Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Mosolyogva edzenek Csíkszeredában
2019-08-07
 
A székely hoki térképén Csíkszereda, akárcsak a múltban, a jelenben is kiemelt helyet foglal el. A gazdag hagyományoktól kezdve a város méretén át addig, hogy hogyan viszonyulnak az emberek ehhez a sportághoz, rengeteg olyan tényező van, amely meghatározta a történetét. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia központjait bemutató sorozatunk negyedik részében arra voltunk kíváncsiak, melyek ezek a tényezők, hol tart most a jégkorong Csíkszeredában, milyen bázisra épít, milyen kilátásai vannak.

Amikor megérkezünk, a Vákár Lajos Műjégpálya mögötti területen szeles időben három korosztály edzése folyik egymás mellett. Az U12-esek külön készülnek, az U8-as és U10-es kishokisok együtt mozognak. A nagyobbak a bemelegítést követően specifikus gyakorlatokat végeznek, miközben a kisebbek fergeteges hangulatban vesznek részt az edzők által levezetett játékokban. Az edzés minden mozzanata konkrét célt szolgál, de szembetűnő, hogy a gyerekek egyszerűen szórakozásként, kikapcsolódásként élik meg. Ez abban is megmutatkozik, hogy a barátságtalan időjárás és a vakáció ellenére is rengetegen eljöttek.

Ahogy a gyerekekkel foglalkozó szakemberek mesélik, ezekben a korosztályokban nem azon van a hangsúly, hogy profi jégkorongozókat neveljenek, hiszen az jóval később dől majd el, kinek van valóban meg minden adottsága ehhez. Arra törekszenek, hogy a kis sportolók mosolyogva érkezzenek a közös munka helyszínére, és ugyanilyen vidáman távozzanak. Mivel akár 4-5 évesek is vannak az edzésen, ezért az a legfontosabb, hogy élmény legyen számukra a mozgás, a közös játék, az együttlét. Mert, ha így élik meg, lényegesen alacsonyabb lesz azok aránya, akik később abbahagyják a sportot.

Nyilván a vidám edzések önmagukban nem lennének elegendők, hogyha a városban nem uralkodna egyébként is hokiláz. Az edzők tapasztalata szerint Csíkszeredára bizonyos értelemben tényleg igaz, hogy mindenki korcsolyával születik, hiszen alig van olyan család, amelynek ne lenne valamilyen kötődése a sportághoz. Az ISK Csíkszereda utánpótlásának tehát nagy előnye, hogy a jégkorong az itt élők hétköznapjainak része, amely a közel 90 éves történelemnek és a Csíkszeredai Sportklub aktuális helyzetének egyaránt köszönhető. Nincs még egy olyan város a régióban, amely ennyi sikert élhetett volna át a jégkorongban, mint Csíkszereda.

Az 1930-as évek elején Vákár Lajos és társai egy filmhíradó hatására honosították meg a hokit Székelyföldön, Csíkszeredában, mondván, „ilyent mi is tudunk csinálni”. A híres alapítási esemény óta a sportág folyamatosan meghatározó szerepet játszott, és játszik az itt élők mindennapjaiban, még olyankor is, amikor különböző okokból kevésbé volt sikeres a csapat.

Az ISK-s edzésen tett látogatás azt mutatta, hogy a lelkesedés legalább olyan nagy, mint a kezdetekben, a sportág jövőjének építése azonban jóval átgondoltabb, módszeresebb, mint valaha. A legnagyobb központban jelenleg körülbelül 200 gyerek sportol rendszeresen 10 szakember vezetésével. A legkisebb korosztályok 3-4 évvel ezelőtt ugyan meglehetősen rossz helyzetben voltak az alacsony létszám miatt, mára azonban mind U8-ban, mind U10-ben 50-60 kishokis gyűlik össze hétről hétre.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia megalapítása óta formálódó korosztályok nemcsak mennyiségben, de minőségben is bíztató jeleket mutatnak. A rendszeres edzések mellett havonta legalább egy tornán is részt vesznek az U8-asok és U10-esek, ahol ugyan nincs eredményszámítás, de a szeredaiak a mutatott játék alapján rendszerint a legjobbak közt vannak. Idén a Dunaújvárosban megrendezett Steel Bulls Cup nevet viselő rangos nemzetközi tornán az ISK Csíkszereda U8-asai minden magyarországi csapatot maguk mögé utasítva szlovák és cseh gárdáknak is egyenrangú ellenfelei tudtak lenni, ami komoly visszajelzést jelentett az elvégzett munka hatásfokát illetően.

A legnépesebb központok egyikének lenni nemcsak előnyökkel jár, de kihívásokat is tartogat. A sok csapat, pezsgő jégkorongélet miatt több szervezést, több rugalmasságot igényel, hogy a jégidőn vagy egyéb edzéslehetőségek használatán meg tudjanak osztozni a sportolók. A Molnár Lajos Műjégpálya átadása betölti a neki szánt funkciót, és télen nagyobbrészt megoldja ezt a problémát, a szárazedzésekhez szükséges megfelelő infrastruktúra kialakítása azonban a központ jövőbeli tervei között kiemelt helyet foglal el.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia