Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Felavatták az új jégpályát
2017-03-04
 

Számos érdeklődő, illetve hivatalosság jelenlétében hivatalosan is átadták Csíkszeredában a Dendrológiai-parkban létesített új sátortetős mobil jégpályát. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) által kivitelezett beruházás első komoly infrastrukturális mérföldkő az intézmény életében, amelyet az ígéretek szerint továbbiak követik Székelyföldön. Az újonnan létesített pályát Csíkszereda városa fogja működtetni és első lépésként a múlt heti tanácsülésen nevet is kapott a jégpálya, amelyet ezentúl Molnár Lajos Jégpályának fognak hívni.

Köszönetnyílvánítások sora

A pénteki napon a SZJA bőséges programkínálatot állított fel. A reggeli órákban hoki verbunkot tartott, majd Mesehetes koncert következett egybekötve egy ingyenes közkorcsolyázással a gyerekek számára.

Ezt követte a hivatalos átadó, amelyen felszólalt Tánczos Barna szenátor és egyben a SZJA-t működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, Tánczos Barna a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Brendus Réka a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Zsigmond Barna Pál volt főkonzul, Újpest alpolgármestere, a MJSZ (Magyar Jégkorong Szövetség) elnökségi tagja, illetve Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere.

A házigazda szerepében Tánczos Barna kezdte meg a beszédek sorát, aki köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, hogy rábólintottak az akadémia létrehozására, továbbá a helyi önkormányzatok támogatására, akik teljes mellszélességgel az ügy mellé álltak. Kihangsúlyozta, hogy egy „új időszámítás kezdődött el” a térség jégkorong életében.

Kelemen Hunor felelevenítette az akadémia létrehozásának történetét, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben több tehetséges fiatal jégkorongozó kerül ki az akadémia műhelyéből, akik öregbíthetik a régió hírnevét, illetve további sportsikerekre érhetnek el a magyar címeres mezben.

A magyar kormány részéről Brendus Réka, illetve Zsigmond Barna Pál bíznak abban, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egyre több gyerek kezd el jégkorongozni, hiszen ez az érdeke a Magyar Jégkorong Szövetségnek is.

Zárásként Ráduly Róbert Kálmán szólalt fel, aki ismertette, hogy miért esett a helyi önkormányzat választása Molnár Lajos mellé, amikor a jégpályának nevet adtak, továbbá felelevenítette, hogy miként létesült Csíkkarcfalván jégpálya. Fő mondanivalójában kidomborította viszont azt, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának lehet akármilyen széles utánpótlás bázisa, ha nem lesz egy felnőtt csapat, amely zászlóshajója lenne a térségnek. Ezen csapat pedig véleménye szerint Csíkszereda kell legyen, az a város felnőtt csapata, amelyből Bukaresttől Székesfehérváron át „sokan táplálkoztak, vagy épp táplálkoznak”. Záró bekezdésében továbbá megkérte az RMDSZ elnökét, amely párt kívülről támogatja a jelenlegi román kormányt, hogy politikai erejét latba vetve erőnek erejével távolítsák el a Csíkszeredai Sportklub jelenlegi elnökét, Hodos Lászlót, pozíciójából.

További beruházások várhatóak

Nagy Attila, az akadémiát működtető, a római katolikus egyház tulajdonában levő Mens Sana Alapítvány ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a mozgatható jégpályarendszer a következő tíz évben Csíkszeredában fog működni, de az ilyen típusú létesítmény előnye, hogy máshol is felállítható. Becslése szerint a csíkszeredai műjégpályát várhatóan 5-6 ezer gyerek fogja látogatni. Szerinte idén további két mobil sátortetős műjégpályát állítanak fel Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson. Ezeket a létesítményeket, akárcsak a most felavatott csíkszeredait, a helyi önkormányzatok működtetik.

Mindhárom műjégpálya a magyar kormány támogatásából valósul meg. Nagy Attila közölte: a csíkszeredai körülbelül 775 ezer euróba került, ami magában foglalja a teljes pályarendszert, annak elemeit, valamint a talaj-előkészítési és a felállítási munkálatokat egyaránt.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia valamennyi olyan székelyföldi központot és egyesületet támogat, amelyek 14 éves korig utánpótlás-neveléssel foglalkoznak. Edzői továbbképzést, edzői bérkiegészítést biztosít, emellett a magyar bajnoki rendszerbe benevezett nyolc csapat költségeit fedezi, valamint összetartásokat szervez.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia