Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Hol tart a székely hoki U18-as korosztálya?
2021-07-14
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia 2016-os alapítása óta még nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy egy korosztály teljesen kinevelődhessen. Van azonban olyan generáció, amely nem akadémiai keretek között indult, de hasonló elvek határozták meg már az első lépéseit is, később pedig az SZJA-val készült. Arra voltunk kíváncsiak, hol tart most a Székelyföldön induló 2003-as évjárat.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia hivatalosan alig öt évvel ezelőtt, 2016-ban jött létre. A cél az volt, hogy a sportágat teljesen új alapokra helyezzük, meg tudjuk teremteni egy modern, magas színvonalú képzés infrastrukturális és szakmai feltételeit egyaránt.

Egy utánpótlás-nevelésre szakosodott intézmény esetében öt esztendő kimondottan rövid időnek számít több okból is. Egyrészt első lépésként létre kell hozni az edzésfeltételeket a lehető legszélesebb területen, hiszen elképzelhetetlen minőségi korcsolya-, illetve hokioktatás, ha a gyerekek nem férnek hozzá a lakhelyük közelében műjégpályához az év 8-10 hónapjában. Másrészt, ha valaki 2016-2017 környékén 6 évesen bekerült az akadémia rendszerébe, még mindig csak az U12-es csapatig jutott, vagyis még félúton sem jár a felnőtt jégkorong felé vezető úton.

Az első 5 év az infrastruktúra fejlesztése szempontjából jóval a várakozásokon felül alakult, elég a metodikai központra, a jégpályákra, illetve a kollégiumra gondolni.

Hosszú távon pedig az az igazán fontos, hogy hogyan töltjük meg élettel a pályákat, edzőközpontokat. A szakmai munka terén is nagy lépésekben tudtunk haladni. Körülbelül 8000 gyerek tanul korcsolyázni, több mint ezren hokiznak. A kezdeti 22 edző helyett már 53-an tanítják a gyerekeket. A szakmai fejlődés pedig nemcsak a mennyiségi mutatókban, de a minőségben is tetten érhető. Ezért dolgoznak mentoredzőink, ezért rendezünk havonta többször is továbbképzőket a szakembereknek.

Ezek a megvalósítások mind pozitív visszaigazolást jelentenek, ugyanakkor a legnagyobb büszkeség, a legnagyobb öröm számunkra az, ha növendékeink fejlődnek, sikereket érnek el.

Ahogy utaltunk rá, még jónéhány évet kell várnunk addig, amíg felnövekszik az első olyan generáció, amely az SZJA rendszerében kezdte a jégkorongot. Ezzel együtt is érdemes megvizsgálni, hogy azok a székely hokisták, akik az idei szezonban voltak az U18-as korosztály másodévesei, milyen sikereket értek el.

A 2003-as korosztály és az SZJA alapítása

Az akadémia csak 2016 nyarán alakult meg, de az a törekvés, amely az induláshoz vezetett, korábban is jelen volt a székely jégkorongban. 2014-2016 között már elkezdődött némi együttműködés a térség klubjai között, elindult egy közös, egységes székely hokiban való gondolkodás. Ennek középpontjában pedig éppen a 2003-as korosztály állt.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a nagyobb klubok, mint Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Felcsík, kipróbálták magukat egy közös, úgynevezett Sekler Select csapattal a nemzetközi mezőnyben.

Az első ilyen megmérettetésre Észak-Olaszországban, Bolzanoban került sor 2015 áprilisában. Ezen főként felcsíki és gyergyói gyerekek léptek jégre. A kiutazás előtt közös gyakorlásokon, edzőtáborokon készültek az U12-es játékosok.

Az Igor Loro Cup nevet viselő seregszemlén 6 országból 26 együttes mintegy 470 sportolója vett részt. A székelyföldi válogatott kiválóan szerepelt, a döntőig jutott, ahol a csehországi SC Kolin csapatával szemben alulmaradt, így ezüstéremmel távozott.

Egy évvel később a szeredai, felcsíki és gyergyói gyerekekből álló gárda szintén a szezon második felében egyfajta idényzáró szintmérőként ismét nemzetközi bajnokságra utazott. A helyszín ezúttal a csehországi Prostejov volt, és ugyanaz a korosztály vett részt a megmérettetésen, mint Bolzanoban.

A generáció tagjainak túlnyomó része aztán bekerült az akadémia rendszerébe, de akadt olyan is, aki rögtön külföldön próbált szerencsét.

A 2003-asok az SZJA színeiben ezután rendszeresen szerepeltek a magyar bajnokságban, ahol rendre jó eredményeket értek el. Az U16-osok között például kiváló teljesítményt nyújtottak, hiszen különleges körülmények között nagyon kevéssel maradtak le az elődöntőről.

2019 márciusában ugyanis Miskolc ellen egy nagyon emlékezetes összecsapásra került sor. A negyeddöntőben a három győzelemig tartó párharcban 1-1-re álltak a felek. A mindent eldöntő mérkőzésen pedig a mieink kettővel is vezettek, de végül búcsúztak a sorozattól. Sokáig úgy tűnt, hogy a mérkőzést befolyásoló bírói tévedések miatt újra lejátsszák az utolsó találkozót, de ez végül elmaradt.

Az idei szezonban ez az évjárat másodévesnek számított az U18-as mezőnyben. Ezúttal sem lehettünk elégedetlenek a magyar bajnoki szereplésükkel, ugyanis a rájátszásig vezető úton 22 mérkőzésből mindössze 3 alkalommal találtak legyőzőre az SZJA-s fiúk. A negyeddöntőben viszont már nem sikerült jó meccseket játszani a későbbi ezüstérmes MAC Budapest ellen. A kiírás nem tette lehetővé, hogy az osztrák bajnokságban is indulhassunk, részben emiatt nem tudtunk rövid idő alatt alkalmazkodni a MAC sebességéhez.

A negyeddöntős szereplésnél talán többre vágytunk volna ebben a korosztályban, időközben viszont a keret rengeteg változáson ment keresztül, hiszen jó néhány székely nevelésű játékos külföldre igazolt. Ez egyszerre jelentett sikerélményt és nehézséget számunkra.

Jó volt látni, hogy sok székelyföldi fiatal, illetve korábbi SZJA-s játékos szerepel a magyar és az osztrák bajnokság legjobb csapataiban, és kopogtat a korosztályos magyar válogatottak ajtaján. Közben pedig hiányérzetünk is volt, hogy ezek a kiváló SZJA-s, valamint az SZJA előtti időkben Székelyföldön nevelkedő játékosok nem segíthetik a csapatunkat a különböző tornákon.

Hol játszanak és hogy teljesítenek 2003-asaink?

A most nagykorúvá váló székelyföldi hokis generáció már 13 éves volt, amikor a mai formájában megalakult az akadémia, de a játékosok nagy része több éven keresztül edződött nálunk, és korábban is olyan szakemberek készítették fel legtöbbjüket, akik az SZJA munkáját is segítik.

Utánpótlás-nevelő szervezetként nyilvánvalóan nem a korosztályos bajnokságokon elért eredmények jelentik a legfontosabb fokmérőt. A megnyert meccsek is büszkeséggel töltenek el bennünket, de még büszkébbek vagyunk azokra a sportolókra, akiket támogatni tudtunk karrierjük elindulásában.

Ennek a generációnak egy része az elmúlt szezont is az SZJA csapatában versenyezte végig, de akad jónéhány olyan játékos, aki külföldön is megállta a helyét.

A teljesség igénye nélkül először vegyük sorra azokat az U18-as jégkorongozókat, akik 2020-21-es szezonban nem az SZJA mezében versenyeztek, de Székelyföldről indultak, és az SZJA-s edzők keze alól kerültek ki. A 2003-ban született generációról beszélünk, de akad köztük elvétve olyan név is, aki ezzel a társasággal edződött, de néhány hónappal később, 2004-ben látta meg a napvilágot.

Horváth Bence Gyergyóalfaluban született, Gyergyószentmiklóson és Felcsíkon jégkorongozott, tagja volt például a Bolzanoban sikert elérő U12-es együttesnek. Első külföldi állomáshelye Székesfehérvár volt, ahonnan hamarosan még magasabb szintre lépett. Jelenleg Finnországban a KalPa csapatánál játszik. Az idei szezonban az U18-as együttes tagjaként jóval pont/meccs átlag fölött termelt, ugyanis 29 találkozón 10 gólt és 27 asszisztot szorgoskodott össze.

Bence a magyar nemzeti csapatnak is meghatározó egyénisége. Tavasszal az U18-as magyar válogatott csapatkapitányaként St. Pöltenben vett részt egy négycsapatos tornán, ahol Lengyelország, Ausztria és Szlovénia volt az ellenfél. Akkor is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ugyanis a három meccs alatt összesen 9 pontot szerzett. Az egész szezonban mutatott játékának elismeréseként felkerült a Leveles Kupára esélyes jégkorongozók háromfős listájára is. Az elismerést a szezon legjobb ifjúsági játékosának ítéli oda a Magyar Jégkorong Szövetség.

Kedves Tamás az idei szezon előtt csatlakozott az Újpest csapatához, ahol minden versenysorozatban alapembernek számított, szerepelt a magyar és az osztrák bajnokságban egyaránt, de nyolc meccs erejéig segítette az U21-es csapatot is. Az U18-as magyar bajnokságban az együttesével a negyedik helyen végzett, és átlagban minden második mérkőzésen góllal vette ki a részét az UTE sikereiből.

Szilveszter Szilárd az előző idényben még szintén itthon, Csíkszeredában és az SZJA együttesében hokizott. Kedves Tamással együtt érkezett Újpestre. Ő is rendkívül hasznos tagja tudott lenni a magyar bajnokság 4. helyéig menetelő csapatnak, 35 találkozón 24 pontot termelt lila-fehér mezben, sőt az U21-esek között is van már két gólja.

Győrffy Szilárd is első külföldi szezonját teljesítette idén Székesfehérváron, előtte a csíkszeredai központban készült. A székely csatár nemcsak a csapatával megszerezett aranyéremnek örülhetett, de egyénileg is kiváló teljesítményt nyújtott. A teljes szezont figyelembe véve sikerült egy kevéssel pont/meccs átlag fölé mennie.

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U18-as együttesének sikeréből másik székelyföldi jégkorongozók is kivették a részüket.

Ambrus Csongorra Székesfehérváron már leginkább az U21-es csapatnál számítottak. Az idősebbek között sem volt távol attól, hogy átlagban minden mérkőzésen szerepet vállaljon egy gólban. Amikor az U18-as csapatban lépett jégre, szintén kiválóan ment neki a játék, ugyanis a döntő mérkőzései során ő volt a legeredményesebb a mezőnyben. A döntő 5 meccse alatt 4 gólt és 3 gólpasszt jegyzett.

Farkas László ugyancsak magyar bajnoki aranyat ünnepelhetett az Ocskaynál. A székesfehérvári együttesnél nemcsak sok játéklehetőséghez jutott, de ezalatt eredményesen is játszott. A kvalifikációs körben és az alapszakaszban ő is közel volt a pont/meccs átlaghoz.

Szabó Dávid, Farkas Bence és Salamon Zoltán szintén alapemberek voltak a bajnok Fehérvárnál.

Ördög Roland csapata, a Debrecen bronzérmet szerzett az U18-as bajnokságban. A sikeres szezonnak aktív részese volt a székelyföldi játékos is, 38 találkozón lépett jégre, ezalatt 20 pontot gyűjtött.

Ugyancsak a Debrecennel állhatott dobogóra első külföldi szezonjában Bartis István, aki nemcsak az U18-ban volt meghatározó csapattag, de az U21-es együttesnél is többször számítottak rá.

György Róbert a DVTK Jegesmedvék csapatában töltötte az idényt. Az együttes a negyeddöntőben az Újpesttel szemben búcsúzott ugyan, de a tehetséges székelyföldi játékos a bajnokságban végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, rendre az első két sor valamelyikében kapott helyet.

Ha azokra a játékosokra vetünk egy pillantást, akik egészen az U18-as korig a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, illetve nevelőegyüttesük színeiben játszottak, szintén sok kiváló egyéni teljesítményt láthatunk a csapatban elért eredmények mögött.

A romániai U18-as bajnokság dobogójának mindhárom fokára székely gárda állhatott fel ISK Csíkszereda, Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek, ISK Gyergyószentmiklós sorrendben.

A gyergyószentmiklósi Antal Csongor 2021 januárjában „Jó tanuló, jó sportoló” díjban részesült, amelyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága évente meghirdet. A program célja, hogy elismerje azokat a külhoni magyar fiatalokat, akik az iskolai kiválóság mellett valamilyen sportágban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Csongor a 2020-as kiírás során 247 pályázóból bekerült a 19 díjazott közé.

A korábbi években is sikerült hozzáállásával és játékával felhívnia magára a figyelmet, ugyanis 2019-ben pályára lépett a Négy Nemzet Tornán a magyar U15-ös válogatott tagjaként Ausztria, Olaszország és Szlovénia ellen. 2020-ban pedig egyedüli férfi jégkorongozóként képviselte Romániát a Téli Ifjúsági Olimpián Lausanne-ban.

Az itthon játszó fiúk nemcsak a korosztályos bajnokságban szerepeltek, de többen lehetőséghez jutottak a két nagy székelyföldi klub felnőtt csapatában is. Lázár Menyhért és Bajkó Csongor például gólokat és asszisztokat is jegyzett, amikor pályára lépett. Előbbi a Gyergyói Hoki Klub, utóbbi a Csíkszeredai Sportklub mezében élhetett át emlékezetes pillanatokat akárcsak Banceanu Levente. De Márton Botond, Máthé Csongor, Both Péter, Adorján Koppány, Kosza Kristóf és István Sándor is kopogtatott a felnőtt csapatok ajtaján. Jelenleg mindannyian a Sapientia U23 együttesével készülnek a következő szezonra.

Látható tehát, hogy az U18-as korosztályban idén is sok székelyföldi, illetve SZJA-s nevelésű játékosnak szurkolhattunk úgy a határokon kívül, mint itthon.

Csak feltételes módban tudunk arról beszélni, hogy meddig juthatott volna idén az SZJA U18-as csapata a magyar bajnokságban, hogyha az említett két sornyi külföldön szereplő jégkorongozó is Peter Bolin és Todor Krisztián rendelkezésére állhatott volna. A sportban azonban nincs helye a feltételes módnak.

Van helye viszont a teljesítménynek, és az elmúlt szezonban az U18-as korosztályban rengeteg kiváló teljesítményt láthattunk székelyföldi játékosoktól úgy SZJA-s mezben, mint más együttesek szerelésében.

Nagyon büszkék vagyunk mindannyiuk munkájára és sikerére! Gratulálunk!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia