Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
„Jó tanuló, jó sportoló díjat” kapott az SZJA U18 csatára, Antal Csongor
2021-01-28
 

Informatikát tanul az iskolában, egy évvel ezelőtt Lausanne-ban részt vett az ifjúsági olimpián, de korábban az U15-ös magyar válogatottban is megfordult. Most „Jó tanuló, jó sportoló” díjban részesült. Antal Csongor a gyergyószentmiklósi csapattal a román bajnokságban, az SZJA-s együttessel pedig a magyar bajnokságban szerepel, de közben a tanulásra is nagy hangsúlyt fektet. A 17 éves csatárral beszélgettünk a mostani elismerésről és a sport – iskola kapcsolatról.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2020-ban is meghirdette a „Jó tanuló, jó sportoló” pályázatot, amelynek célja, hogy elismerje azokat a külhoni magyar fiatalokat, akik az iskolai kiválóság mellett valamilyen sportágban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A felhívásra Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Horvátországból és Muravidékről is jelentkeztek. Összesen 247 fiatal pályázott, amelyből 19-en részesültek az elismerésben.

A díjazottak között volt Antal Csongor is, aki a Gyergyószentmiklósi ISK sportolójaként a hazai versenysorozatokban szerepelt az elmúlt évek során, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia színeiben pedig a magyar bajnokságban is pályára lépett. Csongor jelenleg a Salamon Ernő Elméleti Líceum intenzív matematika-informatika osztályába jár, ahol rendre magas tanulmányi átlaggal zárja a tanévet.

Elmondása szerint az iskolában főként a reál tárgyak mennek jól neki, különösen az informatikát, a programozást kedveli. Szeret és tud is önállóan tanulni. A sportban is komoly sikerekkel büszkélkedhet, ugyanis 2019-ben pályára lépett a Négy Nemzet Tornán a magyar U15-ös válogatott tagjaként Ausztria, Olaszország és Szlovénia ellen. 2020-ban egyedüli férfi jégkorongozóként képviselte Romániát a Téli Ifjúsági Olimpián Lausanne-ban.

Az alábbi rövid interjúból kiderül, milyen hozzáállás, milyen gondolkodásmód kell ahhoz, hogy valaki „Jó tanuló, jó sportoló” díjban részesüljön.


A tanulás és a sport a te életedben nagyon jó egyensúlyban vannak. Miért tartod fontosnak, hogy mindkét területre egyformán koncentrálj?

A sportot az egészség és a mozgás miatt csinálom, de nyilván nagyon szeretem. Az iskolát szintén hasznosnak tartom, mert általa tudom fejleszteni a gondolkodásomat. Mindkettő fontos, mert ha jobbá válik a gondolkodásom, azt a hokiban is alkalmazni tudom. A jégen is nagyon sok olyant sajátítok el, ami az iskolában van segítségemre. Mivel csapatsportról van szól, megtanulok bánni a társaimmal, tisztelni másokat, kezelni az érzéseimet.

Mi kell ahhoz, hogy a tanulás és a hoki is beleférjen egy 17 éves fiatal napjaiba? Te hogyan szervezed meg?

Én azt gondolom, hogy ha órákon odatesszük magunkat és figyelünk, akkor nem szükséges annyira sok plusz energiát belefektetni iskolán kívül, könnyebben meg lehet oldani, abszolút megfér a kettő egymás mellett.

Mit tanácsolnál azoknak, akik szerint a magas szintű sport mellett nem jut idő a tanulásra, vagy a komoly tanulás mellett nincs idő sportolni?

Aki azt mondja, hogy túl sokat tanul, ezért nincs ideje sportolni, annak azt üzenném, hogy egy idő után elfárad az agya, úgyhogy nem tud ugyanúgy figyelni folyamatosan, szüksége van arra, hogy szellemileg kicsit kikapcsoljon, és erre nagyon jó a sport. Aki szerint pedig a sport mellé nem fér be a tanulás, annak azt mondanám, hogy ez abszolút nem igaz, mert fizikálisan nagyon rövid idő alatt elfárad az ember, nem lehet egész nap intenzíven edzeni még profi sportolóként sem, úgyhogy a maradék időbe bőven belefér a tanulás is.

Mik a terveid a középiskola után tanulás és sport szempontjából?

Külföldön szeretném folytatni. Mindenképpen be szeretnék iratkozni egyetemre, egy közép szintű informatika egyetemet célzok meg. A legerősebbek már tényleg nehezen férnének össze a hokival. A sportot is egy minél nagyobb csapatnál próbálom majd folytatni. Szívem szerint rögtön Ausztriába kerülnék, de nem tudom, hogy ezt fogjuk-e tudni finanszírozni. Hogyha nem jön össze, akkor Budapestre mennék.

A Csongorról készült bemutatkozó kisfilm IDE kattintva érhető el. 

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia