Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Jégkorong-világkupa Székelyföldön?
2022-10-25
 

Sportdiplomáciai szempontból rendkívül fontos vendégei voltak az elmúlt napokban a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának. Az Európai Egyetemi Jégkorong Liga (EUHL) mellett egy tengeren túli egyetemi bajnokság vezetői is látogatást tettek nálunk. Az egyeztetések elsődlegesen egy közelgő együttműködésről szóltak, ugyanis várhatóan 2023 áprilisában mi adhatunk otthont az egyetemi játékosok világkupájának.

Az Európai Egyetemi Jégkorong Ligával a Sapientia U23 csatlakozása óta nagyszerű munkakapcsolat alakult ki. Két alkalommal is rendezhettünk már a szervezet égisze alatt kisebb tornákat, amelyek jól sikerültek. Nem ért tehát váratlanul, amikor az EUHL képviselői azzal kerestek meg bennünket, hogy az európai kontinensen tartandó egyetemi világkupának legyünk a házigazdái.

A megkeresést egy sor konkrét lépés, tervezés követte. A napokban az American Collegiate Hockey Association (ACHA) elnöke, Paul Hebert és ügyvezető igazgatója, Craig Barnett tartózkodott Székelyföldön. Elkísérte őket az EUHL-t szervező egyesület, a European University Hockey Association elnöke, Jaroslav Straka, valamint alelnöke, a korábbi NHL-sztár Lubomir Sekeras.

Körútjuk során meglátogatták a régió jégpályáit, szemügyre vették a Székelyföldi Jégkorong Akadémia infrastrukturális adottságait. A látottak alapján mindannyian pozitív véleményt nyilvánítottak, és úgy ítélték meg, hogy Székelyföld méltó otthona lehet a 2023-ban tartandó World Cup of Collegiate Hockey nevet viselő rangos nemzetközi tornának. Ezen várhatóan a házigazda Románia válogatottja mellett az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Szlovákia, Lengyelország, Csehország is jelen lesz, de szóba került Svédország, Ausztria és Magyarország is.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia felcsíki bázisán tett látogatás után a vendégekkel beszélgettünk az általuk képviselt szervezetről, székelyföldi élményeikről, valamint az együttműködés lehetőségeiről.

Az Európai Egyetemi Jégkorong Liga első embere, Jaroslav Straka több éve dolgozik együtt a Sapientia U23-mal, illetve a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával, ezért neki már korábbról is voltak tapasztalatai Székelyfölddel kapcsolatban, de így is meglepte őt az SZJA aktuális helyzete.

„Eléggé lenyűgözött bennünket, amit itt láttunk. Csodálatos, hogy a gyönyörű természeti adottságok között egy kis faluban ilyen modern akadémia épült fel kollégiummal, orvosi központtal. Nagy tiszteletet érdemel mindez. Sokat beszélgettünk egymás között az itteni fejlesztési programról akár más országokkal összehasonlításban is, és azt gondolom, hogy nagyon jó irányba haladnak a dolgok, hamarosan utolérhetnek előrébb járó hokis nemzeteket. Biztos vagyok benne, hogy 5 év múlva hasonló szinten fogunk versenyezni” – mondta a szlovák sportvezető.

A világkupa rendezésével kapcsolatosan leszögezte, hogy rendkívül jók az infrastrukturális feltételek, szép a hely, igazán komoly munka folyt itt. A rendezéshez szükséges épületek kis területen, egymáshoz közel fekszenek, ez pedig ideálissá teszi a helyet egy nagyszabású sportesemény megszervezéséhez.

Az EUHL-elnök az együttműködés eddigi tapasztalatairól is mesélt.

„Amikor Horvát Tamás és Nagy Attila először megkeresett bennünket, akkor nem sokat tudtunk még az itteni jégkorong helyzetéről. Néhány mérkőzés után láttuk, hogy felkészült szakemberek dolgoznak, képzett játékosok érkeznek innen az EUHL-be, akik azonos szintet képviselnek, mint a többi részt vevő csapat” – nyilatkozta Jaroslav Straka.

A liga képviseletében Lubomir Sekeras alelnök is jelen volt a látogatáson. A korábbi szlovák válogatott jégkorongozó hazájában és Csehországban is hosszú ideig játszott a legmagasabb szinten, de karrierjének csúcsát az NHL-ben eltöltött több, mint három év jelentette. Ez alatt összesen 213 meccsen lépett pályára.

Az egykori sztárjátékos kollégájához hasonlóan elismerően beszélt a látottakról, de elsősorban hangsúlyozni szerette volna, hogy egy kelet-európai régióból, Székelyföldről indulva is be lehet futni egy, az övéhez hasonlóan fényes karriert.

„Szerintem minden a szívből, a lélekből jön, mert rengeteg áldozatra van szükség a játékostól, korán kell kelnie, sokat kell dolgoznia, de ha szereti a sportot, szereti, amit csinál, akkor csak ki kell tartania és nagy sikert érhet el. Nem számít honnan származol, a legkisebb faluból is meg lehet csinálni, el lehet jutni a legmagasabb szintre. Hogyha folytatódik az a munka, ami itt elindult, hogyha a játékosok meghozzák a kellő áldozatot a szeretett sportágukért, az eredmények jönni fognak” – nyilatkozta bátorítóan Lubomir Sekeras.

Az American Collegiate Hockey Association égisze alá közel 500 csapat, három férfi és két női divízió, 13000 játékos tartozik, akik 48 különböző USA-beli államot és két kanadai tartományt képviselnek. A szervezet elnöke, Paul Hebert elsősorban a Székelyföldre tervezett egyetemi világkupa, a World Cup of Collegiate Hockey kulisszái mögé igyekezett betekintést nyújtani.

„Nagyszerű a kapcsolatunk, jó ideje együttműködünk az Európai Egyetemi Jégkorong Ligával, amelynek a Sapientia U23 is tagja. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy újabb projekteket kezdeményezzünk a világ különböző pontjain. Szeretnénk az egyetemi sportolókat eljuttatni új helyekre, ahol olyasmit tapasztalhatnak meg, amit soha máskor az életük során. Sokkal többről van szó tehát, mint a jégkorongról. Az is a cél, hogy a játékosok kipróbálják a helyi konyhát, megismerjék a kultúrát, új élményekkel, tapasztalatokkal térjenek haza, amit megoszthatnak másokkal” – ismertette a közelgő esemény hátterét az ACHA elnöke.

„Azt hiszem, hogy nagyon jó a környezet, nagyon jól meg lehet itt szervezni a világkupát. Remélem lesznek lelkes szurkolók is. Persze, kaotikus időket élünk, már korábban is szerettünk volna jönni, de a koronavírus-járvány miatt nem tudtunk. Nagyon reméljük azonban, hogy itt meg fog valósulni a tervezett torna, az infrastruktúra, a környezet adott hozzá. Nagyon tetszik, amit tapasztalunk, tudjuk, hogy megbízhatunk az itteni emberekben” – mondta Paul Hebert.

Craig Barnett, az ACHA ügyvezető igazgatója az SZJA rendszerét az USA-beli akadémiák kapcsán méltatta. Elmondása szerint egy ilyen intézmény hatása, jelentősége messze túlmutat a sporton, hatalmas szerepe van a közösség életére nézve is.

„Először vagyok itt, és azt tapasztalom, hogy a hely gyönyörű, az emberek vendégszeretőek, a jégkorongos infrastruktúra pedig kivételes, ezért azt gondolom, hogy az egyetemi jégkorongozók amikor majd idejönnek, nagyszerű élményekkel fognak gazdagodni” – kezdte a kanadai származású szakember.

„Az Egyesült Államokban is nagyon népszerűek lettek az akadémiák. Meggyőződésem szerint az itteni adottságok, amik a gyerekek fejlesztését célozzák egészen a legkisebb kortól kezdődően, nemcsak a jégen fognak változást elérni. Az emberi minőségben, tanulmányi eredményben is hatalmas előrelépés lesz tapasztalható a sportolóknál. Szóval le a kalappal azok az emberek előtt, akik anyagilag és más erőfeszítéseik révén lehetővé teszik, hogy a szülőknek és gyerekeknek ilyen fantasztikus lehetőségeik legyenek, mint ez az akadémia.” – osztotta meg véleményét Craig Barnett.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia