Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Felnőtt csapatot tervez Kézdivásárhely
2019-10-24
 

A kézdivásárhelyi jégkorong története során nagyon komoly hullámvölgyeket is megélt, de amikor úgy tűnt, hogy nincs tovább, mindig jött egy lökés, ami még magasabb szintre lendítette a sportágat. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia központjait bemutató sorozatunk záró részében Kézdivásárhelyre látogatunk.

A Molnár Józsiás kert adott évtizedekig otthont a korcsolya- és hokiéletnek a városban. Az itteni természetes jégpályán indult el az a mozgalom, amely ugyan komoly megszakításon ment át, máig sem veszített a kitartásából, ennek pedig meg is lett az eredménye.

A huszadik században Avântul néven, majd támogatóktól kapott neveken alacsonyabb osztályokban versenyezett a kézdivásárhelyi csapat, amely a nyolcvanas évekre az első osztály B csoportjáig küzdötte fel magát. Ekkor, 1985-ben komoly törés következett, ugyanis támogató hiányában megszűnt az együttes, ami rányomta a bélyegét a sportág egészére.

Mikor már úgy tűnhetett, hogy nincs kiút, és örökre leáll a jégkorongélet, akkor két évtizedes csend után váratlanul új időszámítás kezdődött. Egy székelyföldi származású, Amerikában élő sportbarát, Mátyás Attila úgy döntött, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel azon lesz, hogy újra életet leheljen a kézdi hokiba. A sportmúlttal rendelkező, nagy San José Sharks szurkoló hírében álló férfi először felszereléseket kezdett küldeni, majd jelentős segítséget nyújtott abban is, hogy műjégpálya kerüljön a városba.

Ezzel nagyjából egyidőben Ifj. Deme László, Márton Sándor és Máté Zsolt kezdték újra a gyerekcsapatok megszervezését. 2005-ban alapították a HC Bikák nevű sportklubot, és szép lassan fejlődni kezdtek. A szabadtéri műjégpálya, valamint a megfelelő felszerelések akkora lökést adtak, hogy a legtöbb korosztályban sikerült a dobogó legalsó fokát elcsípni.

A 2010-es évek közepére ismét megtorpant a kézdi hoki, ugyanis csökkent a gyereklétszám, sokan más városokban próbáltak szerencsét. Az újabb lökés két irányból érkezett. Egyrészt 2017 decemberében átadták az új, modern födött műjégpályát, másrészt megalakult a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amely mind szakmai, mind anyagi támogatástával hozzájárult ahhoz, hogy folytatódhasson, sőt szintet lépjen a megkezdett munka.

Jelenleg kimondottan dinamikusan fejlődik a HC Bikák, ugyanis mintegy 70 gyerek jár rendszeresen edzésre és versenyekre. Már ez a szám hatalmas előrelépést jelent, viszont az edzők elmondása szerint a következő hónapokban vélhetően sikerül elérni a 100-at. Idén három korosztályban tudnak csapatot nevezni, U8-ban, U10-ben és U12-ben, emellett egy lánycsapat elindítását is célul tűzték ki.

Az előző idényben a Székelyföldi Jégkorong Akadémia különböző központjaiban havi rendszerességgel került sor U8-as, U10-es tornákra. A kézdivásárhelyiek ezek állandó résztvevői voltak, emellett Szegeden is vendégszerepeltek a két kicsi korosztállyal, ahol szembetűnő volt a szezon során elért fejlődés.

A gyors ütemű bővülés egyre nagyobb ambíciókkal is együtt jár. Megszületett a döntés, és el is indultak az első lépések annak érdekében, hogy a városnak Kézdi SIC néven egy év múlva saját első osztályú felnőtt csapata legyen. Ez ismét hatalmas fellendülést jelentene, hiszen plusz motivációt nyújtana a gyerekeknek, emellett számos olyan hazai játékos tudna bizonyítani, aki valami miatt jelenleg a székelyföldi csapatokban nem szerepel.

Ottjártunkkor a gyerekek nagy odaadással végezték a kiszabott feladatokat. Az edzők elmondása szerint abban szeretnék elsősorban segíteni őket, hogy az életben jobban el tudjanak igazodni a jégpályán tanultak miatt. A szakemberek egyik alapelve fontos útravaló lehet a gyerekek számára, hiszen határozottan ragaszkodnak hozzá, hogy a jégen minden gyerek egyforma, függetlenül attól, hogy honnan érkezik, vagy hová megy tovább.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia