Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Felgyorsult folyamatok: mennyiség helyett minőség
2018-02-14
 

Újabb város, jelen esetben Sepsiszentgyörgy, is bekapcsolódott a jégpályákkal büszkélkedő települések sorába, köszönhetően a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának is és elkezdődhet a teljes értékű munka, illetve a futó programok megfelelő lebonyolítása. Az átadó ünnepségen Tánczos Barnát a SZJA-t működtető Mens Sana Alapítvány elnökét kérdeztük.

– Mit jelent a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának az újabb jégpálya átadás?

– A 2018-as év lesz a leglátványosabb az infrastrukturális fejlesztések szempontjából, hiszen az idén már átadtuk a sepsiszentgyörgyi létesítményt, néhány héten belül a gyergyószentmiklósi átadása is sor kerül. Ugyanakkor a nyár folyamán befejezzük a metodikai- és orvosi központot Csíkkarcfalván, míg év végére tervezzük a marosvásárhelyi jégpálya átadását is. Ezzel a nagy része az infrastrukturális beruházásainknak le is zárul. A csíkkarcfalvi kollégium építésének az elkezdése van még az idei évre kitűzve. Azt mondhatjuk, hogy az első lépéseket megtettük azért, hogy Székelyföldön minden nagyobb városában lehetőség nyíljon, a gyerekek számára, a jeges sportok megismerésére. Elsősorban infrastruktúrára van szükség ahhoz, hogy kipróbálhassák a korcsolyázást és megszeressék ezeket a sportágakat. Úgy gondolom, hogy egy mozgalom elindításának az első lépéseit megtettük, szeretnénk több ezer gyereket a korcsolyaoktatásba bekapcsolni és erre lehetőséget biztosítanak ezek a pályák.

– Az újonnan nyílt pályáknak, illetve a már futó Korisuli-, illetve Hokisuli programoknak köszönhetően több ezer gyerek sajátítja el a korcsolyázás tudományát. Két évvel ezelőtt az akadémia, nyitó sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy 10 éven belül meg kell duplázni az utánpótlásban részt vevő gyerekek létszámát. Meglehet, hogy már jóval hamarabb sikerül a célt elérni?

– Két síkon dolgozunk és a kettőt mindenképpen külön kell kezelni. Az egyik sík az a tömegsport része, az a mozgalom, amely arra épül, hogy a gyerekek iskolás korukban kivétel nélkül, megtanuljanak korcsolyázni. Ezáltal közelebb kerülnek ehhez a sportághoz, megszeretik, többen fognak kijárni jégkorong-mérkőzésekre, többen fognak gyerekként jégkorongozni. Ebből a szempontból a vártnál sokkal jobban beindultak a dolgok, hiszen itt Sepsiszentgyörgyön még mielőtt a pálya kész lett volna elindult a korcsolyaoktatás, az idézőjeles. Ezen nagy lélegzetvételű programba minden egyes település és minden egyes önkormányzat, ahol jégpálya van bekapcsolódtak. Ebből a szempontból sokkal hamarabb, mint a tízéves elképzelésünk, elindultak a folyamatok. Az igazi utánpótlás nevelést persze nem a heti egyszeri korcsolyázás jelenti, hanem a rendszeres edzésre járás. Ezen a téren is jól haladunk, azonban úgy gondolom, hogy 2018-ban a mennyiségi kritériumok teljesítése után a legnagyobb kihívás számunkra a minőségi munkára fektetni a hangsúlyt. Mert amikor ott lesznek a gyerekek a jégpályán, akkor amikor bejönnek az edzésre, hihetetlenül fontos az, hogy az edzők olyan minőségi munkát végezzenek, amellyel tényleg a lehető legnagyobb segítséget megadnak ahhoz, hogy jó jégkorongozók legyenek. Felgyorsultak az események, jobban haladunk, mint ahogy arra számítottunk épp ezért a következőbe óriási felelősség hárul a technikai háttér biztosítására, a szakemberekre, a mentoredzőkre, a technikai igazgatóra, az edzőkre, hogy tényleg, valóban jó minőségű munka folyjék a jégen, minden egyes másodpercet kihasználjanak.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia