Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Jens Brändström: A profi hozzáállás alapelvárás a Sapientiánál
2021-08-23
 

Egy évvel ezelőtt vette át a Sapientia U23 irányítását, márciusban szerződést hosszabbított, így már második idényére készül az egyetemista csapat élén. Jens Brändströmmel, a Sapientia U23 vezetőedzőjével beszélgettünk a tavalyi szezon tanulságairól, a keret átalakulásáról, a következő időszak kihívásairól és a hétvégi Székelyföld Kupa küzdelmeiről.


Az első sapientiás szezonja a vírushelyzet miatt nem mondható átlagosnak. Mennyire sikerült megvalósítani a célokat, amikkel nekivágott a 2020-21-es idénynek?

Én egyértelműen jó szezonnak mondanám az előzőt, ugyanis csapatként meccsről meccsre jobbá váltunk, és rengeteg játékos tudott komoly lépéseket tenni az egyéni fejlődésében. Számos jó eredményt értünk el úgy a top csapatokkal, mint a játéktudásban hozzánk közelebb álló ellenfelekkel szemben. A srácok megértették, hogy ragaszkodnunk kell a taktikánkhoz, csapatszerkezetünkhöz, és folyamatosan rengeteg munkára van szükség a siker érdekében. Ez kell ahhoz, hogy profi játékossá váljanak, és persze mindenki igyekezett hozzátenni egy kis extrát is.

A játékosok fejlődését az is mutatja, hogy többen közülük profi szerződést kaptak.

Szerintem jó néhányan megértek arra, hogy kipróbálják magukat egy szinttel feljebb. Remélem úgy érzik, hogy sokat tanultak a mögöttünk hagyott szezonban. Ugyanakkor még sok munkába fog kerülni, hogy igazán „nagy” jégkorongozókká váljanak, hiszen önmagában a profi szerződés még nem garancia semmire. Nagyon örülök a sikerüknek, és követni fogom őket ezentúl is.

A márciusi szerződéshosszabbítása óta tudható, hogy a következő idényben is ön vezeti a Sapientia U23-at. Közben azonban nagyon megváltozott az együttes kerete, sokan távoztak, helyükre új játékosok érkeztek. Hogyan befolyásolja ez a munkamódszerét, a hozzáállását? 

A hozzáállásom mindig változatlan marad, szenvedéllyel fogok dolgozni, és megpróbálom a játékosaimnak a legjobb képzést, nevelést nyújtani. Természetesen könnyebb lenne, hogyha az előző évi keret egyben maradt volna, mert akkor egy megkezdett folyamatot kellett volna a következő szintre emelni. Így kicsit elölről kell kezdenünk az építkezést, de persze maradtak azért a tavalyi csapatból is néhányan, akik már ismerik a munkamódszert, a taktikát, így segíteni fognak, nekünk, edzőknek csakúgy, mint az új társaknak. Emiatt sokkal gyorsabban belerázódunk, mint egy évvel ezelőtt.

Ugyanakkor egy fiatal csapat vagyunk, nem fogunk rövidebb utakat keresni, vagy sietni. Minden lépést a kellő alapossággal kell teljesítenünk, hogy a fiúk megtanuljanak mindent, ami a profi hokihoz szükséges, legyen szó egyéni készségekről, mentális felkészültségről vagy taktikai fegyelemről. Bízom a fiúk eltökéltségében és motivációjában, abban, hogy tanulni akarnak, úgyhogy várakozással tekintek az előttünk álló feladatokra.

Az említett játékosok kiválása milyen hatással lesz a csapat dinamikájára?

Kulcsjátékosok távoztak, akik magasan tudták tartani a játékunk színvonalát nehezebb helyzetekben is, képesek voltak minőségi hokit játszani a liga legjobb csapataival szemben is. Ez természetesen veszteséget jelent, de igazából egy lehetőség a többiek számára, hogy betöltsék ezeket a szerepeket. A tavalyi szezon előtt pontosan ugyanez volt a helyzet, akkor is néhány játékos előlépett, és megragadta az adódó lehetőségeket. Biztos vagyok benne, hogy ez most is így lesz. 

Az ön munkája szempontjából miben lesz más az új szezon, hiszen most már ismeri a környezetet, a szervezetet, a csapatot körülvevő embereket?

Ahogy már említettem, a hozzáállásom változatlan lesz, de a lécet, az elvárásokat egy kicsit magasabbra fogom tenni. Arra számítok, hogy az elvárt játékunk hamarabb és jobban ki tud alakulni. Persze könnyebbséget jelent, hogy ismerem a helyet, az ellenfeleket, a környezetet. Ez abban is segíteni fog, hogy pontosabban, helyesebben tudjam megfogalmazni az elvárásaimat, a céljaimat a csapattal kapcsolatosan.

Egy barátságos meccsen már túl van a Sapientia, hétvégén viszont újabb három találkozó vár az együttesre a Sportklub, a Háromszék és a Steaua ellen a Székelyföld Kupán. Mire számít ezen a tornán, mi lesz a szerepe a felkészülés szempontjából?

Először is három igazán nehéz meccs vár ránk. Úgy fogunk nekimenni mindegyiknek, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, és hinni fogunk a győzelemben. Szeretném, ha úgy játszanánk, ahogyan gyakorlunk, készülünk. Tökéletes hozzáállást és kemény küzdőszellemet szeretnék látni 60 percen keresztül. Néhány játékost még nem volt alkalmam ilyen szintű ellenfelekkel szemben éles helyzetben látni, úgyhogy érdekes lesz, hogyan hat az ő teljesítményükre az új kihívás. 

Három kulcsszóban hogyan foglalná össze a Sapientia U23 következő szezonjának törekvéseit?

Profizmus, nevelés, jókedv.

Profi hozzáállásra lesz szükség, hogy elérjük a céljainkat, ez alapelvárás a Sapientiánál. A nevelés alatt azt értem, hogy egy fiatal, fejlesztő együttes vagyunk, ahol szükség van megfelelő képzésre, megfelelő útmutatásra ahhoz, hogy jobbá váljanak a játékosok. Ugyanakkor érezniük kell, hogy megvan a kellő türelem az edzők és a környezet részétől, hogy szabad hibázni is. Ha ez megvan, akkor a legjobb önmagukká tudnak válni.

A hoki a legcsodálatosabb sportág, ezért élvezni kell minden pillanatát, legyen szó edzésről vagy meccsről. A fejlődés, a célok elérése pedig szintén örömet okoz, hogyha kellő szenvedély is társul hozzá.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia