Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Hivatalos: világkupát rendezhet Székelyföld
2022-11-11
 

Ahogy az amerikai és szlovákiai sportvezetők korábbi látogatása kapcsán már beszámoltunk róla, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia legidősebb korosztályos csapata, a Sapientia U23 volt az elsődleges jelölt, hogy megrendezze az Egyetemi Jégkorong Világkupát. A helyszín, illetve az infrastrukturális adottságok megtekintése után folytatódtak az egyeztetések, és hivatalossá vált, hogy Karcfalvára érkeznek a legfejlettebb hokinemzetek.

Rangos nemzetközi torna házigazdája lesz a Felcsíki Műjégpálya, ugyanis olyan országok egyetemi válogatottjai érkeznek Székelyföldre, mint Kanada, az Amerikai Egyesült Államok vagy éppen Szlovákia.

Az Egyetemi Jégkorong Világkupát az Európai Egyetemi Jégkorong Liga (EUHL) és az Amerikai Egyetemi Jégkorong Szövetség (EUHL) vezetői álmodták meg néhány évvel ezelőtt, hogy válogatott szinten is versenyzési lehetőséget nyújtsanak az egyetemi sportolóknak, egy új találkozási alkalmat teremtsenek számukra.

Mivel 2019-ben a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös együttese, a Sapientia U23 csatlakozott az EUHL-hez, ezért volt lehetősége, hogy hazai pályán is tornákat szervezzen a bajnokság keretében. A két alkalommal is megrendezett EUHL Sekler Cup tapasztalatai is kellettek ugyanis ahhoz, hogy az európai egyetemi csapatokat tömörítő szervezet Székelyföldet javasolja házigazdának. A megtisztelő lehetőséggel természetesen élni kívánt az Akadémia és a Sapientia menedzsmentje, így sikerült mindenben megállapodni, kezdődhet a szervezés.

A torna 2023. április 14. és 19. között kerül megrendezésre. A világkupa alkalmával napi négy mérkőzés zajlik majd a Felcsíki Műjégpályán Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Csehország, Szlovákia, Svédország, Lengyelország, Magyarország és Románia részvételével. A jelenlegi felnőtt férfi világranglista alapján a legerősebb tíz nemzetből öten tehát küldenek egyetemi csapatot Karcfalvára. Az együttesek két csoportba sorolva versenyeznek majd, az itt elért eredmények alapján kerül sor a helyosztókra.

A sportdiplomáciai, sportszakmai szempontokon túl más tekintetben is fontos hozadékai lesznek a seregszemlének, ugyanis nemcsak Európában, de a tengeren túlon is megmutatkozási lehetőséget jelent a régió számára. Az ide utazó népes küldöttségek pedig többségében szintén a torna kapcsán fognak megismerkedni Székelyföld adottságaival.

Ezt az is alátámasztja, amit a nemrég Karcfalvára látogató sportvezetők megfogalmaztak a világkupában rejlő lehetőségekről. Mint elmondták, az eseménynek a jégkorongon túl különböző kultúrák, sportfilozófiák, nemzeti konyhák találkozásáról is szólnia kell.

A torna szervezési folyamtának elején abban bízunk, hogy minden a tervek szerint fog haladni, és beteljesülnek az Amerikai Egyetemi Jégkorong Szövetség elnökének, Paul Hebertnek a várakozásai, aki a következőképpen fogalmazott székelyföldi látogatása alkalmával.

„Azt hiszem, hogy nagyon jó a környezet, nagyon jól meg lehet itt szervezni a világkupát. Remélem lesznek lelkes szurkolók is. Persze, kaotikus időket élünk, már korábban is szerettünk volna jönni, de a koronavírus-járvány miatt nem tudtunk. Nagyon reméljük azonban, hogy itt meg fog valósulni a tervezett torna, az infrastruktúra, a környezet adott hozzá. Nagyon tetszik, amit tapasztalunk, tudjuk, hogy megbízhatunk az itteni emberekben” – mondta Paul Hebert.

 

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia