Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Kihívásokkal teli év következik
2018-01-02
 

Kézdivásárhely-kupára került sor a napokban tizennégy csapat részvételével az újonnan átadott kézdivásárhelyi műjégpályán, ahol rögtönzött sajtóbeszélgetést tartott a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, Tánczos Barna, illetve az SZJA ügyvezető igazgatója, Nagy Attila.

A beszélgetésen egy rövid számadás keretében ismertették a 2017-es esztendő eredményeit, illetve vázolták a 2018-as terveket.

Sport téren Nagy Attila a legnagyobb előrelépésnek azt tekinti, hogy lassan minden alközpontban beindul a korábban megálmodott Korisuli-program, így a tervek szerint mintegy 3000 előkészítős, első-, illetve második osztályos gyermek tanul meg korcsolyázni. Ezt a programot a helyi önkormányzatok bonyolítják le, az SZJA pedig szakmai-, illetve részben anyagi segítséget nyújt. Rendkívül fontos előrelépés, hogy az SZJA edzőlétszáma növekedett, elérve az optimális szakemberszámot. Az edzőknek szakmai fejlődésük érdekében rendszeresen szerveznek képzéseket, illetve szemináriumokat.

A jövő év egyik legnagyobb kihívása a Hokisuli-program bővítése lesz. Ahol már működik, mint például Csíkszeredában, világosan látszik az eredménye, hiszen az U8-as korosztályban már több mint 50 gyerek jár jégkorongozni. Cél, hogy ebben a korcsoportban minél több tehetséges gyermeket bevonjanak a programba.

Az infrastrukturális fejlesztésekre rátérve Tánczos Barna újdonságokkal is tudott szolgálni. A sepsiszentgyörgyi, illetve a gyergyószentmiklósi sátortetős műjégpálya építkezésének első fázisa, a talajmunka befejeződött, és januárban a sátor felhúzása következik. Hasonló sátortetős műjégpálya építésének finanszírozását hagyta jóvá a magyar kormány decemberben, melyet Marosvásárhelyen létesítenek. Az építkezés idén kezdődik, akárcsak Csíkkarcfalván a kollégiumé. Egyébként a felcsíki településen ősz óta már a metodikai központot építik, amellyel – az enyhe télnek is köszönhetően – remekül halad a kivitelező. Úgy tűnik, hogy 2018 őszétől birtokba is vehetik a sportolók.Az SZJA a 2017-es esztendőben minden korosztály számára segítséget nyújtott az alközpontokban. A kisebbek 30-30 rend felszerelést, mezeket, illetve kapusfelszerelést kaptak, az U12-14-es korosztályoknak a magyar bajnokságban való részvételét finanszírozták, míg az U16-U18-as csapatok, a magyar bajnokságban való részvételi költségek mellett, korcsolyával, ütővel, felszereléssel, kapusfelszereléssel gazdagodtak.

Kihívások maradtak bőven az idei esztendőre is. Ilyen a már többször szóba került egyetemista csapat létrehozása, amelyről folyamatos tárgyalások zajlanak a két érintett felnőtt alakulattal, a Csíkszeredai Sportklubbal, illetve a Gyergyószentmiklósi Progymmel. Ugyanakkor a Magyar Jégkorong Szövetséggel fennálló kapcsolat elmélyítése is nagy hangsúlyt kap 2018-ban.

„Fontos tudni, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csak egy részét nyújtja a finanszírozásnak. Szükség van a helyi önkormányzatok támogatására, a programok felkarolására, mert különben nincs fejlődés. Eddig mindenhol partnerekre leltünk az önkormányzatokban, köszönet az eddigi hozzáállásukért. Reméljük, az együttműködés 2018-ban is folytatódik majd” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia