Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
„Mindent lehet még jobban csinálni” - interjú Horvát Tamással
2020-02-22
 

A Sapientia U23 nemrég az EUHL Sekler Cup nevet viselő jégkorong-bajnokság házigazdájaként lépett pályára Csíkkarcfalván. Egyetemista csapatunk alig másfél évvel az alapítás után nemzetközi porondon is lehetőséget kapott, a szezon második felében pedig hazai pályán fogadhatott cseh és szlovák együtteseket. Ez nemcsak sportszakmai, hanem sportdiplomáciai szempontból is nagy siker. Újoncként saját tornát szervezni az EUHL keretén belül komoly kihívás az együttes menedzsmentje szempontjából is. Az EUHL Sekler Cup kapcsán Horvát Tamással beszélgettünk, aki a Sapientia U23 klubelnöki és csapatmenedzseri feladataiért felel.


A Sapientia U23 története 2018 őszén kezdődik. Mi kell ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen nagy fejlődésen menjen át egy csapat, hogy nemzetközi szervezetek is körükbe fogadják?

Rengeteg munkára van szükség a játékosok, a szakmai stáb és a vezetőség részéről egyaránt, viszont önmagában a befektetett munka nem lenne elég. Szükség van még azokra a profi szintű, bárhol versenyképes körülményekre, amelyeket a Székelyföldi Jégkorong Akadémia biztosít a csapat számára.

Úgy gondolom, az együttesünk titka az, hogy mindenki motivált, és maximálisan elvégzi a rá szabott feladatokat. Ezen az úton haladva még sok sikerben lehet részünk.

Hogyan kell elképzelni, milyen feladatokkal, teendőkkel jár egy, a Sekler Cuphoz hasonló kaliberű torna megszervezése?

Akárhonnan nézzük, a Sekler Cup kiemelkedő esemény volt a Sapientia U23 és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia életében. Sokat látott szakemberek és sportolók vettek részt a tornán, akik le voltak nyűgözve a szervezéstől, valamint a helyiek jégkorong iránti rajongásától. Mindenki a legjobbat nyújtotta az esemény előtt, alatt és után is. Gondolok itt a torna népszerűsítésére, az élő közvetítés minőségére, a különböző formában résztvevő utánpótlás-jégkorongozók, a szüleik és az edzőik hozzáállására, a játékvezetői testület profizmusára, a vendéglátó egységek rugalmasságára, és nem utolsósorban a szervező kollégák befektetett munkájára. Sokat dolgoztunk a tornával, de megérte.

Mi okozta a legnagyobb kihívást az előkészületek során?

Sok mindenre próbáltunk figyelmet fordítani, hogy az eseményre kilátogatók egy igazi nemzetközi hokiélményben részesüljenek. A legnagyobb kihívás az volt, hogy minden apró részlet összeálljon.

Külső szemmel a torna nagyon sikeresen zajlott. Szervezőként hogyan értékeled? Amire törekedtetek, mindent sikerült maradéktalanul megvalósítani?

Én azt vallom, hogy mindent lehet még jobban csinálni. A torna sikeres volt, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk nézőktől, edzőktől és sportolóktól egyaránt, de biztos vagyok abban is, hogy az idei tornán gyűjtött tapasztalatokkal jövőre egy még színvonalasabb rendezvénynek lehetünk a házigazdái.

A jégen kívül zajló dolgok tartoznak a te felelősségi körödbe, de nagy beleéléssel követed a csapat mérkőzéseit is. Jól ismered a srácokat, hogy láttad, az ő teljesítményük szempontjából mennyire sikerült jól a Sekler Cup?

Úgy érzem, hogy a csapat egyik legnagyobb szurkolója is én vagyok. Ha tehetem, minden mérkőzésen részt veszek, és buzdítom a srácokat. A Sekler Cupon a szerencse nem volt a csapat mellett. A fiúk nagyon sokat dolgoztak a jégen, harcoltak a csapatért és egymásért, de a gólok sajnos a mi kapunkba estek. Sok sérülést szedtünk össze a három mérkőzés során, mindezek mellett pedig az influenza is végigsöpört a játékosok körében. Közel voltunk az ellenfelekhez, de a kritikus helyzeteket mindig a vendégcsapatok abszolválták sikeresen. Apróságok döntötték el a mérkőzéseket, és a nüanszokban alulmaradtunk minhárom ellenféllel szemben. Dolgozunk keményen tovább, és meglesz a gyümölcse.

Már másfél éve dolgozol a Sapientia U23 menedzsereként, de általában a háttérben teszel arról, hogy minden rendben menjen a csapat körül. Hogyan mutatkoznál be, mit csináltál, mielőtt az egyetemista gárda stábjába kerültél?

18 éves koromig a csíkszeredai sportiskola különböző korosztályos csapataiban jégkorongoztam. Választanom kellett, és az akkori helyzetben a továbbtanulás mellett döntöttem, majd a tanulmányaim érdekében Kolozsvárra költöztem.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végeztem Sport és Motorikus Tevékenység szakon, majd ugyanott mesteri diplomát is szereztem Sportmenedzsment profilon. Ezt követően hazatértem Csíkszeredába, és a Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál segédkeztem az imázsépítésben és különböző sportszervezői feladatokban. Az egyetemista csapat megalakulása után az akadémia vezetősége bízott bennem, és úgy döntött, hogy én lehetek a megfelelő személy, aki ezért az ügyért dolgozik.

Csapatmenedzserként naponta új, váratlan helyzeteket kell megoldani, hogy a játékosok és az edzők csak a saját feladatukra fókuszálhassanak. Milyen készségekre van szüksége egy sikeres menedzsernek? Mit gondolsz, melyek azok a tulajdonságaid, amelyek segítenek a munkádban?

Véleményem szerint egy sportvezető három legfontosabb tulajdonsága a problémamegoldó képesség, a helyzethez illő konfliktuskezelés és a szakmai felkészültség. Ha ezen tulajdonságok mellé még az ember szereti is azt, amivel nap mint nap foglalkozik, akkor hozzám hasonlóan szerencsésnek mondhatja magát.

Kifejezetten fiatalon már elmondhatod magadról, hogy az egyetemista csapat klubelnöke is te vagy. Milyen személyes és szakmai célkitűzéseid vannak ezek után?

Nagy dolognak tartom, hogy Tánczos Barna, valamint Nagy Attila mellett dolgozhatok, hogy mentoraimnak nevezhetem őket, napról napra tőlük leshetem el a szakma apró részleteit. Nagyon fontos egy fiatal szakembernek, hogy ingergazdag környezetben dolgozhasson, mert csak így lehet fejlődni. Az idő előrehaladtával arra a szintre szeretnék eljutni, ahonnan én is visszaadhatok valamit a saját környezetemnek a szakmai tudásomból, és nálam fiatalabb szakembereknek segíthetek az előrehaladásban.

A napi munkádon keresztül jól ismered a székelyföldi sportszervezetek működését. Hogy látod, a jégkorongon belül, de akár más sportágak esetében is mik a legfontosabb feladatok, hogy megfelelő ütemű legyen a fejlődés?

Úgy látom, hogy a romániai sportéletben ha valami fejlődő tendenciát mutat, akkor az a székelyföldi sport. Ez az irány nagymértékben köszönhető a magyar kormány támogatásának is, hiszen az anyaország közreműködése nélkül nem fejlődhetne az infrastruktúra, és a szakembereket is nehéz lenne itthon tartani. Véleményem szerint ez a két tényező az alappillére a székelyföldi sport jövőjének.

Ha a jelenlegi körülmények mellett mindent megteszünk, hogy a fiatalokkal megszerettessük a mozgást és a sportot, akkor a jövőre nézve a székelyföldi sport biztos alapokra kerül, és világbajnokokkal, olimpikonokkal büszkélkedhetünk ezután is.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia