Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Kitartó és következetes munkára van szükség
2017-08-07
 

– Melyek azok a legnagyobb problémák, amelyekkel a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) szembenézett az elmúlt egy évben? Adódik a kérdés egyúttal, hogy melyek a pozitív előremozdulások?

– A SZJA első éve egyben az a történelmi pillanat a székelyföldi jégkorong életében, amikor elindult az első, egész Székelyföldet érintő fejlesztési program, amely az utánpótlás terén egészséges versenyre váltja a központok közötti rivalizálást, rendszerbe foglalja a toborzási programokat, biztosítja mindenik jégkorong központnak a szükséges infrastruktúrát, az edzők számára pedig biztosítja a szakmai hátteret a folyamatos tanuláshoz és a fejlődéshez. Gyerekek és szülők számára egyaránt egy olyan egészséges jövőképet szeretnénk kialakítani, amely bizalomra és szakmaiságra épül. Ezek jelentik nap mint nap az Akadémia vezetői és munkatársai számára a kihívásokat.
Ha már problémákról szólt a kérdés, hadd említsek egyet, amely rányomta bélyegét az első év mindennapjaira: a bizalmatlanság. Az új dolgok, az úttörő munka iránti részben jogos bizalmatlanság az, amivel nap mint nap meg kellet küzdjünk az első évben, és habár egyre többen hisznek és bíznak abban, hogy jó úton haladunk, a teljes támogatottság eléréséhez még sok, kitartó és következetes munkára van szükség.
Pozitívumként mindenképp meg kell említeni a korosztályos összetartásokat és közös turnékat. A korosztályos székely válogatottak összetartó és motiváló ereje leírhatatlan. A gyerekek ma már nem ellenségek, még nem is ellenfelek. Barátok, jó haverok, a szülők pedig közösen szurkolhatnak a székelyföldi gyerekeknek, függetlenül attól, hogy melyik központban tanulnak jégkorongozni. Ugyancsak pozitívum, hogy a kanadai szakember segítségével elindult egy tudatos fejlesztési és oktatási program, amely az edzőknek fog segíteni a felzárkózásban. És nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a jégpályák építését - három sátortetős műjégpályával gazdagodik a székelyföldi hoki élet - illetve a kori oktatási programot sem, amelyen keresztül több ezer gyereket tanítunk meg korcsolyázni.

– Miképpen lehet/lehetett megteremteni a különböző alközpontok közötti kohéziót a sikeres folytatás érdekében?

– Rengeteg meggyőző munkával, egyeztetéssel, közös tervezéssel. Nem mondhatjuk, hogy teljes a kohézió, sok időnek kell eltelnie, hogy egymás problémáját magukénak érezzék a különböző jégkorong központokban dolgozó vezetők és szakemberek és valóban Székelyföldben gondolkozzunk, de úgy érzem, hogy jó úton haladunk. Fontos ugyanakkor, hogy a kohéziónak része kell legyen az egészséges verseny, amely arra sarkall mindenkit, hogy a legjobb legyen, hogy a lehető legtöbbet hozza ki önmagából.

– Mennyire nehezíti meg a SZJA munkáját, hogy az ernyő alá sokszínű klubok tartoznak? Gondolok itt arra, hogy vannak magánklubok, de vannak minisztérium által fenntartott alegységek is.

– Próbálunk ezeknek a specifikus elvárásoknak megfelelni. Nem könnyű olyan rendszert összeállítani, amely szem előtt tartja minden egyesület jogi, intézményi és szakmai hátterét, de a bizalom és a megértés számos ilyen problémát meg tud oldani. Az utóbbi években a minisztériumi rendszerben működő egyesületek számos kompromisszumot kötöttek a utánpótlás rovására. Ma már ezekről nyíltan tudunk az egyesületek vezetőivel beszélni, szeptembertől Csíkszeredában például úgy szeretnénk az ISK-val és a Polgármesteri Hivatallal közösen indítani az U8-as és U10-es korosztályokat, hogy minden edző százszázalékos munkát végezzen, az aktív sportolói státus ne hátráltassa az utánpótlás terén végzett munkát.

– A Tusványosi „Jégkorong utánpótlás” című előadásban is elhangzott, hogy a jövő az infrastrúktúra-szakma-gyerek hármasán fekszik. Kétségtelen az előremozdulás, ám mi várható a jövőben? Melyek ezen hármas fejlődésének a sarokkövei?

– Mindenki tudja, hogy a jégkoronghoz első sorban jégre, jégpályára van szükség. Az első sátortetős műjégpályát Csíkszeredában adtuk át, az ősz folyamán további kettőt üzemelünk be, egyet Gyergyószentmiklóson, egyet pedig Sepsiszentgyörgyön. A szakmai stáb hónapról hónapra bővül, továbbra is számítunk a külföldi szakemberek munkájára, az ők mentorálásával a hazai szakemberek folyamatos képzésén dolgozunk. Több mint 40 Székelyföldi edzővel vagyunk szerződéses viszonyban. A gyereklétszám növelése érdekében pedig egész Székelyföldre kiterjesztettük a Csíkszeredában jól bejáratott kori oktatási programot, illetve intenzív toborzási munkába kezdtünk.

– A székelyföldi jégkorong utánpótlás egyik legnagyobb problémája a tömeges elvándorlás volt, amely során különböző korosztályok nemhogy lyukasak maradtak, hanem megszűntek létezni. Kialakult egy párbeszéd a Magyar Jégkorong Szövetséggel és megoldás küszöbére került a probléma. Mit várhatunk a szabályzásoktól?

– Az tömeges elvándorlás megállítására első sorban olyan feltételeket kell teremteni itthon is, hogy egyre kevesebb gyerek és szülő gondolkozzon azon, hogy máshol próbál szerencsét. Ez után jöhetnek az adminisztratív és más jellegű intézkedések. Az infrastrukturális és szakmai háttér első sorban ezt szolgálja. Ugyanakkor intenzív tárgyalásokat folytattunk és folytatunk a Magyar Jégkorong Szövetség vezetőivel annak érdekében, hogy a megfékezzük a tömeges elvándorlást. Sajnos a „játékosrablás” Magyarországon is nagy problémát jelent, ezért az MJSZ úgy döntött, hogy 9. osztályig betiltja a játékosok átigazolását, U16 és U18-ban pedig korlátozásokat vezet be. Ugyanakkor kötelességünk megteremteni a lehetőséget, hogy a legjobb, legtehetségesebb gyerekek tovább léphessenek, ha erre tudásuk és munkabírásuk feljogosítja, akkor a magyar vagy más bajnokságokban játszhassanak, és ha kiérdemlik, magukra ölthessék a magyar válogatott címeres mezét.
A 2017/2018-as idényre összeállt az Akadémia korosztályos rendszere, az a támogatási és versenyeztetési rendszer, amelyen már csak apró módisításokat, csiszolásokat szándékozunk eszközölni. Ezen rendszer alapján az U8-U10-es korosztályokban a legfontosabb támogatást a kori oktatási programokra, a szervezett és összehangolt toborzásra, az edzők bérezésére és képzésére fordítjuk. Óriási segítséget jelent majd mind a 8 utánpótlás központban, hogy a 3 nagy központ 50-50, a kisebbek pedig 25-25 teljes gyerek felszerelést kap a szezonkezdéskor. Ezen kívül ugyancsak az Akadémia biztosít korosztályonként és központonként egy-egy teljes gyerek kapus felszerelést. Ezzel, és a támogatás jövőbeli folyósításával megoldjuk a toborzás egyik legnagyobb problémáját. Közel 300 teljes jégkorong felszerelést bocsátunk a székelyföldi kisgyerekek rendelkezésére az utánpótlás-nevelő egyesületeken keresztül.

– További probléma az utánpótlásban, hogy nincs átmenet az ifjúsági korosztályból a felnőtt csapatokba. Milyen megoldások várhatóak, mivel lehet kiküszöbölni ezen problémát?

– Sokat foglalkoztat a kérdés, beszéltünk is már részletesen a székelyföldi egyetemista csapat összeállításáról. Ma úgy érzem, hogy sem a játékos létszám, sem a technikai és anyagi háttér nem adott ehhez, de szinte biztosra állíthatom, hogy jövő év szeptemberére összeáll a kép és adottak lesznek a feltételek egy ilyen csapat létrehozására. Szükségünk van a csíkszeredai testnevelési fakultásra a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem keretén belül, ezzel kapcsolatosan a FK Csíkszereda vezetőijével közös lobbyt folytatunk. Célunk, hogy 8 éves kortól az egyetemi évekkel bezárólag egy világos jövőképet, járható utat biztosítsunk minden sportolni, jégkorongozni szándékszó gyerek számára.

– A piramis csúcsa mindig a felnőtt csapat. Milyen az együttműködés a jelenlegi két székelyföldi felnőtt csapattal a Gyergyószentmiklósi Progymmal, illetve a Csíkszeredai Sportklubbal?

– Annak ellenére, hogy az Akadémia elsődleges célja a játékosnevelés a székelyföldi felnőtt csapatok számára, ma még kevés a közös téma és a konkrét együttműködés. Mivel az Akadémia számára az első év az alapok lerakásáról szólt, nem vagyunk elkésve. Több alkalommal tárgyaltunk Póra Róberttel és a csíkszeredai szurkolók képviselőivel. Úgy látom, hogy Csíkszeredában a felnőtt csapat Bukarestből kinevezett vezetője nem tud közép-hosszú távra tervezni, képtelen együttműködni Csíkszereda Önkormányzatával, a fiatal tehetséges játékosokra vonatkozó politikája kiszámíthatatlan és kaotikus. Mi sem az együttműködéstől, sem az anyagi támogatástól nem zárkózunk el. Mindkettőnek látom a szükségességét és megvan rá az anyagi fedezet is. De elsősorban értelmetlennek látom beállni a felnőtt csapat mögé Csíkszereda Polgármesteri hivatala nélkül. A Sportclub akkor lesz ismét a székelyföldi jégkorong emblematikus csapata, amikor a szurkolók, a szponzorok, az önkormányzat és az Akadémia egy emberként áll a csapat mögött. Erre ma sajnos, első sorban személyi okok miatt nincs lehetőség.
A Progymmal, a klub vezetőin keresztül, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, az első évben még konkrét eredményekről nem beszélhetünk.
Az évek múlásával a felnőtt csapatokkal egyre szorosabb lesz az együttműködés, az egyetemista csapat elindításakor például azt javasoljuk, hogy játékosok a kezdetektől a Sportclub és a Progym leigazolt játékosai legyenek, kölcsönadásos rendszerbe igazoljanak át az egyetemista csapathoz, ahonnan az egyetemista évek utána közvetlenül a két felnőtt csapathoz térnek vissza. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia az egyetemista csapaton kívül, a karcfalvi központ befejezése után, akadémiai csapatként U16-os és U18-as utánpótlás csapatokat fog versenyeztetni, felnőtt jégkorongban részt venni nem fogunk. Célunk a gyerekek képzése, a profi játékosi életre való felkészítése, a felnőtt csapatok számára olyan generációk kinevelése, akik nem csak játékosként, de emberként és magyarként is megállják majd a helyüket itthon és a nagyvilágban egyaránt.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia