Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Megvalósításokról, tervekről
2017-06-06
 

Egy évvel ezelőtt indult útjára a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) a magyar kormány – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – támogatásával. A SZJA működtetője pedig a római katolikus egyház lett a Mens Sana Alapítványon keresztül, akinek képviselői – Tánczos Barna elnök, illetve Nagy Attila Ferenc ügyvezető igazgató – számolt be az elmúlt egy évről és a jövőbeni tervekről.

Tánczos Barna, aki egyben az RMDSZ szenátora is, elöljáróban megjegyezte, hogy a SZJA létrejötte az utolsó pillanatban mentheti meg a székelyföldi jégkorongot, hiszen az elmúlt évtizedben olyannyira megnőtt a játékoselvándorlás, hogy már Csíkszereda egymaga nem tudott U18-as csapatot kiállítani. Mindez pedig a magyar hoki intenzív fejlődésének köszönhetően. Elmondása szerint a SZJA lassítani akarja ezt a folyamatot, majd teljesen megállítani perspektíva felmutatásával.

Hét jégpályán készülhetnek

A SZJA működésének egyik alapköve az infrastrukturális beruházás. Az akadémia idén márciusban átadta Csíkszeredában a Molnár Lajos névre keresztelt sátortetős műjégpályát, de hasonló átadására készülnek Sepsiszentgyörgyön, illetve Gyergyószentmiklóson, míg Székelyudvarhelyen is segítenek a műjégpálya létrehozásában a helyi önkormányzatnak – a palánkot már beszerezték –, ahol szintén idén ősszel fedett jégpálya lesz.

A jégpályaépítések mellett továbbá elkezdődik Csíkkarcfalván a metodikai központ, illetve az orvosi központ építése, amelyeknek tervei már kész vannak, és az év végére szeretnék, ha már pirosban állna. Továbbá előkészületi fázisban van a kollégium tervezése is.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett Tánczos megjegyezte, hogy az ősztől nemcsak a csíki zónában lesz korioktatás program, hanem Háromszéken is, illetve Udvarhelyszéken is. Elmondása szerint közel 10 000 gyerek fog járni a korcsolyázni, ennek köszönhetően lesz ahonnan utánpótlást válogassanak majd az edzők. Itt jegyezte meg Tánczos, hogy Kézdivásárhelyen is elkészült a jégpálya, és ott is beindul az élet.

Előnyök és hátrányok

A szakmai évzárót Nagy Attila tartotta meg, amelyben elmondta, hogy az első évet arra használták fel, hogy felmérjék, milyen szinten állnak. Megjegyezte, hogy itthon sokkal többet edzenek, mint külföldön, ám a képzésben mégis el vannak maradva. Ezt bizonyították az év végi nemzetközi tornák – Helsinki, Kassa, Most, Skien. Ennek fényében tovább folytatják az edzőképzést, igyekeznek fiatalokat is bevonni, és nagy hangsúlyt fognak fektetni a szakmai munkára. Továbbá elmondta, hogy a jövőben is maradnak a korosztályos összetartások.

Hiányosságokat is felsorolt Nagy Attila. Meglátása szerint más típusú kommunikációra lesz szükség a jövőben a gyerekekkel, illetve a szülőkkel szemben, továbbá a pedagógiai módszereken is változtatni kell. Mindezek mellett olyan hiányosságokra hívta fel a figyelmet, minthogy nincsenek fizikai edzők, illetve hiányzik a játékosokból a mentális felkészülés. Ezek erősítés mind fontos lesz, mint ahogy a mentoredzői központ fejlesztése is.

A hiányosságok sorához Tánczos Barna odasorolta a bizalmat is, a szülők és a gyerekek részéről az akadémia felé, amin nem is csodálkozik, hiszen alig egy éve jött létre.

Ekkor kitértek a szerződéskötésekre is. Itt megjegyezték, hogy a gyerekek közel 80 százaléka szerződést kötött az akadémiával. A szerződésben viszont szerepel egy kitét, miszerint, ha nem a szerződésben foglaltak szerint lép ki valaki a rendszerből, akkor költségtérítést kell fizessen. Akik nem írták alá a szerződést, azoknak a hosszú távú elkötelezettség volt a kihátrálás oka.

Együttműködés a MJSZ-szel

A gyerekek elvándorlásának megelőzése céljából a Magyar Jégkorong Szövetséggel karöltve megállapodás megkötése konkretizálódik. Ennek alapja az lenne, hogy nyolcadikos korig nagyon szigorú feltételekhez kötnék, amelyet kilencedikes kortól felfelé lazítanának. A pontos terv viszont még kidolgozás alatt áll.

Zárásként megjegyezték, hogy a soron következő magyar bajnoki idényben az U12-es és az U14-es bajnokság az ISK Csíkszereda, az ISK Gyergyószentmiklós és a Felcsík SK, az U16-os bajnokságban a SZJA (2003-as születésűek) és az ISK Csíkszereda (2002-esek), míg az U18-as bajnokságban az ISK Csíkszereda indul. A csapatok részvételét az SZJA biztosítja a magyar bajnokságban.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia