Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Családias hangulat és szakmai igényesség az SZJA alcsíki központjában
2023-01-11
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenysége nyolc különböző hokiműhelyben zajlik. Az egyes központokban azonos szakmai, pedagógiai elvekre építenek, de mindegyiknek megvan a saját arca, hangulata, erőssége, illetve gyenge pontja. A következőkben nagyjából heti rendszerességgel felkeressük az egyes hokibázisokat, és írott riportok, fotók, videók formájában megmutatjuk, hogy miként zajlik ott az élet. Szeretnénk ugyanis, ha minden szülő pontosan ismerné, milyen lehetőségek állnak gyereke rendelkezésére lakhelyük közelében. A #KÖZPONTBEJÁRÓ ötödik részében Alcsíkra látogatunk.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia nyolc központja földrajzi fekvésben, méretben ugyan különbözik egymástól, de örömmel mondhatjuk, hogy mostanra a képzés szakmai színvonala minden műhelyben azonos. Ennek részét képezik az infrastrukturális adottságok is, amelyek egyre jobbá válnak a teljes régióban. Minden központunk saját jégpályán tud készülni a jeges idény beköszöntével.

Igaz ez az alcsíki hokiműhelyre is. Nyilvánvalóan esetükben több szervezést igényel, illetve a szülők részéről több bevonódást kíván meg az edzések lebonyolítása, de semmiképp sem jelent akadályt az, hogy az alcsíki kishokisok otthona a Molnár Lajos Műjégpálya, amely Csíkszeredában található. Annyiban különleges ez a helyzet, hogy a kiterjedt kistérség falvaiból be kell utazni a városba a foglalkozásokra.

Ottjártunkkor természetesen szó esett erről a kihívásról, de hamar kiderült, hogy a valóságban nem jelent különösebb nehézséget. Az edzők elmondása szerint ugyanis a szülők megszervezik egymás között, hogy melyik napon ki visz el 3-4 gyereket az edzésre. Míg a gyerek jégen van, az „ügyeletes” szülő akár el tudja végezni a városban a különböző tennivalóit.

A száraz edzések, erőnléti edzések, vagy éppen a nyári felkészülés jellemzően nem Csíkszeredában történik, hanem valahol Alcsík középső részén Csíkszentsimonban, Csíkszentimrén vagy más falvakban.

Az említett 20-25 perces utazást leszámítva egy szentkirályi, menasági vagy éppen tusnádi gyerek is ugyanarra számíthat az SZJA-s edzéseken, mint egy marosvásárhelyi vagy gyergyószentmiklósi fiatal. Az edzéseket jelenleg 60-70 jégkorongozó látogatja minden korosztályt figyelembe véve. Ahogy az Akadémián mindenhol, itt is a kisebb korosztályok népesebbek, de már U12-ben is teljesen önállóan tud versenyezni Alcsík.

Mivel az első időszakban még kevesebb gyerek próbálta ki a sportágat, ezért a mostani U14-esek és U16-osok kevesebben vannak. Ők ugyanúgy edzenek, mint bármelyik központban, de a versenyeken a hasonló helyzetben lévő Székelyudvarhellyel közösen vesznek részt. Ezekhez a korosztályokhoz pedig komoly sikertörténetek is kapcsolódnak már.

Annak ellenére, hogy a mostani 15-16 éves sportolók számára pályájuk legelején nem álltak rendelkezésre ugyanilyen kedvező feltételek, az alcsíki gyerekek figyelemreméltó teljesítményekkel rukkoltak elő. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia elitképzési programjába is bekerült már egy játékos, de a kiemelt U15-ös akadémiai csapatban is rendszeresen helyet vív ki magának 2-3 jégkorongozó. Az ő eredményeik bizonyítják, hogy a velük dolgozó szakemberek nemcsak felkészültek, de motiváltak, igényesek is.

Jelenleg a központban Albert Tibor, Szennyes Hunor, Salamon Tamás és Antal László dolgozik a kishokisok fejlesztésén. Utóbbi elsősorban a kapusok felkészítéséért felel.

Mivel egy kisebb központról van szó, ezért a szakemberek elmondása szerint különösen pezsgő a közösségi élet, gyakran kerül sor csapatépítő alkalmakra, ahol nemcsak a gyerekek rázódnak jobban össze, de a szülők is új kapcsolatokat építenek, közösen pihennek. Mindezek következtében pedig egy kimondottan családias, barátságos légkör jellemzi az alcsíki edzéseket, ami segít abban, hogy a gyerekek élvezzék, szeressék, amit csinálnak, felszabadultan sportoljanak. Ugyanakkor arra is jó hatással van, hogy mennyi és milyen minőségű figyelmet, visszajelzést, tanácsot kapnak a kishokisok.

Az alcsíki kistérség bármelyik szegletéről, bármelyik falujából érdemes csatlakozni az SZJA edzéseihez. Ehhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a 0743 178 449-es telefonszámon.

A #KÖZPONBEJÁRÓ sorozat előző, gyergyószentmiklósi, csíkszeredaifelcsíki, valamint kézdivásárhelyi része is elérhető honlapunkon.


Ne maradj le újdonságainkról! Iratkozz fel hírlevelünkre ITT! 

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia