Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Horvát Tamás: A tanulni és hokizni vágyó fiatalok első opciója szeretnénk lenni
2021-05-23
 

A mögöttünk hagyott szezonban az Európai Egyetemi Hoki Liga egyetlen rendezvényének a Sapientia U23 volt a házigazdája. A már második alkalommal megszervezett EUHL Sekler Cup után Horvát Tamással, az egyetemista csapat elnökével beszélgettünk. Szó esett az utóbbi időszak sikereiről, a csapat körüli változásokról, a keret átalakulásáról és a középtávú tervekről is.


A járványhelyzet miatt az EUHL-ben egyetlen hivatalos meccset sem tudtak játszani idén, a Sekler Cup azonban így sem maradt el. Mi kellett ahhoz, hogy ilyen körülmények között is meg lehessen szervezni a tornát?

A liga, a benne szereplő együttesek és a mi célunk is azonos volt, mérkőzéseket szerettünk volna játszani hozzánk hasonló játékerőt és értékrendet képviselő egyetemi csapatokkal. Ez sajnos a világjárvány miatt csak Románia területén jöhetett össze, ugyanis a cseh és szlovák topligák kivételével az említett országok bajnokságai nem indulhattak el ebben az idényben.

A mi terveinkben eredetileg is szerepelt a II. Sekler Cup megszervezése de nem gondoltuk a szezon elején, hogy ez lesz az egyetlen eseményünk az idei egyetemista hokiidényben.

Egy évvel ezelőtt magasra tettétek a lécet a hazai tornával, téged választottak a szezon legjobb menedzserének is. Az tavalyihoz képest hogy sikerült a mostani?

Sportdiplomáciai és menedzsment szempontból is jól sikerült a tavalyi évünk hiszen már az első EUHL-es szezonunkban bizalmat szavaztak nekünk a liga vezetői, és talán a sorozat legrangosabb eseményének a szervezését bízták ránk. Az első Sekler Cupot nagy érdeklődés övezte a székelyföldi jégkorongkedvelők körében is, hiszen minden mérkőzésre népes közönség látogatott el.

Az idei kupán sajnos nem lehettek jelen nézők, csak a Youtube-csatornánkon, illetve a közösségi média felületeinken követhették az eseményeket. Ez sokat elvett a torna hangulatából, hiszen senkinek nem jó üres lelátók előtt játszani. Összeségében, ha a torna színvonalát, illetve a szervezésre érkezett visszajelzéseket nézzük, egy újabb sikeres sporteseményt tudhatunk magunk mögött.

A bajnokság nem rajtolhatott el, így a Sekler Cup meccsei nem számítottak bele az EUHL végelszámolásába. Milyen befolyással volt a játék minőségére, hogy „csak” barátságos torna volt az idei?

Egyáltalán nem volt negatív hatása annak, hogy nem EUHL-es tétmeccsek zajlottak Karcfalván. Ennek köszönhetően olyan játékosok is szerepelhettek, akiket egyébként nem nevezhettek volna az EUHL-be, mert profi hokisnak minősülnek, vagy nem tanulnak már. Így lehetett jelen többek között a szlovák U20-as válogatott első számú kapusa vagy több szlovák és cseh U20-as topligából érkező játékos. Tehát az idei Sekler Cup nagyobb hokicsemegének számított a tavalyinál.

Az pedig, hogy a torna „csak” barátságos volt, nem érződött a csapatok hozzáállásán. Mindenki nagyon motiváltan és sikerre éhesen korcsolyázott ki a jégre, néhány mérkőzésen már-már playoff-hangulat uralkodott.

Voltak egészen jó iramú, fizikális mérkőzések, és ezekhez a Sapi is fel tudott nőni. Hogy értékeled a csapat teljesítményét, éreztél-e különbséget a tavalyi Sekler Cuphoz képest?

Minden mérkőzésünkön mi diktáltuk a tempót, és harcoltunk a győzelem megszerzéséért, ami szerintem nagyon jó jel. A végső győzelem elsősorban azért nem jött össze, mert helyzetkihasználásban nem voltunk elég jók, emellett fejlettebb jégkorong-kultúrából érkező csapatokkal találkoztunk, ami néha meglátszott a fontos momentumokban. Összességében büszke vagyok a csapat tagjaira, hogy egy ilyen hosszú és monoton idény után is határozottan léptek pályára.

Tavalyhoz képest taktikailag és játéktudásban is sokat fejlődtünk. Ha ez a tendencia folytatódik, a következő idényben ott lehetünk az EUHL topcsapatai között.

Fennállásának harmadik idényét zárta le a Sapientia U23. Miről szólt ez a szezon a csapat számára? Milyen sikereket, illetve kudarcokat kellett elkönyvelni?

Sportszervezési szempontból a nemrég lezárt szezon a kiszámíthatatlanságról és a folyamatos újratervezésről szólt, amely nemcsak a stábnak, hanem a csapatnak is különösen sok nehézséget okozott.

Mentálisan megterhelő és fizikálisan fárasztó idényen vagyunk túl. A fiatal játékosok fejlődése szempontjából elengedhetetlen a rendszeres meccsterhelés. Ez csak részben volt adott, helyette az edzéseken kellett minél hatékonyabb munkát végezni. Azt gondolom, hogy egyhangúbb volt a játékosok számára a szezon, de sikerült a rendszeres, jól átgondolt edzésmunkával kompenzálnunk a járvány okozta kiesést.

Ki kell azonban emelni, hogy több ízben meg tudtuk nehezíteni a nagycsapatok dolgát, valamint felértünk a bukaresti Steaua szintjére. A fővárosiakkal minden alkalommal ki-ki mérkőzéseket tudtunk játszani, le is győztük őket. Sajnos a végen ők örülhettek az ötödik helynek.

2020 nyarán több játékos is azért hagyta el az egyetemista csapatot, mert Erste ligás együttestől kapott szerződést. Messze van még a következő idény rajtja, de lehet-e tudni már biztos távozókról?

Reméljük, a keret legjobbjai idén is esélyt kapnak a bizonyításra egy magasabban jegyzett csapatnál, és meg is tudják majd ugrani a lécet. A profi együttesekkel folyamatos kapcsolatban vagyunk, figyelemmel kísérik a munkánkat, ismerik a jégkorongozóinkat.

Néhány játékosunk betöltötte a 23. életévét. Előttük több út is áll. Vagy felnőtt csapatban folytatják, vagy pedig segítünk nekik, hogy más szerepkörben helyezkedjenek el a sportágon belül. Nagy szükség van minőségi játékvezetőkre, illetve fiatal, képzett edzőkre is, hiszen rengeteg gyerek kezdett jégkorongozni Székelyföld-szerte.

Nyilván új játékosokra is lehet számítani. Hogy fog zajlani a kiválasztás, a keret kialakítása?

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy most is a teljes nyár egy próbaidőszak lesz mindazok számára, akik szeretnék a Sapientiánál folytani. Augusztusban fogjuk kialakítani a végleges névsort a soron következő idényre.

Az aktuális keretünk nagy része velünk kezdte a felkészülést, hozzájuk csatlakoztak az U18-as korosztályból kinőtt játékosok, valamint páran Magyarországról is hazatértek. Folyamatosan egyeztetünk néhány fiatal hokissal, akik szintén tervezik, hogy csatlakozzanak hozzánk, de még az érettségi vagy más ajánlatok miatt nem döntöttek a jövőjükről.

Mit érdemes tudniuk azoknak a játékosoknak, akik a következő idénytől csatlakozni szeretnének a Sapientia U23-hoz?

A szakmai stáb és a menedzsment is azt tartja a legfontosabbnak, hogy jó munkamorállal rendelkező, jó karakterű, fegyelmezett fiatal hokisokat tudhassunk a csapatunkban, akiknek ugyanolyan fontos az, hogy az iskolai tanulmányaik rendben legyenek, mint az, hogy profi jégkorongozóvá váljanak. Célunk egyértelmű: biztosítani szeretnénk a Sapientia U23 csapatától kikerülő játékosoknak, hogy a jégkorong területén vagy az általuk tanult civil szakmában boldogulni tudnak.

Az elmúlt években bőven volt példa arra is, hogy Magyarországról tértek haza fiatal jégkorongozók a Sapihoz. Miért vonzó az egyetemista csapat, mit nyújt ezeknek a játékosoknak?

A Sapientia igyekszik profi körülmények között lehetőséget biztosítani a színvonalas szakmai munkára. Ehhez társul egy nyitott, kommunikatív menedzsment és jól átgondolt, magas szintű versenyeztetés.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy klubunk ideális hely legyen a fejlődni vágyó fiatal játékosoknak. Sportolóinktól, valamint külsős szakemberektől kapott visszajelzések alapján jó úton haladunk, hogy a 23 év alatti, tanulni és hokizni vágyó sportolók első opciója legyünk, amikor csapatot választanak.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia