Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Előnyös helyzetével tud is élni a felcsíki hokimozgalom
2019-08-13
 

Felcsík évtizedek óta tökéletes példája annak, hogy Székelyföldön nemcsak városi környezetben örvend nagy népszerűségnek a jégkorong, hanem vidéken is rengetegen szeretik. A térség falvai a szerényebb adottságok ellenére már a rendszerváltás előtt is aktív hokiéletet éltek. Mára ez csak fokozódott, ráadásul nemcsak országosan, hanem nemzetközi összevetésben is kivételes edzéslehetőségek állnak a felcsíki gyerekek rendelkezésére. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia központjait bemutató sorozatunk friss részében Felcsíkot ismerhetitek meg.

A kistérség jégkorongos múltját a környező városokkal ellentétben nem az országos mezőnyben versenyző klubok határozták meg, sokkal inkább a falvak közötti bajnokságok voltak jellemzők. 1989 előtt az Előre kupa rendszeres résztvevője volt Madaras, Dánfalva, Domokos vagy épp Karcfalva. Ez az alulról építkező hokimozgalom természetes jégpályákat hozott létre időről-időre. A sportág szeretete és a sportág iránti elkötelezettség végül eredményes lett, hiszen 2005 február 13-án felavatták a Felcsíki Műjégpályát, amely 2011-ben került fedél alá.

Az egyébként is nyüzsgő hokiélet ezzel a beruházással párhuzamosan új lendületet kapott és egymást követték a kisebb-nagyobb megvalósítások. 2011-ben kezdte meg működését a Felcsík SK, amelynek legfőbb célja az volt, hogy összefogja a kistérség falvait, és szervezett formát adjon a jégkorongképzésnek. Az egyesület a felcsíki önkormányzatok és közbirtokosságok együttműködése, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa segítségével tudott évről évre növekedni.

2016-os megalakulása óta a Székelyföldi Jégkorong Akadémia is hozzájárult a központ bővüléséhez. A felcsíki edzők elmondása szerint nagy segítség, hogy a gyerekek magyar bajnoki szerepeltetése, az edzők továbbképzése az SZJA-nak köszönhetően új szintre lépett. Ugyanakkor a Csíkkarcfalván felépült orvosi és metodikai központ különleges helyzetbe hozza a Felcsík SK játékosait. Nem véletlenül mondják magukról, hogy kivételes és szerencsés helyzetben vannak, hiszen még utazniuk sem kell ahhoz, hogy igazán korszerű, profi körülmények között készülhessenek. Azok a szárazedzések, amelyek eddig a focipályán vagy az iskola udvarán zajlottak, most az erőteremben vagy a metodikai részlegen folynak. Nemcsak a szárazedzések, de a jeges tevékenységek terén is új lehetőségek nyíltak, hiszen az eddigi 8 helyett most több mint 10 hónapig van jég minden évben.

Ottjártunkkor is éppen a metodikai központban dolgoztak. Az egyik csoport erőnléti tréninget végzett, amelyen maximálisan kihasználták a terem adottságait, hiszen rendkívül változatos gyakorlatokból álló köredzés folyt. Egy másik csoport az emeleten, a szintetikus jégen bottechnikát fejlesztett.

Jelenleg a Felcsík SK-nál 155-en jégkorongoznak a 6 és 16 év közötti korosztályokban. Az SZJA alakulása óta még hangsúlyosabbá vált létszámnövelés kedvezően hatott, hiszen a két kicsi korosztályban, U8-ban és U10-ben 80-90 gyerek van. A központ elhelyezkedéséből adódóan nehézséget jelent U16-osnál nagyobb csapatot fenntartani, ugyanis 8. osztály végeztével a játékosok általában Csíkszeredában vagy Gyergyószentmiklóson folytatják tanulmányaikat és a jégkorongot is. Mivel a kistérség összlakossága nem éri el a 15.000 főt, ezért nehezebb a létszám növelése. Igaz, a kicsiknek tartott rendszeres korcsolyázás komoly segítséget jelent. Emellett egyre több szülő ismeri fel és igyekszik kihasználni azt is, hogy nem sok olyan vidéki település létezik Európában, ahol a gyerekek szülőfalujukban vagy a szomszédos községben olyan feltételek mellet sportolhatnak, mint Karcfalván.

A legfiatalabb korosztályokban a szakemberek nem tanácsolják, hogy a mérkőzéseken elért eredményeket figyeljék, rögzítsék, U16-os korosztálytól azonban már visszajelzést jelenthet ez is. A kevesebb mint egy évtizede működő Felcsík SK idén a két nagy központ, Szereda és Gyergyó mögött a harmadik helyen fejezte be a bajnokságot, ami azt mutatja, hogy előnyös helyzetével tud is élni a felcsíki hokimozgalom.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia