Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Egyetemista jégkorongcsapatot hoznak létre
2018-03-08
 

Hosszas tárgyalási folyamatot sikerült lezárnia a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítványnak, amely eredményeképpen az érintett felek együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá egy, a következő bajnoki idénytől induló egyetemista csapat létrehozásáról.

Az aláíráson jelen volt Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, Tánczos Barna, az SZJA-t működtető Mens Sana Alapvány elnöke, Hodos László, a Csíkszeredai Sport Club elnöke, Kopacz Zoltán, a Gyergyószentmikósi Progym elnöke, Márton Simon, az ISK Csíkszereda igazgatója, Bereczky Szilárd, az ISK Gyergyószentmiklós vezető tanácsának tagja, Bartalis Levente, a Felcsík SK elnöke és Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

– Példa nélküli az összefogás az ügy érdekében – hangsúlyozta Tánczos Barna. - A létrejövő egyetemista csapat a felnőtt, illetve az U18-as korosztály közé ékelődne be, és már a 2018-19-es idénytől elindulna. A sportolóknak továbbképzési lehetőséget is szeretnénk biztosítani, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karával komoly tárgyalások folynak egy testnevelő tanár és edző szak létrehozásáról – fogalmazott Tánczos.

Azt tervezik, hogy a csapat a román felnőtt és a magyar U20-as bajnokságban indul majd, továbbá nemzetközi tornákon is részt vesz, mindezt olyan formában, hogy optimális idő jusson a felkészülésre és a tanulásra. A fiataloknak ugyanis vállalniuk kell, hogy vagy posztlíceális, vagy egyetemi képzésben is részt vesznek a sportolás mellett. A csapat hazai pályájának Csíkkarcfalvát és Kézdivásárhelyt jelölték meg, de további helyszínek sincsenek kizárva.

Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tóth László az aláíráson elmondta, hogy az elmúlt években a magyar kormány több nagy volumenű intézményi és infrastrukturális sportberuházást támogatott Székelyföldön, köztük a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.

– Tette mindezt azért, mert hisz a sport közösségformáló, kohéziós erejében. A mai esemény visszaigazolja a korábbi döntések helyességét. Az SZJA kezdeményezésére széles körű összefogás jött létre, sportegyesületek, oktatási intézmények és önkormányzatok együtt lépnek fel egy olyan célért, amely a csík- és gyergyószéki, de nyugodtan mondható, hogy a teljes székelyföldi közösség javára válik majd – mondta a főkonzul.

A felnőtt és az utánpótlás-klubok képviselői is örömmel fogadták az új csapatot. Meglátásuk szerint nagyon időszerű az elgondolás, hiszen az ifjúsági korosztályból kiöregedő, de a felnőtt formációkba még be nem férő játékosoknak ez egy hiánypótló, remek lehetőség.

Az önkormányzatok vezetői is teljes mellszélességgel kiálltak az ügy mellett. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere mérföldkőnek nevezte a lépést, melynek véleménye szerint a legfontosabb hozadéka, hogy a székely gyerekek fogják élvezni. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere azt mondta, sok bölcsesség, türelem, kitartás és erőfeszítés szükségeltetik ahhoz, hogy ez a mostani elhatározás sikeresen megvalósuljon.

A szándéknyilatkozat

Székelyföldön olyan infrastrukturális fejlesztések indultak, amelyek lehetővé teszik a jelenlegi csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és felcsíki központok mellett új utánpótlás-nevelő rendszerek beindítását Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, valamint Alcsíkon. A magyar állam támogatásának köszönhetően új perspektívák nyíltak a humánerőforrás és a gyerektoborzás terén.

Alulírottak, a Mens Sana Alapítvány (a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetője), a csíkszeredai Sport Club, a gyergyószentmiklósi Progym, a csíkszeredai Iskolás Sport Klub, a gyergyószentmiklósi Iskolás Sport Klub és a Felcsík SK képviselői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy olyan együttműködési szerződést írjanak alá, amely a következőket tartalmazza:

• A felek a székely jégkorongmozgalom fejlődése és kiteljesedése szempontjából fontosnak tartják az utánpótlás összekapcsolását a felnőtt jégkoronggal, lehetőséget teremtve ezáltal az utánpótlás-nevelő egyesületek és jégkorongozó gyerekek létszámának növelésére, a szelekciós bázis kiterjesztésére, a székelyföldi felnőtt jégkorongcsapatoknak a helyi utánpótlásból való folyamatos feltöltésére és megerősítésére.

• Egyetértenek abban, hogy szükség van az elindított fejlesztésekre és szakmai együttműködésre, mert ezek által lehet biztosítani a felnőtt és az ifjúsági jégkorongozók számára a lehető legjobb felkészülési feltételeket a szülőföldjükön.

• Egyetértenek abban, hogy az utánpótlás-központok legfontosabb feladata a székelyföldi felnőtt egyesületek számára a jól képzett sportolók kinevelése. Ennek érdekében egy állandó szakmai munkacsoportot hoznak létre.

• A felnőtt egyesületek támogatják a szakmai együttműködést és részarányosan juttatási kötelezettséget vállalnak az esetleges játékos átigazolási bevételekből.

• A felek a 2018/19-es idénytől az SZJA támogatásával közös U23-as egyetemista csapatot alapítanak, amelynek célja, hogy az U18-as korosztályból kilépő és a felnőtt csapatok által felkarolni kívánt fiatal játékosok számára felkészülési, versenyeztetési és továbbtanulási keretet biztosítson.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia