Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Dr. Fazakas-Máthé Péter-Alpár: Az emberre egy egészként kell tekinteni
2024-05-29
 

Szakterülete, a fizikai medicina és rehabilitáció a köznyelvben fizioterápiaként ismert. Mozgásszervi panaszok esetén tud hathatós segítséget nyújtani a gyógyszeres kezeléstől egészen az életmódváltásig. Dr. Fazakas-Máthé Péter-Alpár néhány hónapja csatlakozott az Orvosi és Metodikai Központ csapatához, és rögtön belevetette magát a munkába. Az orvosi hivatásról, saját területéről, a panaszok megelőzésének lehetőségeiről beszélgettünk vele.


Nemrég csatlakozott a Székelyföldi Jégkorong Akadémia Orvosi és Metodikai Központjához. Milyen utat járt be szakmai tekintetben, ami ide vezetett?

Én Csík környékén nőttem fel, Szépvízen jártam általános iskolába, utána a Márton Áron Gimnáziumba kerültem. Az egyetemet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztem. Azt követően fizikai medicina és rehabilitáció rezidensképzésbe léptem be, amelyet 2023-ban fejeztem be, azóta fizikai medicina és rehabilitációs szakorvosnak mondhatom magam.

Nem példa nélküli az egészségügyben, hogy valaki külföldön próbál szerencsét. Az ön esetében ez nem merült fel? Mindig is itthon szeretett volna elhelyezkedni?

Az alapképzés elvégzése után merült fel bennem is, hogy Németországban folytassam a pályámat, de végül magánéleti okokból a maradás mellett döntöttem. A későbbiekben Magyarországon szerettem volna egy meghatározott ideig szakmai tapasztalatot gyűjteni. Ez a folyamat el is indult, már a konkrétumoknál tartottunk, amikor kitört a koronavírus-járvány. Éppen hazarepültem Budapestről az egyeztetés után, és a határokat le is zárták. A járvány egyébként is teljesen új helyzetet teremtett az egészségügyben, nem nagyon volt krónikus betegellátás, csak akut. A feleségemmel mi is hazajöttünk Csíkszeredába három hónapra, és felajánlottuk a segítségünket.

Nem dolgozik régóta Karcfalván, de ez idő alatt milyen tapasztalatokat gyűjtött a központról, a közegről?

Nekem nagyon szimpatikus volt a megkeresés, megtisztelve éreztem magam. Tudtam a központról korábban is, de tavaly májusban merült fel, hogy csatlakozhatnék a csapathoz. Akkor látogattam el először ide. Láttam, hogy egy alapvetően jól felszerelt létesítményről van szó, kedvesek, nyitottak voltak a kollégák. Amióta itt vagyok ezt még inkább így érzem. Van egy olyan hangulat, hogy a munkát el kell végezni, de azon felül emberek is vagyunk.

Ugorjunk vissza egy kicsit a kezdetekre. Az orvosi hivatás esetében különösen meghatározó az a pillanat, amikor az ember úgy dönt, hogy erre a pályára áll, ami rengeteg tanulással, hosszú felkészüléssel jár. Hogy emlékszik vissza erre?

Alapvetően volt egy kiemelt érdeklődésem a biológia iránt, én úgy emlékszem, hogy már a középiskolába úgy érkeztem meg, hogy egészségügyi pályára szeretnék lépni. Nagyon érdekelt a tudomány, illetve a természetben az ok-okozati összefüggések, akár tudományágak között is. Aztán az egyetem után ismét más tapasztalatok vártak, mert azt tudtuk, hogy segíteni szeretnénk az embereknek, de akkor jött szembe a valóság, és ott értettük meg, hogy többféleképpen is megtehetjük ezt.

Hogyha már ilyen elvi kérdéseknél tartunk, mint a hivatásválasztás. Milyennek kell lennie az ön mércéje szerint egy orvosnak? Mik az alapelvei, amikre a szakmájában épít?

Én abban hiszek, hogy az embert egy egészként kell nézni, holisztikusan kell rátekinteni. Az ember nem egyenlő a fájós derekával, vagy a fájós bokájával, hanem sokkal több annál. Ezért jó, hogyha időt tudunk arra szánni, hogy odafigyeljünk az emberre, meghalljuk a hangját, hogy mik hajtják, mik bántják, hogy érzi magát általánosságban.

Fizikai medicína és rehabilitációs szakorvosként diplomázott, és dolgozik az orvosi központban. Pontosan mit fed ez a terület?

Egy nagyon-nagyon tág szakterületről van szó. A gyerekkori mozgásszervi megbetegedésektől és fejlődési rendellenességektől kezdődően az időskori degeneratív, elhasználódásból következő mozgásszervi betegségekig mindent kezelhetünk. Alapvetően az ember reintegrálása a saját életébe és a közösség életébe lehetne ennek a szakterületnek a feladata.

Kik és milyen panaszok esetén fordulhatnak önhöz? Mikor döntsön úgy valaki, hogy felkeres egy hasonló szakorvost?

Elsődlegesen régóta húzódó ízületi fájdalmak, ízületi mozgásbeszűkülések, gerincérintettségek, általános mozgásbeszűkülések miatt szoktak hozzánk fordulni. Legalább ennyire fontosak az ortopédiához és a traumatológiához kapcsolódó kiegészítő kezelések, amikor egy sérülés, esetleg mozgásszervi vagy más jellegű műtét utáni rehabilitációban tudunk segítségére lenni a hozzánk fordulóknak.

Hogyan zajlik a folyamat az orvosi szakrendeléstől a gyógyulásig, illetve a panaszok enyhüléséig?

Először egy konzultációval kezdünk, ahol felmérjük a panaszokat, igyekszünk megismerni a pácienst, a kórtörténetét. Ugyanebben az ülésben következik a fizikális vizsgálat, ahol azonosítani tudjuk konkrétan az elváltozást, a tapasztalt kellemetlenségek okát. Ha szükséges, akkor javasolni fogunk kiegészítő vizsgálatokat is. Ezt követően a beteggel egyeztetve eldöntjük, hogy az ő esetében milyen kezelések lennének hatékonyak. Ezek a fizioterápiás kezelések, az ehhez szükséges gépek és szakemberek szintén elérhetők a központunkban.

Milyen kezelések merülhetnek fel?

Hogyha egy betegség éppen fellángolásban van (hiperakut/akut fázis), akkor általában gyógyszeres kezeléssel kezdünk, amíg kikerülünk ebből a periódusból. Utána fizikai terápiák következnek. Itt elsősorban olyan eljárásokra kell gondolni, amelyek során a berendezéseink az elektromos áramot alakítják a test által hasznosítható értékűvé és formájúvá vagy más típusú energiává úgy, hogy az használható legyen terápiás célra. Egy példát említek: az elektromos energiát egy transzduktor átformálja ultrahanggá, és azzal stimuláljuk a szöveteket, vagy tisztán mechanikai ráhatást alkalmazunk, mint a lökéshullám terápia esetében.

A fizioterápiás orvosi szakrendelés, illetve a fizioterápiás kezelések is elérhetők akár ingyenesen is az orvosi és metodikai központban Karcfalván. Mit kell erről tudni? Ki veheti igénybe az ingyenes szolgáltatást, mi a különbség az ingyenes és a fizetős között?

Az ingyenes szolgáltatást akkor tudják igénybe venni, hogyha érvényes egészségügyi biztosításuk van, küldőpapírral érkeznek, és van előre foglalt időpontjuk. A biztosítóház havonta rendelkezésünkre bocsát egy keretösszeget, amiből nekünk gazdálkodnunk kell. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban csak meghatározott számú vizsgálatra és kezelésre van lehetőségünk ingyenesen. Ezen kívül pedig fizetősen bárki igénybe veheti a szolgáltatásainkat. Utóbbi nyilván rugalmasabb, kisebb eséllyel kell várólistára számítani.

Melyek a legtipikusabb panaszok, amelyekkel találkozik a munkája során?

A listát egyértelműen a gerincfájdalmak vezetik, ezt követik a nagyobb ízületekhez kapcsolódó panaszok, amik már több testrészre oszlanak: váll, csípő, térd. Ezeken túl nagyon változatos. Természetesen vannak olyanok, amik főként az idősebb generációt érintik.

Beszélt az idősebbekről, de mi a helyzet a legfiatalabbakkal, nekik, illetve szüleiknek mire kell figyelniük?

A gyerekek mozgáskultúráját minél változatosabban érdemes fejleszteni. Fontos lenne például, hogy megfelelően stimulálva legyen a talpboltozat fejlődése, ugyanis egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a lúdtalp azután pedig a bokasüllyedés, tömegesen érinti az újabb generációkat. Tanácsos odafigyelni, hogy a gyerek minél többet járjon mezítláb, illetve minél többféle talajon, ne folyamatosan betonon, csempézett padlón, hanem fűben, köveken, egyenetlen felületen. Most a talpra fókuszáltam, de a teljes mozgásrendszerre igaz, hogy minél többféle stimulusra van szüksége az optimális fejlődéshez.

És mit tehetünk felnőttként annak érdekében, hogy minél kevesebb mozgásszervi problémával kelljen szembesülnünk az idő előrehaladtával?

A legfontosabb, hogy ha repetitív fizikai munkát végez az ember – ide sorolnám az ülőmunkát is – akkor tudjon beiktatni akár gyógytornaelemeket a napjába. Ezek által olyan ízületeket is átmozgat, amelyek egyébként nincsenek használatban. Szükség van ilyen rutinokra, hogy az ízületek ne „felejtsék el” a funkciójukat.

A fizikai medicína és rehabilitáció szakorvos eredményességéhez tehát szükség van a páciens hathatós együttműködésére is.

Igen, sokszor azt látom, hogy rossz életmódbeli szokások miatt alakulnak ki panaszok, problémák. Eljönnek orvoshoz, kérnek valamilyen csodaszert, ami segítségével ugyanazt a rossz életmódot folytathatják. Ezen a területen, ahol én dolgozom, nincsenek csodaszerek, az életmódváltás az elsődleges. Mi megadjuk a kezdő lökést, csillapítjuk a fájdalmat, elősegítjük az izom jobb funkcióját, támogatjuk a pácienst. Az életmódváltást és a hétköznapok újratervezését viszont mindenkinek magának kell elvégeznie.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia