol a szakmai munka, természetesen mentoredzőink azt a műhelyt is támogatni fogják.

A munka tartalma, a hangsúlyos pontok, az elvek is módosulnak ezáltal?

Részben. Úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy a technikai és taktikai elemek elég erősen bekerültek az utóbbi években az akadémia életébe, egyre szervesebben beépülnek a képzés különböző szintjeire. Mostantól meg szeretnénk erősíteni a fizikális felkészítést, és kiemelten nagy hangsúlyt fogunk fektetni a mentális tréningre, valamint a szervezetfejlesztésre.

Hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni?

A szervezeti kultúra fejlesztésének célja az lenne a mi esetünkben, hogy minden központ önállóan tudjon megerősödni, legyen központvezető, legyenek felelős szakemberek, akik az egy-egy korosztállyal járó teendőket egészében tudják megoldani. Segíteni szeretnénk, hogy a központok magukban is erősek tudjanak lenni, a feladatköröket úgy el tudják osztani, hogy az a lehető legmagasabb színvonalú képzést eredményezze. A központok belső átszervezését illetően is történtek már változások, néhány helyen átalakult a szakmai stáb, egyre több ígéretes, motivált szakembert sikerül bevonni az akadémia munkájába. Példaként Antal Zsombort és Petres Tivadart hoznám fel, akik az aktív játékos-pályafutásból lépnek át hozzánk.

A mentális felkészítésnél egy olyan stratégiát kezdünk el felépíteni, amely segít a rendszerünkben dolgozó edzőknek, hogy megértsék a korosztályos problémákat. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve képesek lesznek a gyerekek pszichológiai támogatására. A cél pedig egyértelműen az, hogy nagyobb hittel, nagyobb önbizalommal rendelkező székelyföldi jégkorongozók nevelkedjenek az akadémián. Ezen szándék mögött pedig az a törekvés áll, hogy szeretnénk a sportolóinkat felkészíteni az igazán nagy kitörésekre is. Fontos, hogy a megfelelő pillanatban álljanak készen fejben a világ legnagyobb bajnokságaival járó kihívásokra is.

Mi történik akkor, ha egy játékos igazán jó továbblépési lehetőséget kap, vagy bármi okból máshol folytatná a pályáját?

Ezzel kapcsolatban nagyon egyértelmű és világos egyezségünk van. Akinek lejárt a szerződése, az szabadon dönt, hogy hol folytatja. Azok a sportolók, akik 15-16 éves korban meghívót kapnak a magyar válogatott táboraiba, részt vesznek a tornákon, szabadon igazolhatnak magyarországi egyesületekhez, mert az IIHF szabályzata szerint csak akkor tudnak hivatalosan is bemutatkozni a nemzeti csapatban, ha két idényt az adott országban játszanak.

Azokat, akik nem kerültek be a válogatottba, de máshol folytatnák a pályafutásukat, akkor tudjuk elengedni, ha a szerződésükben foglalt nevelési költséget vagy az új egyesület, vagy a szülők megtérítik.

Az előző idény csonka volt, de hallhattuk, hogy bizakodó a következő szezont illetően. Ha össze kellene foglalni a következő szezon feladatait, célkitűzéseit, melyek lennének ezek?

Ezzel az átszervezéssel, amelyet korábban kifejtettem, szintet akarunk lépni. A mentoredzők sokkal nagyobb szerepet kapnak az egyes központok életében, a helyi rendszerek felépítésében. A mentőredzőink kiválóan értik és támogatják a Székelyföldi Jégkorong Akadémia filozófiáját, küldetését. Mindannyian egyetértenek, és egységesen képviselik azt az értékrendet, azt a szakmai elképzelést, amely a székelyföldi jégkorong fejlesztését szolgálja.

Mik az alapvető elgondolások, amelyek a filozófia mögött állnak?

Ennek a víziónak része az a közös belátás is, hogy a mi hokimozgalmunkra nem lehet egyetlen hokikultúrát vagy jégkorongos fejlesztési stratégiát sem ráhúzni. Teljesen egyedi helyzetben vagyunk, sajátos nálunk a mentalitás, a hagyományok, az értékrend. Ezért testre kell szabnunk mindazt, amit külföldről tanulunk, és ki kell alakítanunk a saját filozófiánkat, fejlesztési stratégiánkat.

Másik fontos része ennek a filozófiának, amelyet igyekszünk mindannyian követni, Sille Tamás mentor kollégánk szavaival foglalható össze. Ő azt vallja, meg kell értenie a rendszerben dolgozó valamennyi szakembernek, hogy mindenki egyszerre kell tanárként, nevelőként, pedagógusként és edzőként viszonyuljon a gyerekekhez. Az eredményt pedig ne a táblán, hanem a korosztályból korosztályba átlépő sportoló fejlettségi szintjén próbálja mérni.

A filozófia kialakítása terén az SZJA szakmai közössége nagyon sok tapasztalattal gazdagodott az utóbbi szezonok során, a következő idény ilyen szempontból is kiemelten hasznos lesz, mert egyre pontosabban tudjuk, milyen rendszerre van szükségünk az eredményes munkához.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia