Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
„Emberpróbáló szezonon vagyunk túl” – Interjú Del Pedrickkel
2019-06-08
 

Del Pedrick a Székelyföldi Jégkorong Akadémia szakmai igazgatójaként 2016 óta dolgozik a térségben az utánpótlás-nevelés megújításán, fejlesztésén. Külföldről jött szakemberként pontosan látja, honnan indult és hová jutott mára az a projekt, amelynek egyik alappillére az általa hozott tudás. Az elmúlt szezont lezáró interjúban arról is mesélt, hogy az akadémia életében miért különleges a mögöttünk hagyott idény, hol tart most a megkezdett munka, és milyen irányba halad tovább.

 

Jelenleg éppen szabadságodat töltöd Kanadában. Hogyan mutatod be az otthoniaknak Székelyföldet, a székely hokit, az itteni embereket, az életedet?

Rendszeresen mesélek a barátaimnak a munkánkról, amelyet Székelyföldön végzünk, és persze az előrelépésről, amit a jégkorong területén megvalósítunk. Gyakran ötletelek velük az edzőink tevékenysége és a programok kapcsán, de beszélni szoktunk a lehetséges jövőbeli irányokról is.

Három éve dolgozol a feleségeddel együtt Székelyföldön. Az akkor kitűzött személyes és szervezeti céljaidat mennyiben sikerült megvalósítani? Mik voltak akkor a legfontosabb célkitűzések?

Kezdetben nagyjából három általános cél volt előttünk, amelyeket az indulás időszakában el akartunk érni. Az első, hogy meg tudjuk növelni a jégkorongozó gyerekek számát a régióban. Ezzel jól haladunk, de van még teendőnk.

A második célunk az volt, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket az itteni gyerekek felkészüléséhez úgy az infrastruktúra, mint a képzési program terén. Három sátortetős pályát építettünk, ezeket már jó ideje használják Csíkszeredában, Gyergyóban és Sepsiszentgyörgyön, a marosvásárhelyi előkészítése is folyamatban van. A képzési programban pedig megmutattuk az edzőknek, hogyan tudják másképp, hatékonyabban előkészíteni az edzéseket, gyakorlatokat. Listákat állítottunk össze az elsajátítandó technikai és taktikai készségekről, amelyeket trénereink beépítettek az éves tervükbe. Szakemberinket folyamatosan támogatjuk a havonta megrendezett edzőszemináriumokkal is.

Harmadik célként pedig azt terveztük, hogy bevezetünk egy modellt, amely irányt szab és viszonyítási alapot képez a játékosok hosszú távú fejlődéséhez. A modell körvonalait már ismertettük, de teljes körű bevezetése még folyamatban van.

2016 óta sokat nőtt, fejlődött az intézmény. Miben más ma szakmai igazgatónak lenni, mint két vagy három évvel ezelőtt? Miben érzed a legnagyobb változást a három évvel korábbi helyzethez képest?

A legkisebb korosztályokban (U8-U10) közel kerültünk ahhoz a létszámhoz, ami szükséges, hogy hosszú távon lehessen építkezni. Három évvel ezelőtt 20-30 gyerek sportolt minden korcsoportban, mára 100 fölött van a számuk. A cél az, hogy minden évfolyamban legyen legalább 100 játékosunk, ebben nagy segítségünkre van a Korisuli program, mert rengeteg gyerek megtanul korcsolyázni, akik aztán kipróbálhatják a jégkorongot.

Moldován Árpád Zsolt fevétele


Hogyan jellemeznéd három szóval az elmúlt szezont?

Emberpróbáló idényen vagyunk túl,hiszen a projekt igen gyorsan rendkívül nagyra nőtt, és nem mindig volt meg az elégséges humán erőforrás ahhoz, hogy az összes területre egyformán tudjunk figyelni.

Eredményes, mert nagy számú SZJA-s játékos tapasztalhatta meg a nemzetközi versenyekkel járó hangulatot úgy a magyar bajnokságban, mint más külföldi kupákon. Történetünk első nemzetközi tornagyőzelemének is idén örülhettünk, hiszen a 2003-as korosztály a csehországi Mostban aranyérmet szerzett.

Előremutató, ugyanis átadtuk az orvosi és metodikai központot, ami hatalmas lépés a felkészüléshez szükséges infrastruktúra fejlesztése terén.

Szakmai szempontból milyen tanulságokkal, következtetésekkel járt az előző szezon?

A fent említett sikerek mellett rengeteg értékes tapasztalattal gazdagodtunk. Ahogy haladunk előre, egyre jobban látszik, hogy miben kell javulnunk. Például különösen nagy figyelmet kell szentelnünk annak, hogy az edzők alapos és személyes visszajelzést adjanak a gyerekeknek, hogy azonnal javítsák a játékosok hibás szokásait, folyamatosan fejlesszék a kreativitásukat és játékintelligenciájukat.

Az említett eredmények közül szerinted melyik jelentette az elmúlt év legnagyobb sikerét az akadémia életében?

Az orvosi és metodikai központ megnyitását hatalmas megvalósításnak gondolom, hiszen olyan világszínvonalú infrastruktúrát biztosít az itt élő közösség és a sportolóink számára, amilyen Európában nagyon kevés helyen adott.

Ha a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát egy hokista karrierjéhez hasonlítjuk, akkor melyik korosztályban, ligában fejezte be a mögöttünk hagyott idényt?

Én azt mondanám, hogy az U10-ben. Az első három év alatt befejeztük a kezdeti szakaszt, az általános alapozást, mostantól a sokkal célzottabb fejlesztésre kell koncentrálnunk.

Ha egyetlen dolgot mondhatnál, amit a következő idényben mindenképpen meg akarsz valósítani, mi lenne az?

Mentoredzőkkel szeretném bővíteni a szakmai stábot, hogy minél több időt tudjunk tölteni az edzőink képzésével. Fontos, hogy segíteni tudjuk trénereinket abban, hogy távlatokban gondolkodjanak, és a hosszú távú fejlesztésre helyezzék a hangsúlyt.

Hogyan töltsék az SZJA-s hokisták a vakációt? Mit üzensz nekik?

Legyenek minél többet a családjukkal, barátaikkal. Ne csak hokival foglalkozzanak, próbáljanak ki más sportágakat is, biciklizzenek, ússzanak, túrázzanak, élvezzék a nyarat!

És hogyan tölti a vakációját az SZJA szakmai igazgatója?

Találkozik a családjával, és a lehető legtöbb időt tölti velük. Elvégez olyan munkákat a ház körül, amikre a szezon során nincs lehetősége, és minél több szabadtéri elfoglaltságot keres magának, kikapcsolódik, hogy újult erővel térhessen vissza Székelyföldre!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia